BILJANA BLIVAJS CROPIX
Plesom kroz život

Na kavi kod Petre Jeričević: Karizmatična plesačica i poduzetnica živi svoje snove

Prije 11 godina odnijela je pobjedu u showu "Ples sa zvijezdama", a posljednjih godina uspješno vodi plesne radionice i skupinu Latinete s kojom uskoro kreće na ljetnu turneju.

Prije 11 godina odnijela je pobjedu u showu "Ples sa zvijezdama", a posljednjih godina uspješno vodi plesne radionice i skupinu Latinete s kojom uskoro kreće na ljetnu turneju.

U ples se zaljubila još kao djevojčica, a danas je 32-godišnja Petra Jeričević jedna od naših najistaknutijih plesačica, koreografkinja i plesnih pedagoginja. U fokusu javnosti našla se prije više od deset godina, točnije 2013. godine, kada je odnijela pobjedu u showu "Ples sa zvijezdama" u kojem joj je partner bio glumac Mislav Čavajda, a njezinim stopama krenula je i mlađa sestra Paula koja je u istom showu pobjedu odnijela deset godina kasnije i to s influencerom Marcom Cuccurinom. Iako bi mnogi pomislili da je upravo Petra svoju ljubav prema plesu prenijela na mlađu sestru u njihovom slučaju situacija je - obrnuta.

"Paula je prva uskočila u plesne cipele jer sam ja zapravo oduvijek bila u sportu i glazbi. Inače gotovo uvijek mlađa sestra prati u stopu stariju, ali kod nas je bilo obrnuto. I tako smo krenule, još u osnovnoj školi. Poprilično sam brzo došla do partnera i rano ušla u natjecateljsku sferu naše kategorije", govori Petra koja je u svojoj 21. godini pobijedila u showu "Ples sa zvijezdama".

Mnogi se i dalje sjećaju te sezone s obzirom na to da je Mislav od prve emisije djelovao zaista kao pravi profesionalni plesač. "Zaista sam imala sreće s njim. Odmah smo kliknuli. U dvorani smo provodili i više od pet sati dnevno. Svojom umjetničkom crtom nadopunjavao je moju sportsku, i zapravo sam se prvi put srela s nekim tko me u potpunosti razumije", ističe Petra i dodaje da joj je sudjelovanje u showu jedno od najljepših životnih iskustava. "Uživala sam u svakom trenutku tog procesa. Bio je i presudan u tome da shvatim da pripadam u show, na televiziju, u produkciju – u kompletnu tu plesnu kreativu koja ipak ne uključuje plesna natjecanja", iskrena je Jeričević. Petra priznaje i da se na natjecanjima nikada nije osjećala "kao kod kuće".

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Naš plesni svijet ima vrlo logičnu plesnu putanju. Treniraš i natječeš se. Nisam se nikada osjećala kao da u potpunosti pripadam u tom natjecateljskom djelu. No, čim sam osjetila svjetla reflektora sve je samo od sebe krenulo", govori plesačica koja se ne libi javno govoriti o svom fizičkom izgledu. Kroz godine je varirala u kilaži, no napominje da joj kilogrami nikada nisu utjecali na samopouzdanje.

image

Latinette na snimanju promo video spota

"Svjesna sam sebe, svog karaktera i svega što mogu pružiti kao osoba stoga nisam dozvoljavala da me kilogrami u tome sputavaju. Moja kilaža varira i ovisno o mom slobodnom vremenu, ali i unutarnjem emotivnom stanju. Kao i kod većine. Tada, dok sam bila u aktivnoj fazi plesa i treniranja, mi je to možda bilo važnije, sjećam se da su mi u suci znali napomenuti da sam sporija od ostalih plesačica, što je skroz logično. Ali odabrala sam jednostavno da moja fizionomija ne može biti u toj mjeri izmijenjena i da želim svom tijelu dati slobodu da prođe sve faze. Naravno da bih voljela i danas biti u top formi, ali dolaze i neke godine, a i slobodno vrijeme s kojim trenutno raspolažem ne dozvoljava mi da se u potpunosti posvetim planu prehrane i treninga. Volim nesavršenosti kod drugih ljudi, pa tako i kod sebe. Gdje bi došli da svi izgledamo identično. U što bi se zaljubljivali?", ističe Petra.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Prije četiri godine, nakon duže pauze od aktivnog bavljenja plesom, Jeričević se odlučila na novi izazov. Detaljno je razradila poslovni plan i pokrenula plesne radionice za žene bez partnera. Rekreativni program Ladies Latin Zagreb bazira se na latino plesovima (samba, cha cha, rumba, paso doble i jive) koje Petra rado kombinira sa suvremenim plesnim elementima.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

S vremenom je u svoj projekt uključila i mnoge druge plesače, raznih stilova, kako bi i sebi i drugima proširila vidike. Ubrzo nakon pokretanja radionica krenula je zajedno sa svojim polaznicama smišljati i snimati koreografije koje su odmah osvojile društvene mreže. Petra plesačica postala je Petra poduzetnica. "Da, nevjerojatno mi je to čuti, ali tako je. Ušla sam u taj poslovni svijet, učila segment po segment i polako spajala kreativan dio s vođenjem vlastitog obrta. Danas mogu reći da i dalje učim, ali uz malo snalaženja i socijalne inteligencije, ubrzo sam shvatila koncept i plan po kojem sam odlučila djelovati dalje", govori Jeričević.

Nakon radionica pokrenula je i novi projekt - Latinette. "Shvatila sam da želim koreografirati i da jednostavno imam taj osjećaj za – show. Skupila sam skupinu djevojaka s kojima volim raditi jer smatram da mi je jedna od najvažnijih stavki i da kliknem s ljudima koji me okružuju. Onda se može dogoditi sve što zamisliš. Ovo ljeto imamo zaista gust raspored, toliko da osjećam onu pozitivnu tremu. Veselim se svemu što ćemo prezentirati, a i uvijek dati onih 10% više jer ljudi ponekada i ne znaju što mogu dobiti od tebe dok im to ne pokažeš", ističe. Upravo to dogodilo se i u Laubi na proslavi Glorijinog 30. rođendana gdje su Latinete svojim nastupom podigle atmosferu i oduševile uzvanike našeg slavlja. A kako je u tridesetima najbolje zna i naša sugovornica koja je, kako nam priznaje, svoj život u ovom periodu zamišljala potpuno drugačije. "Mislila sam da ću u ovom planirati majčinstvo i možda neki mirniji tempo života, a tek mi se sada počelo događati nešto potpuno nepredvidivo", napominje Petra kojoj osim u poslu, ruže cvatu i u ljubavi. Svoju sreću nedavno je pronašla u zagrljaju šest godina mlađeg partnera, također plesača Frana Žugića. "Ne znam uopće kako se to dogodilo. Jednostavno smo se spojili, kliknuli i ja sam se prepustila bez predrasuda bez obzira na to što se radi o mlađem dečku. Sada o tome više ne razmišljam. Postala sam čak i onaj romantičar, uloga u kojoj se nikad nisam mogla zamisliti. (smijeh) Oboje smo plesači, ali različitih stilova, pa se zapravo odlično nadopunjujemo i puno učimo jedan od drugog. Mogu reći da sam trenutno jako sretna, ispunjena i zadovoljna svojim životom", iskreno priznaje.

image

Petra Jeričević i Fran Žuglić na Glorijinom partiju

A svoju sreću, ali i tugu oduvijek najradije dijeli sa sestrom Paulom s kojom je jako povezana. "Baš imam zaštitnički gard prema njoj još od malena. Cijela naša obitelj je jako bliska. Djetinjstvo nam je bilo ispunjeno s toliko ljubavi, smijeha, i sigurnosti, da jedino što mogu poželjeti je da takvu zajednicu jednoga dana krojim i u svom domu. Da nema te sigurnosti, sigurno se danas ne bih usudila na puno poslovnih poteza, jer sam svjesna luksuza da i da nešto ne uspije – uvijek imam gdje doći. I mislim da je to velika privilegija", napominje Petra koja bijeg od užurbane zagrebačke svakodnevice najradije potraži u obiteljskoj kući u Žrnovskoj Banji na Korčuli.

image

Sestre Petra i Paula Jeričević

Njezini djedovi bavili su se klesarstvom, a pradjed je čak radio s poznatim Ivanom Meštrovićem. "Naša kuća na Korčuli je jedan zaista poseban dom, nazvala bi ju i umjetničkim djelom. U nju su uklesane pjesme, održavana je već generacijama i zaštićena i kao spomenik kulture. Mogu slobodno reći da je često gledana kao turistička atrakcija, što mi je drago, jer znam da nosi težinu naših predaka", zaključuje Petra Jeričević.

Linker
24. svibanj 2024 08:03