načela ili brak?

Najgore tek dolazi! Oko princa Andrewa steže se obruč zbog seksualnog zlostavljanja, no bivša žena je i dalje uz njega

Sarah Ferguson bezrezervno vjeruje svom bivšem suprugu te nema nikakvog problema biti uz njega dok se on suočava s jako teškim optužbama.

Ljutit izraz lica i prijeteći uperen prst prema fotoreporteru koji mu se prikrao i snimio ga na kraljičinom posjedu Balmoral, jedini su "komentar" osramoćenog britanskog princa Andrewa (61) koji se ovih dana skriva na dobro čuvanom obiteljskom posjedu. Potkraj ljeta žurno je napustio Royal Lodge, svoju rezidenciju u Windsoru nedaleko od Londona i sklonio se u Škotsku vjerujući da će umaći sedmoj sili kad već nije umakao pravdi: zbog odluke Visokog suda u Londonu da ga se "po službenoj dužnosti obavijesti o građanskom postupku koji je protiv njega pokrenut u Americi", postat će prvi britanski princ koji će se naći na optuženičkoj klupi suda u New Yorku.

Ondje ga je, poslije dva desetljeća mučne borbe za pravdu, dovela tužba danas 38-godišnje Virginije Roberts Giuffre jer je nekoliko puta bila "prisiljena na seksualni odnos s princem protiv svoje volje" kada joj je bilo sedamnaest godina. Bila je, tvrdi, poseban 'poklon' vojvodi od Yorka, znak naklonosti osuđenog seksualnog prijestupnika Jeffreyja Epsteina koji ju je i sam iskorištavao jer je egzistencijalno ovisila o njemu. Princ je, navodno, bez problema spavao s prestravljenom tinejdžericom premda mu je mogla biti kćer. Sada će, čini se, za to odgovarati.

image
SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Skandalozni princ Andrew planira opet oženiti bivšu suprugu? Ona mu vjeruje da je potpuno ‘čist‘ od optužbi za zlostavljanje

Čitajte i: Ne staju nevolje za kraljevsku obitelj: Protiv princa Andrewa podignuta optužnica na sudu u New Yorku

Borba za pravdu

Bijes i šok, izraženi podočnjaci te duboke bore na njegovom licu jasno se ocrtavaju na fotografiji The Suna, snimljenoj nedaleko od lovačke kolibe Inchnabobart Lodge na posjedu Balmoral, gdje je nedavno ručao s kraljicom Elizabetom II. te s bivšom suprugom Sarah Ferguson.

Oko njega se već gotovo dvije godine steže obruč zbog postupaka iz prošlosti, no zacijelo je vjerovao da će se ipak izvući iz nezavidne situacije. Lani je razriješen svih dužnosti u kraljevskoj obitelji zbog prijateljstva s ozloglašenim milijarderom koji se ubio u zatvoru čekajući da mu američki sud odredi kaznu zbog seksualne trgovine i podvođenja 40 maloljetnica. Princu je ukinuta i godišnja apanaža od 2,2 milijuna kuna pa je vjerojano pomislio da je dovoljno "ispaštao".

image
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

No, prevario se. Virginia Roberts Giuffre želi pravdu. Nekadašnja žrtva seksualnog zlostavljanja danas je aktivistica protiv trgovanja i seksualnog izrabljivanja žena te ga već dugo pritišće iznoseći svoje mučno iskustvo u javnost. Okupila je respektabilan odvjetnički tim na čelu s Davidom Boiesom, perjanicom njujorške američke odvjetničke tvrtke Boies, Schiller & Flexner. Sretno je udana, ima troje djece, a kako osim australskog ima i američko državljanstvo, tužba je početkom kolovoza uložena na sudu u New Yorku.

Čitajte i: Najveći skandal kraljevske obitelji! Princ ipak želi surađivati u slučaju koji je šokirao svijet

Bijeg u Škotsku

Prije nekoliko dana ondje je video linkom održano pripremno ročište na kojem je zatražila pozamašnu odštetu. Dakako, prinčevi odvjetnici tužbu smatraju neutemeljenom. Tvrde da je Roberts Giuffre prethodno sklopila "sporazum o nagodbi" kojim se poništava sadašnji postupak: smatra se da je riječ o novčanoj nadoknadi koju joj je Jeffrey Epstein navodno davno dao u zamjenu za šutnju. Prinčevi odvjetnici pozvali su se na činjenicu da nije službeno obaviješten o postupku, odnosno nije mu uručen sudski poziv.

Kako se to ne bi dogodilo, nedavno je otišao u posjet majci, kraljici Elizabeti koja se odmara u Škotskoj i odlučio ostati s njom u dobro čuvanom obiteljskom dvorcu okruženom s 50 tisuća hektara šuma, livada, jezera te poljoprivrednog zemljišta gdje je prema pisanju britanskog magazina The Times veća vjerojatnost susresti jelena ili tetrijeba nego dostavljača sudskih poziva. U Balmoral je s njim stigla i njegova bivša supruga Sarah Ferguson (61) s kojom već neko vrijeme dijeli živi pod istim krovom, premda su se 1996. razveli. Ona je u međuvremenu postala spisateljica povijesnih ljubavnih romana i tvrdi da su njih dvoje postali "najsretniji razvedeni par na svijetu".

Kako u Americi dostavljanje sudskih poziva doživljavaju vrlo ozbiljno, ne čudi što je princ bio na oprezu. - Andrew je poludio u Royal Lodgeu posljednjih tjedana. Nije išao na jahanje i nije mogao izaći van zbog pokušaja da mu se dostave pravni dokumenti - izjavio je izvor The Suna.

Dostavljači su ga, naime, potkraj kolovoza pokušali dvaput zaskočiti na kućnoj adresi, a dokument je na kraju ostavljen policajcu koji čuva ulaz u kompleks Windsora. U isto vrijeme britanski mediji uzalud su motrili njegovu rezidenciju (unutar Windsora), nadajući se ovjekovječiti filmsku scenu u kojoj sudski službenik u baloneru dobacuje princu kovertu uz slavodobitan uzvik: "You've been served!"

image
DAVID HARTLEY/POOL/SHUTTERSTOCK

Pravna zasjeda

Sad se pokazalo da sudski poziv nije tek tako predat policajcu. Odvjetnik David Boies, po tom se pitanju pozvao i na pravnu praksu Ujedinjene Kraljevine i na Hašku konvencije prema kojoj se taj dokument može dostaviti preko službenih institucija zemlje i njihovih predstavnika. Bilo je nadmudrivanja odvjetnika oko definiranja što su službene institucije zemlje tužitelja i koga se sve može smatrati njihovim predstavnikom, no prevagnuli su argumenti Amerikanaca. Ukratko, londonski Visoki sud je 15. rujna odlučio da se princ Andrew od tog datuma smatra službeno obaviještenim o građanskom postupku u New Yorku i ima 21 dan pripremiti se za daljnje korake.

Najgore tek dolazi

Vjeruje se da će pokušati osporiti nadležnost suda u New Yorku no pitanje je da li je to dugoročno mudar potez? Time bi mogao stati na žulj američkim službenim institucijama koje mu već dugo 'pušu za vratom'. Naime, jedno je građanska tužba, a drugo je naći se pod lupom istražitelja američkog državnog tužitelja koji već neko vrijeme inzistiraju na prinčevoj 'punoj suradnji' vezano za suđenje Ghislaine Maxwell, nekadašnjoj Epsteinovoj bliskoj suradnici koja je za zlostavljača vabila naivne i financijski ranjive maloljetnice. Ghislaine puno zna, upoznala je i princa Andrewa (koji je jednom prilikom navodno zlostavljao Virginiju Roberts Giuffre u njezinom domu u Londonu), prijeti joj kazna od 35 godina zatvora i vjerojatno će se htjeti nagoditi. Početak suđenja zakazano je za studeni ove godine, no pripreme su već u tijeku.

S obzirom na neizvjesne i tmurne dane pred njim, vojvoda od Yorka trebao bi korisno iskoristiti vrijeme u Balmoralu dok može, piše The Times. Sad kad je riješen sudski poziv, trebao bi što više jahati, loviti tetrijebe, pješačiti, otići u ribolov jer su pastrve u škotskim brzacima prava delicija i šteta je to propustiti. Morat će se dobro odmoriti kako bi se suočio s pravnom tresetnom močvarom u kojoj je zapeo, pišu. Njegova majka, Elizabeta II. nije komentirala situaciju. Nitko to nije očekivao jer to monarh ne čini. Svoje je 'rekla' oduzevši sinu privilegije i apanažu. No mnoge zanima o čemu su ljetos razgovarali kao majka i sin? Jesu li uopće razgovarali na osobnoj razini o tužbi, znaju samo oni. Pa ipak, svojedobno najzgodniji i najsimpatičniji kraljičin sin nad čijim se postupcima sad zgražava cijela Britanija, nije posve sam. Sarah Ferguson bez oklijevanja je stala na njegovu stranu.

- Razvod je jedno, ali moje srce je moja zakletva, moja obaveza – rekla je prilikom nedavnog otvaranja podružnice kozmetičke klinike u Poljskoj čije je usluge navodno koristila u Engleskoj. Za nju je vjenčanje s princem Andrewom 1986. još uvijek najbolji dan u životu...

Načela ili brak?

Kome vjeruju supruge osuđenih zlostavljača žena i kako se postavljaju u situaciji u kojoj treba birati između načela i braka, otkriva pismo koje je 2014. javnosti uputila Camille Cosby (77), američka televizijska producentkinja, filantropinja i konačno, supruga zloglasnog osuđenog seksualnog predatora, komičara Billa Cosbyja (84), koji je drogirao, silovao ili napastvovao desetine žena.

image
ALEX BERLINER/BEI/SHUTTERSTOCK

- Upoznali smo se 1963. i vjenčali godinu kasnije. Čovjek u kojeg sam se zaljubila i kojeg volim isti je čovjek kojega ste vi upoznali kroz njegov rad. On je ljubazan, velikodušan i smiješan. Divan suprug, otac i prijatelj - napisala je Camille proglasivši svjedočenja žrtvi neistinitima i neprovjerenima. Nije promijenila mišljenje ni kad je Cosby osuđen na zatvorsku kaznu od tri do deset godina, a u međuvremenu je oslobođen.

Za razliku od nje, suvlasnica brenda Marchesa, Georgina Chapman (45), osudila je postupke supruga, holivudskog mogula i osuđenog seksualnog zlostavljača, Harveya Weinsteina (69). Problem je u tome što su dizajnerici čije su kreacije holivudske glumice navodno morale nositi na dodjelama Oscara - jer tko nije htio, loše bi mu se pisalo - trebali mjeseci za ispovijest američkom “Vogueu”. Neki tvrde da je kalkulirala sve dok nije postalo izvjesno da će njezin suprug odgovarati za svoje postupke. Tek tada je modnoj Bibliji otvorila srce.

image
KRISTINA BUMPHREY/STARPIX/SHUTTERSTOCK

- Bila sam toliko ponižena i slomljena da sam smatrala kako nema pravo izaći iz kuće. Mislila sam: 'Tko sam ja da paradiram okolo uslijed svega ovoga što se događa'... I danas jako rijetko izlazim - rekla je prisjetivši se kako joj je izgledao dan kad se suočila s nedjelima muža, za koja do zadnjeg trenutka nije znala.

- Penjala sam se stepenicama i nisam mogla dalje, kao da je netko istisnuo zrak iz mojih pluća – ispričala je dizajnerica koja se u međuvremenu unosno razvela, poslovno oporavila, sada često izlazi i u ljubavnoj je vezi s holivudskim glumcem Adrienom Brodyjem (48). Njezin bivši služi zatvorsku kaznu od 23 godine. Nedavno je iz kaznionice u New Yorku prebačen u Kaliforniju gdje ga čeka suđenje zbog novih optužbi za silovanja. Ne tako davno, bio je nedodirljiv holivudski “princ” uvjeren da neće odgovarati za poniženja, jad, bol i traume nanesene tolikim ženama. Prevario se, baš kao što je i princ Andrew vjerovao da nikad neće završiti na sudu.

Linker
24. travanj 2024 00:28