BILJANA BLIVAJS CROPIX
ŽENSKA SNAGA

Mirjana Čagalj: "I u sportu i u poslu sam egzistirala u muškom svijetu i dobro se snalazila"

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj - koja se u mladosti profesionalno bavila tenisom - otkriva da pravu lidericu često definiraju vještine stečene na terenu, zbog čega je organizirala konferenciju ‘Uspješne u sportu, uspješne u poslu‘.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj - koja se u mladosti profesionalno bavila tenisom - otkriva da pravu lidericu često definiraju vještine stečene na terenu, zbog čega je organizirala konferenciju ‘Uspješne u sportu, uspješne u poslu‘.

Prema istraživanju tvrtke Ernst & Young iz 2020., čak 94 posto ispitanih žena na menadžerskim i upravljačkim pozicijama tijekom života se bavilo sportom, a natjecateljski duh, odlučnost, disciplina i izražena radna etika samo su neke od kvaliteta koje su iz sporta prenijele u poslovni svijet. Upravo o toj povezanosti sportskih i karijernih postignuća govorilo se na nedavno održanoj konferenciji "Uspješne u sportu, uspješne u poslu", koju su u zagrebačkom hotelu Westin organizirali Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski olimpijski odbor.

Prethodno su provjerili situaciju na domaćem terenu: proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo 140 uspješnih žena, njih 55 posto s iskustvom u individualnim sportovima, a ostatak u kolektivnim. Svaka druga ispitanica ima završeni fakultet, a jedna četvrtina ima i magisterij ili doktorat. U anketi je sudjelovalo i 22 posto poduzetnica koje su s ostalim ispitanicama identificirale pet pobjedničkih strategija, a razvile su ih kao sportašice - samopouzdanje, fokusiranost, strast, vještinu timskog rada i otpornost na neuspjeh. Na konferenciji je o svemu tome, iz osobnog iskustva, govorila i Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet i savjetnica predsjednika za sportsku infrastrukturu Hrvatskog olimpijskog odbora, koja se godinama profesionalno bavila tenisom.

image

Osvajala je juniorska i seniorska ekipna državna prvenstva

"Tijekom svojeg odrastanja, promatrala sam kako djevojke vrijedno treniraju rano ujutro, potom idu u školu pa poslije podne opet odlaze na trening, a onda navečer sjedaju za knjigu i uče. Mnoge odustanu, no one koje uspiju - a to su najbolje i najupornije - sve te vrijednosti ugrađuju u svoje karijere pa i u politiku, kao što sam to napravila ja. Kad ne bih ostvarila neki svoj cilj, čestitala bih protivnicima i krenula u novi meč, a to je nešto što sam dobila upravo kroz sport, prebacujući milijun loptica preko mreže, uz pobjede i poraze", govori Mirjana Čagalj. Otac joj je, prisjeća se, nakon srednje škole rekao da mora studirati, umjesto da nastavi s tenisom koji je igrala u klubu Split. Upisala je, stoga, Građevinski fakultet u rodnom gradu, a nakon što je diplomirala, jedno je vrijeme radila na Katedri za gospodarenje vodama i zaštitu voda, kod profesora Jure Margete. No, ubrzo je dobila poziv od kluba iz Mainza i otišla u Njemačku: ondje je dvije godine igrala za prvu pokrajinsku ligu i istodobno radila u jednoj IT tvrtki. Znala je, doduše, da joj to nije životno rješenje i dugoročno se vidjela u građevini pa se vratila u Split i zaposlila u struci, u građevinskoj tvrtki u kojoj je nakon nekog vremena postala tehnička direktorica.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Prvi medijski istup bio joj je prije točno 20 godina, i to u Gloriji, kad je kao voditeljica gradilišta na tadašnjem radnom mjestu fotografu pozirala s kacigom u rukama. U međuvremenu se iz rodnoga grada preselila u Zagreb: tri godine je provela na direktorskoj poziciji u jednoj investicijskoj kući, bila je članica brojnih radnih skupina... Proteklih osam godina je u Hrvatskoj gospodarskoj komori, no gradilišta su joj do danas ostala bliska i prirodna. Među ostalim, jer je uz njih ostala poslovno vezana - kao potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo i članica radne skupine za izradu Pravilnika o prostornim standardima i normativima za planiranje sportskih građevina u okviru Ministarstva turizma i sporta, kao Vladina predstavnica u Savjetu za obnovu zgrada oštećenih u potresu... Zato je i za ovaj razgovor fotografirana u neposrednoj blizini gradilišta, ispred muzeja Mimara, koji je u procesu obnove od potresa.

image

Prije 20 godina u Gloriji, tada kao tehnička direktorica u jednoj splitskoj građevinskoj tvrtki

"I u sportu i u poslu sam egzistirala u muškom svijetu i dobro se snalazila. No, svaka žena tijekom uspona naiđe na stakleni strop. Nekad je taj strop visoko, nekad nisko. Upravo to me potaknulo na ovu konferenciju i na ovu temu. Želim da se govori o uspješnim ženama, koje su pobjeđivale u sportu i u karijeri. Međutim, za razliku od sportskog svijeta, u kojem se sportašice suočavaju jedne s drugima, poduzetništvo zahtijeva suočavanje s muškim kolegama, kojima se kroz povijest više vjerovalo u tom području. Zato poduzetnice imaju veće prepreke u pristupu resursima, od kapitala do mreže utjecajnih ljudi, nego što to imaju poduzetnici. U politici, s druge strane, ima mnogo više prostora za napredak i stakleni strop je za većinu žena mnogo niži nego što vam se čini. Ženama nedostaju uzori, primjeri uspjeha među ženama. Kada svijet bude imao više poduzetnica i žena na visokim pozicijama, proširit će se zajednica uspješnih žena i one će stvoriti generaciju uzora za sve mlade koje dolaze - bilo u svlačionicama, u učionicama ili u uredima", govori Mirjana Čagalj. Zato, kaže, prilikom traženja ili promoviranja iskusnih kandidatkinja poslodavac ne bi trebao zanemariti njihovu sportsku pozadinu. Organizacije bi, smatra, trebale podržavati sportašice unutar svojih kolektiva. Jer slavljenje tih inspirtivnih priča motivira i pokreće i druge zaposlenice.

Linker
29. travanj 2024 14:14