Od Berlina do Kijeva

Nova serija Dalibora Matanića oduševila Europu, a redatelj poručuje: ‘To je tek početak‘

Jedno od najutjecajnijih lica domaće režije ponovno je u procesu svjetskog uspona, i to zahvaljujući seriji Šutnja u kojoj su mnogi već imali prilike uživati.

Nije pretjerano reći da je Dalibor Matanić trenutno jedan od najboljih domaćih redatelja. Nakon što se proslavio svojim prvim dugim metrom Blagajnica hoće ići na more, uslijedila je kontroverzna priča zaokružena u Finim mrtvim djevojkama, a trinaest godina kasnije etablirao se kao vodeće regionalno filmsko, i to nagrađivanim filmom Zvizdan. Nakon Zvizdana, Matanić je počeo koketirati sa žanrovskim filmom pa je snimio horor Egzorcizam, potom Novine, a nakon serije Područje bez signala koja mu je donijela Grand Prix, okušao se i na terenu krimića pa je nastala Šutnja. Riječ je o seriji prikazanoj u sklopu jednog od programa ovogodišnjeg Berlinalea, a onda je izišla vijest da će uskoro pristići na platformu HBO Europe.

S Matanićem smo imali prilike razgovarati, a otkrio nam je nešto više o novoj seriji nastaloj u koprodukciji Hrvatske, Ukrajine, Njemačke i Rusije. Naime, serija je već prikazana u Ukrajini gdje je uživala visoku gledanost, a redatelj je kazao kako je "prikazivanje u sklopu Berlinalea samo početak probijanja na svjetsku scenu". Naime, nakon premijernog prikazivanja u Dubrovniku, ekipa koja stoji iza serije je shvatila da serija odlično komunicira s publikom, a čini se kako slijede i novi festivali na kojima će Matanićevo djelo biti prikazano.

image


Serija je već prikazana u Ukrajini gdje je uživala visoku gledanost.

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Redatelj se prilikom rada na Šutnji morao uhvatiti u koštac s terenom krimića, žanrom koji je toliko iscrpljen da je Matanić morao pronaći novi ključ i jezik, a u tome mu je pomogao i dio ukrajinske filmske ekipe.

Među poznatom glumačkom ekipom koja uključuje Gorana Bogdana, Darka Milasa, Leona Lučeva i drugih, našlo se jedno, domaćom publici prilično nepoznato lice - ono Kseniye Mishyne.

Čitajte i: Nakon uspjeha u Berlinu, nova serija Dalibora Matanića stiže na platformu HBO Europe

"Kada sam vidio kako Ksenya glumi, znao sam da želim da igra u filmu i zbog toga smo je odabrali. Nisam toliko upućem u ukrajinsku scenu i nisam znao ništa o njoj, no kasnije se ispostavilo da je ona ogromna zvijezda. Osim što je glumila u doista puno filmskih i serijskih ostvarenja te se etablirala kao ozbiljna glumica, pojavila se i u nekoliko reality showova, a publika je obožava", otkriva redatelj čija je nova serija oduševila ukrajinsku publiku.

Šutnja je jedan od malo projekata koji je podržao ZDF/Arte, a moći ćemo je gledati od 7. ožujka kada će se početi emitirati na HTV-u.

Linker
24. ožujak 2024 06:33