Problemi u obitelji

Novi skandal Ivanke Trump! Koristila svoju poziciju kako bi osigurala unosne ugovore i dodatno se obogatila?

Američka nevladina organizacija CREW (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington) otkrila je kako su Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner unosno ‘naplatili‘ savjetničke funkcije u administraciji bivšeg predsjednika Trumpa, premda nisu primali plaće.

Čini se da se Ivanka Trump (39) sa svojim suprugom Jaredom Kushnerom (40) financijski osigurala za razdoblje nakon odlaska iz Bijele kuće. Američka nevladina organizacija CREW proziva ih zbog bogaćenja dok su bili politički savjetnici njezinog oca. Financijski analitičari te neprofitne organizacije za nadzor etičnosti u američkoj politici, tvrde kako su ona i suprug zaradili 172 - 640 milijuna dolara sklapajući unosne poslove u inozemstvu zahvaljujući funkcijama u Bijeloj kući. Pomno su pratili koliki im je prihod, usporedili su ga s dostupnim podacima o njihovoj zaradi i otkrili zapanjujući nesrazmjer. Primjerice, izračunali su da bi plaća dužnosnika u Bijeloj kući jedva pokrila jedan posto goleme zarade koja im se pripisuje.

Čitajte i: Otpisani! Ivanka Trump i suprug Jared susreli se s ledenim dočekom u svom gradu

image
Jared Kushner i Ivanka Trump bili su njegovi savjetnici tijekom predsjedničkog mandata.
SHUTTERSTOCK

Priča o neetičnom bogaćenju bračnog para počinje običajem u američkoj politici prema kojem predsjednici vlasništvo nad svojim kompanijama predaju u ruke neovisnih zaklada kako bi izbjegli sukob interesa dok su u Bijeloj kući.

Ulogu djece predsjednika ta praksa nije definirala jer nitko prije Donalda Trumpa nije imenovao kćer i zeta na visoke pozicije u svojoj administraciji. Bio je to kontroverzan potez zbog kojeg su se Ivanka i njezin suprug odrekli plaće, a sad se pokazalo da im nije trebala. Naime, Ivanka je dogovarala unosne poslovne direktno sa stranim dužnosnicima s kojima je komunicirala, ponajviše kineskim. Primjerice, Kinezi su joj odobrili zaštitu njezinog imena na svom golemom tržištu pod kojim se prodaje raznolika paletu proizvoda, od luksuzne odjeće, cipela, nakita, sunčanih naočala, vjenčanica i torbica do strojeva za brojanje glasova, dekica za bebe i otirača za kupaonice – čime se, koliko je poznato, nije bavila prije ulaska u politiku. S Rusima je, tvrdi CREW, na sličan način sklopila dva posla.

Čitajte i: Snahe moćne obitelji na suprotnim stranama: Ivanka Trump uz oca do kraja, manekenka Karlie ih osuđuje

image
Iako se par odrekao plaće, savjetničkom pozicijom američkom predsjedniku uvelike su se okoristili.
SHUTTERSTOCK

Teški sukob interesa i korištenje pozicije moći?

Da situacija bude neugodnija, zaštitu brenda za tri proizvoda u Kini dobila je istog dana 2017. kad je s ocem na obiteljskom posjedu Mar-a-Lago na Floridi, ugostila kineskog predsjednika Xi Jinpingoa. Radilo se o državničkoj večeri koja je mimo svih pravila održana u Trumpovoj privatnoj rezidenciji. S druge strane, njezin suprug Jared Kushner 2018. je iskoristio., otkrivaju financijaši CREW-a, ekonomski projekt za investiranje u rualne dijelove Amerike u zamjenu za porezne olakšice Opportunity Zones, kako bi podebljao svoj bankovni račun. U savezni projekt za koji se zalagala njegova supruga, ubacio je investicijsku tvrtku Cadre koju je osnovao 2014. s bratom Joshuom i njihovim prijateljem prijateljem Ryanom Williamsom.

Čitajte i: "To će ti biti najveća pogreška": Donald i Ivanka navodno su u svađi, evo čime je ‘zlatna kći‘ naljutila tatu

image
Svoje bogatstvo navodno su Jared i Ivanka višestruko oplemenili!
MOHD ZAKIR/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERSTOCK

Otkrića nevladine organizacije tek su dio procesa „detrumpizacije” Amerike koji će, čini se, potrajati. Iskorištavanje pozicija moći u Bijeloj kući za bogaćenje izaziva zgražanje sunarodnjaka i dodatno sramoti obitelj čije prezime, čini se, rapidno gubi tržišnu vrijednost.

Linker
15. travanj 2024 05:55