PROFIMEDIA
Pismo sve otkriva

Nježna strana predsjednika Nixona: Svijet ga nije volio, ali Jackie Kennedy mu je bila zauvijek zahvalna

Ovaj američki predsjednk visoko je cijenio svoje prethodnike, a osobito Johna F. Kennedyja. Njegovu udovicu nekoliko je puta molio da ga posjeti u Bijeloj kući, no ona je dugo odbijala te ljubazne pozive. Kad se napokon odlučila, duboko ju je dirnuo.

Ovaj američki predsjednk visoko je cijenio svoje prethodnike, a osobito Johna F. Kennedyja. Njegovu udovicu nekoliko je puta molio da ga posjeti u Bijeloj kući, no ona je dugo odbijala te ljubazne pozive. Kad se napokon odlučila, duboko ju je dirnuo.

Donalda Trumpa često stavljaju uz bok Richardu Nixonu kao primjer dvojice najgorih i najkorumpiranijih američkih predsjednika, no ta usporedba u nekim segmentima ne drži vodu. Dok je Trump pokazivao krajnji prezir i prema svojim prethodnicima i prema svom nasljedniku, Nixon je visoko cijenio svoje prethodnike, osobito Johna F. Kennedyja. Njegovu udovicu Jacqueline nekoliko je puta molio da ga posjeti u Bijeloj kući, no dugo je odbijala te ljubazne pozive. Premda se pet godina nakon ubojstva Kennedyja preudala za grčkog milijardera Aristotlea Onassisa, novi joj brak nije mogao zaliječiti traumu zbog tragičnog gubitka prvog supruga.

image
Senator John F. Kennedy i Jacqueline Lee Bouvier vjenčali su se 12. rujna 1953. u Newportu na Rhode Islandu.
PROFIMEDIA

Jackie je u Bijelu kuću ponovno kročila tek 3. veljače 1971, osam godina nakon atentata u Dallasu, kad su je supružnici Richard i Pat Nixon zamolili da uveliča svečano postavljanje Kennedyjevog portreta.

Pristala je, ali nije htjela da se od toga pravi predstava za javnost. Teško joj je padala pomisao da se s djecom vraća u njihov nekadašnji dom, iz kojeg ih je sudbina iselila pod tako traumatičnim okolnostima.

- Zaista nemam hrabrosti sudjelovati u službenoj ceremoniji - napisala je Jackie Onassis gospođi Nixon. - Možemo li djeca i ja neupadljivo doći do Washingtona, odati vam počast i privatno vidjeti portret?

image
Američki predsjednik John F. Kennedy i prva dama Jacqueline Kennedy snimljeni 3. svibnja 1961., dvije godine prije atentata.
PROFIMEDIA

Nixonovi su se velikodušno složili s tim prijedlogom i tek tada je bivša prva dama ponovno ušla u predsjedničku rezidenciju, diskretno i bez kamera koje bi narušavale privatnost tog za nju izuzetno emotivnog trenutka.

- Možete li zamisliti kakav ste mi dar dali? - napisala je dan poslije u pismu zahvale gospođi Nixon. - Da se privatno vratim u Bijelu kuću sa svojom dječicom dok su još dovoljno mladi da ponovno otkriju svoje djetinjstvo - s vama kao vodičima - i s vašim kćerima, tako izvanrednim mladim ženama.

Dodala je kako su ih Nixonovi tom privatnom turom po Bijeloj kući razmazili preko svake mjere te pohvalila vrhunsku večeru, uz koju su ispili bocu skupocjenog Bordeauxa. Spomenula je i kako nikad nije vidjela da Bijela kuća izgleda tako savršeno, ganuta što su domaćini u njezinu čast upalili svu rasvjetu i fontane oko rezidencije.

image
Jaqueline Kennedy Onassis s kćeri Caroline Kennedy i drugim suprugom, grčkim tajkunom Aristotleom Onassisom snimljena nakon vjenčanja u Grčkoj 21. listopada 1968.
PROFIMEDIA

- Dan kojeg sam se uvijek bojala pokazao se jednim od najdragocjenijih koje sam provela sa svojom djecom.

Dirljivo Jacquelinino pismo pohranjeno je u Predsjedničkoj knjižnici Richarda Nixona. Bude li i Donald Trump imao predsjedničku knjižnicu, u njoj će vjerojatno najviše mjesta zauzimati njegovi uvredljivi tweetovi.

Linker
29. travanj 2024 08:57