TATINIM STOPAMA

Mladi glumac Lovro Juraga iz ‘Zvijezde pjevaju‘: ‘Otac je htio da se bavim znanošću, ali...‘

Nova nada hrvatskog glumišta, 22-godišnji Lovro Juraga, koji je privukao pažnju kazališnim ulogama, nastavlja obiteljsku tradiciju izvedbenih umjetnosti, no za razliku od oca Slavka i brata Marka - on i dobro pjeva.

U prvoj emisiji nove sezone showa "Zvijezde pjevaju" pažnju je privukao mladi glumac Lovro Juraga, koji je svojoj izvedbom pjesme "Lovely Day" s mentorom Vjekom Ključarićem oduševio žiri. Iako je tek na četvrtoj godini studija na Akademiji dramske umjetnosti, Lovro iza sebe već ima uloge u nacionalnoj kazališnoj kući, a za jednu od njih, u predstavi zagrebačkog HNK-a "Don Juan", dobio je prestižnu medijsku nagradu Zlatni Studio. Nakon uloge Momka bio je nominiran u kategoriji Novo lice u kazalištu i filmu - i osvojio nagradu.

"Bio je to prvi profesionalni projekt u kojem sam sudjelovao, pa sam bio presretan već kad sam vidio svoje ime među nominiranima. Zahvalan sam žiriju i publici koja prati moj rad, HNK-u, a posebno mojoj obitelji", govori mladi glumac, kojeg je obiteljsko okruženje i usmjerilo prema tom pozivu. Njegov otac je poznati glumac Slavko Juraga (63), koji, doduše, nije bio oduševljen što i mlađi sin želi nastaviti njegovim stopama, a brat mu je redatelj i glumac Marko Juraga (38).

"Kao klinac sam popodneva provodio u kazalištu Trešnja, igrajući se s rekvizitima, istražujući garderobu, hodajući po sceni, družeći se s glumcima... Posebno mi je toplo oko srca kada se sjetim predstave "Guliver među lutkama" koju sam pogledao dvadesetak puta i svaki put bih plakao kada bi tukli Gulivera, kojeg je glumio moj otac. Imam predivna sjećanja na djetinjstvo. Uživao sam i na mjuziklima na koja me često vodio brat Marko. Otac je htio da se bavim znanošću i, kako on voli reći, nečim "konkretnijim" pa sam skrivao želju da bih htio otići na prijemni za Akademiju. Rekao sam da ću upisati Filozofski fakultet, ali kada sam trebao platiti prijamni ispit, shvatio sam da sam zakasnio tjedan dana. Tata je tada uzdahnuo i rekao: "Ostala nam je sada samo gluma", prisjeća se Lovro.

image

Marko, Lovro i Slavko Juraga

INES NOVKOVIć/PROMO

Dodaje kako je najsnažniji utjecaj na njega imao brat Marko koji mu je govorio da je rođen za kazalište te da ima i smisla za glazbu. Zato mu je prije pet godina povjerio skladanje glazbe za svoju predstavu "Faustov Mefisto", kojom je njihov otac proslavio 35 godina karijere.

"Svi projekti na kojima ću raditi tijekom života neće u mom srcu zamijeniti ovaj na kojem sam prvi put radio s ocem i bratom. Marko i Slavko su me glumački odgojili, pa kad radimo zajedno, senior govori, a nas dvojica slušamo. Naše su suradnje prepune smijeha, prepirki i konstruktivnih rasprava", govori Lovro, svjestan da sve to ne bi bilo moguće bez mame Dubravke koja je cijeli život podredila svojim dečkima.

"Mama je cijeli život posvećena obitelji, zbog čega sam jako sretan jer je uvijek bila doma i tu za nas. Još živim s roditeljima i nemam nikakav problem s tim", govori Lovro.

Kako je glazba njegova velika strast, pa je 2021. objavio i prvi singl "Oluja ljubavi", njegov su talent prepoznali Nikša Kušelj i Ante Gelo koji su ga pozvali da pjeva na koncertu Zagrebački novi val koji se prošlo ljeto održao ispred HNK-a. Ipak, u životnom fokusu su mu gluma i studij na Akademiji.

image

Lovro Juraga

DARKO TOMAS

"Na mene su najviše utjecali profesori Ozren Grabarić, Rene Medvešek i Joško Ševo. Svojim predavanjima i radom ostavili su snažan trag, ističući ono što je uvijek govorio i moj otac: "Ne dopusti da te promijene, uvijek budi svoj", govori Lovro, koji trenutačno nastupa i u predstavi "Ubojstvo" zagrebačkog HNK-a. Jedino nismo uspjeli doznati prati li njegove predstave i netko njemu posebno važan, jer na pitanje o djevojci odgovara citirajući Čehova: "Leti, moja bijela ptico... Tako se osjećam, kao bijela ptica koja leti, zaljubljeno..."

Linker
05. ožujak 2024 13:05