IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
Nicki Minaj

Mračna pozadina "pink" svijeta: Iza pjevačice je problematično djetinjstvo i težak put do uspjeha

Komercijalno najuspješnija reperica svih vremena, koja je ovih dana objavila peti album, prevalila je dug i težak put do slave: otac joj je bio nasilnik i ovisnik, jedno je vrijeme i živjela bez roditelja, a kad se osamostalila, muke su joj stvarali problematični dečki i beskorisni menadžeri.

Komercijalno najuspješnija reperica svih vremena, koja je ovih dana objavila peti album, prevalila je dug i težak put do slave: otac joj je bio nasilnik i ovisnik, jedno je vrijeme i živjela bez roditelja, a kad se osamostalila, muke su joj stvarali problematični dečki i beskorisni menadžeri.

Četrdesetjednogodišnja američka reperica Nicki Minaj nije mogla ni zamisliti bolji poklon za 41. rođendan, koji je proslavila 8. prosinca - upravo je na taj dan, nakon što ga je nekoliko puta odgađala, objavljen njezin novi, peti studijski album "Pink Friday 2". Glazbeno, to je svojevrsni nastavak njezinog diskografskog debija iz 2010., s kojim se uz veliki prasak probila na svjetsku glazbenu scenu.

image

U Amato Couture kostimu na dodjeli nagrada MTV 2011. godine

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

Originalni je "Pink Friday", naime, postigao trostruku platinastu tiražu te označio početak karijere komercijalno najuspješnije reperice svih vremena. Prodala je milijune albuma, osvajala gledatelje i kao članica žirija u TV emisijama u kojima se natječu novi talenti, glumila je u nekoliko filmova i postala glazbena, modna i društvena ikona koja samo na Instagramu ima gotovo 228 milijuna pratitelja.

Uz album je, primjerice, lansirala i liniju ruževa te lakova za nokte, a tvrtka Mattel na tržište je izbacila lutku s njenim likom, odjevenu kao na fotografiji za omot albuma "Pink Friday", od kojih je jedna na dražbi kasnije prodana za čak 15.000 dolara.

OPSJEDNUTA BARBIKAMA

To što za omote svojih albuma pozira kao Barbie nije slučajno - Nicki Minaj, naime, obožava te lutke. Već odavno ih skuplja, često ih navodi u naslovima svojih pjesama ili ih spominje u tekstovima, čak i sebe zove Barbie, a najsretnija je bila kad je 2011., nakon uspjeha njenog debitantskog albuma ‘Pink Friday‘, tvrtka Mattel na tržište izbacila lutku s njenim likom. Znaju to dobro i njezine obožavateljice koje sebe zovu Barbz.

U međuvremenu je Nicki Minaj prošla mnogo toga, i privatno i profesionalno, pa nije čudno što je s albumom "Pink Friday 2" na neki način najavila novo poglavlje u životu, kao i veliku svjetsku turneju na koju će krenuti na proljeće. Na njemu tako repa iz perspektive žene koja se u životu morala za sve sama izboriti. Ne samo za financijsku neovisnost nego i za dom bez nasilja, u zemlji u kojoj se u jednom trenutku osjećala kao strankinja, a sada si je omogućila sve ono o čemu je sanjala kad je bila djevojka.

Novi album objavila je otprilike pet godina nakon što je šokirala obožavatelje objavom da prekida karijeru jer kani zasnovati obitelj. U to je doba, naime, ponovno prohodala sa svojim nekadašnjim dečkom Kennyjem Pettyjem, kojeg je upoznala u srednjoj školi kad joj je bilo 17 godina. Za njega se zaista i udala 2019. te sljedeće godine rodila sina čije ime još nije otkrila u javnosti pa je poznat samo po tome kako ga roditelji zovu od milja - Papa Bear. No, od glazbene karijere ipak nije odustala, što je i sama priznala samo nekoliko tjedana nakon objave da se povlači sa scene.

"Što mogu, impulzivna sam i često nešto kažem u afektu pa se poslije moram posipati pepelom", rekla je tada zvijezda koja je prošla dug put do ostvarenja svog američkog sna.

Rođena je 1982. u gradu Port-of-Spain u karipskoj otočnoj državi Trinidad i Tobago, a korijeni su joj tipični za taj dio svijeta u kojem su se miješale razne skupine malobrojnih autohtonih stanovnika i raznih skupina koje su se tu doseljavale ili su silom bile doseljene kao radna snaga - ne samo iz Afrike nego i iz Indije i Indonezije - i gdje takvo miješano stanovništvo nazivaju Dougla. Njezin otac Robert Maraj potječe iz obitelji afričkih i indijskih korijena, kao i njezina majka Carol.

Robert je bio financijski stručnjak, a njegova supruga je radila kao računovotkinja, a uz to su oboje pjevali u crkvenom zboru, no iako bi se moglo pomisliti da je njihova kći Nicki, pravim imenom Onika Tanya Maraj, imala normalno djetinjstvo, to nije bio slučaj. Otac joj je bio nasilne naravi i previše je pio pa život s njim nije bio lak. Život joj se uz to promijenio i kad su, dok je još bila posve mala, roditelji nju i njenog starijeg brata Jelanija ostavili kod očeve majke, a oni su, u potrazi za boljim životom, otišli u New York. Po djecu su došli tek nakon nekoliko godina, kad su se osovili na noge dovoljno da mogu zajedno živjeti.

image

U haljini Marca Jacobsa 2018. godine

ODETTE MARTIN/SHUTTERSTOCK

Nicki je tako s pet godina došla u posve novu sredinu, na koju se brzo priviknula, no ne i na očevo ponašanje. U New Yorku je počeo još više piti, a uz to se i drogirati te potpuno gubiti kontrolu nad svojim postupcima. Jednom je tako zapalio kuću u kojoj su živjeli, i to dok je njegova žena bila u njoj. Srećom, uspjela se izvući iz nje na vrijeme, a i požar je brzo bio ugašen, no taj je događaj svakako ostavio traume na nježnu dječju psihu. Danas, s distance, Nicki kaže da razumije svoga oca, shvaća da si nije mogao pomoći jer je postao ovisnik i nije mogao vladati svojim životom.

Kad je došlo vrijeme da upiše srednju školu, odabrala je Fiorello H. LaGuardia, u kojoj je poseban naglasak stavljen na glazbu i na izvedbene umjetnosti, nadajući se kako će u njoj naučiti dovoljno da se posveti svom jedinom životnom cilju - da postane slavna, bogata i uspješna, svejedno kao glumica ili kao pjevačica, samo da zaradi dovoljno da sebi i svojoj obitelji omogući bezbrižan život.

Nakon što je završila srednju školu i počela samostalno živjeti, javljala se na sve moguće glumačke audicije i nije joj bilo jasno kako to da nitko ne shvaća koliko je talentirana. Satima je očekivala telefonski poziv agenta ili producenta, nadajući se da će joj reći kako je primljena, no osim nekoliko minornih pjevačkih angažmana nitko joj nije nudio posao, pa se izdržavala kao konobarica.

image

Lateks od glave do pete na dodjeli nagrda MTV-ja 2017. godine

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK

Posao je, doduše, stalno mijenjala jer je, ne jednom, nego često, dobivala otkaz - zato što je bila nepristojna prema gostima. Otvorena i bez dlake na jeziku, nikada nije dopuštala da je netko gnjavi, bio to prijatelj ili gost u lokalu u kojem je radila. U to je doba počela pisati i snimati rap pjesme te ih nuditi raznim izdavačima, no nitko nije bio zainteresiran. Pozornost je počela privlačiti tek kad je otvorila svoj profil na MySpaceu gdje je objavljivala svoje glazbene uratke. Uz to ih je snimala i na kompaktne diskove koje je na ulicama u Bronxu prodavala iz prtljažnika svog malog polovnog BMW-a.

Početkom novog milenija upoznala je dečke iz hip-hop benda HoodStars pa je neko vrijeme repala s njima, neko vrijeme živjela i u Atlanti, a zatim je, kad se vratila u New York, potpisala probni ugovor s malom diskografskom kućom Dirty Money Entertainment iz Brooklyna, čiji je šef promijenio njezino scensko ime Nicki Maraj u Nicki Minaj (tvrdio je da Maraj zvuči grozno) i osim toga joj ni u čemu nije pomogao. Tek kad ju je čuo reper Lil Wayne, koji joj je 2009. ponudio bolji ugovor u svojoj kući Young Money Entertainment, uslijedio je pravi proboj. Prvo jedan, pa drugi singl te 2010. prvi album, "Pink Friday" - i nova rap zvijezda bila je rođena.

image

U stilu 80-ih na nastupu u showu "Good Morning America"

AMANDA SCHWAB/STARPIX/SHUTTERSTOCK

Uslijedili su koncerti, gostovanja u televizijskim emisijama, sudjelovanje na albumima njenih slavnih kolega, milijuni pratitelja na društvenim mrežama. U to je doba Nicki Minaj već bila u dugogodišnjoj vezi s reperom Safareejem Samuelsom, nekadašnjim članom HoodStarsa, ali ljubav je pukla nakon njenog naglog uzleta. Poslije prekida 2014. javno je tvrdio da je on zaslužan za njezin uspjeh jer joj je pisao pjesme, što je ona ljutito demantirala te uz to njega optužila da ju je jednom udario kovčegom i koristio njenu kreditnu karticu da plaća prostitutke dok su zajedno živjeli u Atlanti.

image

Safaree Samuels i Nicki Minaj

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Nakon nekoliko mjeseci svađa, strasti su se malo smirile, ali se bivši ljubavnici nikada nisu pomirili i svoj nekadašnji odnos pretvorili u prijateljski. Nicki Minaj je u to doba uostalom već bila u novoj vezi, s Meekom Millom, reperom iz Philadelphije, s kojim je izdržala dvije godine, do 2016., kada su prekinuli bez skandala i međusobnih optuživanja. Do tada je Nicki Minaj već bila objavila dva nova albuma. Nakon "Pink Friday" uslijedio je "Pink Friday: Roman Reloaded" 2012. te dvije godine kasnije "The Pinkprint", a u međuvremenu je, sve do 2016., gotovo bez dulje stanke, bila na beskonačnim turnejama koje su je iscrpile i fizički i emocionalno.

image

Jedno vrijeme hodala je i reperom Meekom Millom

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

"Na neki je način sve to bilo previše za mene. Kad si žena, moraš biti sve. Uspješna u svom poslu, jako slatka, seksi, moraš biti i jedno i drugo i treće... A ja naprosto ne mogu biti sve to istovremeno. Na kraju krajeva, samo sam ljudsko biće, a ne neka superjunakinja", priznala je jednom.

Nije čudno što nakon prekida s Millom nekoliko godina nije imala ni vremena, a ni volje za novu trajniju vezu. Do nje je došlo tek nakon što je 2018. objavila album, zasluženo neskromno nazvan "Queen". S obzirom na broj prodanih albuma, posjećenost koncerata, sveprisutno pojavljivanje u medijima i milijune obožavateljica koje su naprosto gutale njezine objave na društvenim mrežama te prepoznatljivi, često ekstravagantni stil, zbog kojeg je postala i modna ikona, s pravom se mogla prozvati kraljicom repa.

A budući da si je to mogla priuštiti, kupovala je sve što bi poželjela. Modni uzor bila joj je Betsey Johnson, ponajprije zbog svojeg slobodnog duha. Sviđa joj se i stil pjevačice Cyndi Lauper, a kao najdraže dizajnere navodi Alexandera McQueena, Giannija Versacea i Christiana Louboutina, često je u prvom redu i na modnim revijama Marca Jacobsa.

image

U Fendi kreaciji

JASON MERRITT/RADARPICS/SHUTTERSTOCK

Ipak, to što si može priuštiti sve što poželi ne znači da joj je novac najbitniji u životu. Njezin je cilj, za koji smatra da ga je postigla, to da može živjeti bezbrižno.

"Nemojte to iskrivljavati. Nije stvar u novcu ili slavi, nego u tome da se sada ne moram brinuti hoću li za Božić moći kupiti dar svome malom nećaku. A puno takvih malih stvari uklapa se u veću sliku. Nisam sretna zbog toga što sam poznata i bogata, nego zbog toga što mogu živjeti bez egzistencijalne borbe", priznala je u jednom intervjuu.

Život joj se uvelike promijenio i zbog toga što se 2019. udala, za Kennyja Pettyja, s kojim je hodala još u srednjoj školi. Poslije su im se putevi razišli, no ponovno su se sreli 2018. i otada su zajedno. Mnogo njenih obožavateljica komentiralo je da se baš i nije usrećila jer je Petty, najblaže moguće rečeno, jako problematičan tip.

Registrirani je seksualni prijestupnik - navodno je silovao 16-godišnju djevojku, mada Nicki objašnjava da je to bilo jako davno, kad je on još bio tinejdžer, uz to je neko vrijeme proveo u zatvoru zbog ubojstva jer je, opet navodno, nekoliko puta sačmaricom pogodio čovjeka s kojim se posvađao, a uz to je, otkako je u braku s Nicki Minaj, morao biti godinu dana u kućnom pritvoru jer je prekršio odredbu da kao seksualni prijestupnik mora prijaviti promjenu boravišta - što je zaboravio učiniti kad se s Nicki preselio u Kaliforniju, u novu, veliku i raskošnu kuću u Hidden Hillsu, ekskluzivnom dijelu Los Angelesa.

image

Nicki Minaj i Kenneth Petty sa sinom

SHOTBYNYP/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

"Uz njega se osjećam sigurno. Razumijemo se i mislim da me on poznaje bolje od ikoga. Uostalom, on je jedini koji me i dalje naziva Onika, isto kao što me zvao i u srednjoj školi. Neću lagati, imali smo i teških trenutaka, osobito tijekom lockdowna zbog pandemije korone, no to smo prevladali i ponovno smo sretni zajedno", kazala je reperica.

Je li se on zaista promijenio, sam ili uz njenu pomoć, ne zna se, no Nicki Minaj mu očito vjeruje. S njim je 2020. dobila i sina, u javnosti poznatog samo po nadimku Papa Bear, kojem sama kuha - barem kad nije u studiju - i to najčešće trinidadska jela, koja je naučila od majke, te uživa u svakom trenutku majčinstva.

image

Nastup na Superbowlu 2012. godine s Madonnom

HAHN LIONEL/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Promijenila sam se potpuno uz njega. Postala sam smirenija i opuštenija, ma koliko to paradoksalno zvučalo. Nisam jedna od onih superbrižnih majki koje guše svoju djecu. Neki dan mi je, primjerice, dadilja rekla da je Papa Bear pao i udario se, pa su me prijateljice pitale hoću li je otpustiti. Naravno da neću jer ne može svaki trenutak bdjeti nad njim. Uostalom, djeca padaju, nije to ništa strašno", ispričala je.

Sad će, doduše, imati manje vremena za obitelj jer se već mora pripremati za novu svjetsku turneju nakon izlaska albuma "Pink Friday 2". Prvi koncert imat će 1. ožujka u Oaklandu u Kaliforniji, a zadnji je 7. lipnja u Berlinu. A hoće li je muž i sina pratiti na putovanjima, to još nije odlučila.

PERFEKCIONISTICA U STUDIJU

Temeljita i organizirana, barem kad je o glazbi riječ, Nicki Minaj je i u studiju prava perfekcionistica. Svaku svoju snimku prije objavljivanja preslušava i po stotinu puta, dorađuje tekstove, mijenja naglasak na pojedinim riječima, pojačava ili smanjuje glasnoću bubnjeva, stalno zove inženjera zvuka da nešto promijeni, kako bi bila sigurna da je svaki slog u stihu kristalno jasan. Svoj hit ‘Anaconda‘ iz 2014., primjerice, snimila je u 27 verzija prije nego što je bila potpuno zadovoljna i dala mu zeleno svjetlo za objavljivanje.

"Ponekad me smeta neki prigušeni zvuk koji nitko drugi, čak ni najiskusniji snimatelji, ne čuju, pa inzistiram da ga uklone. I znate što? Uvijek sam u pravu", kazala je reperica.

Linker
27. travanj 2024 06:38