Gloria produkcija/Profimedia
POSLJEDNJA VOLJA

Novi zaplet: Nakon pet godina pronađena je skrivena oporuka Arethe Franklin

Legendarna američka glazbenica Aretha Franklin ostavila je rukom pisanu oporuku, skrivenu u sofi, a njezinu je autentičnost sud u Michiganu potvrdio pet godina nakon smrti.

Legendarna američka glazbenica Aretha Franklin ostavila je rukom pisanu oporuku, skrivenu u sofi, a njezinu je autentičnost sud u Michiganu potvrdio pet godina nakon smrti.

Pet godina nakon smrti nezaboravne Arethe Franklin, legendarne pjevačice i kraljica soula, američki sud u Michiganu potvrdio je autentičnost njezine rukom pisane oporuke koju je Arethina nećakinja, Sabrina Owens, pronašla ispod jastuka u trosjedu kuće u Detroitu - i to će biti temelj raspodjele njezine imovine imenovanim nasljednicima. Vrijednost njezinog osobnog bogatstva u trenutku smrti, 16. kolovoza 2018., procjenjivala se na 4,1 milijuna dolara, a u tu svotu nisu uračunati prihodi od tantijema, autorskih, izvođačkih i svih ostalih prava koji otada redovito pristižu.

Kći baptističkog svećenika preminula je u 77. godini od posljedica zloćudne bolesti s kojom se duže vrijeme hrabro nosila, a prema njezinoj posljednjoj volji sva ostavština koja se tiče novca i budućih prihoda od prava mora se ravnomjerno raspodijeliti između njezina četiri sina Edwarda, Clarencea i Kecalfa Franklina, te Teda Whitea Jr.

Oporuka je napisana 2014., čime je ona iz 2010. koja je bila pohranjena u ladici radnog stola, posljedično stavljena van snage. Kuću Arethe Franklin u Bloomsfieldu Hillsu u Michigana prema njoj nasljeđuju sinovi Kecalf i Edward, a iz posljednje verzije je uklonjen zahtjev da prije konzumacije tog prava sinovi moraju završiti certificirani business tečaj ili studij.

"Napokon je sve gotovo i volja naše majke može se ispuniti baš kako je ona to željela i napisala, neka joj je vječna slava i hvala", rekli su Kecalf i Edward Franklin u zajedničkoj pisanoj izjavi.

image

Njezina rukom pisana oporuka pronađena je skrivena u sofi

MOLLY RILEY AFP

Višestruku dobitnicu Grammyja pamtimo po antologijskim hitovima "Respect", "I Say a Little Prayer", "A Natural Woman" i "Freeway of Love", bila je prva žena koja je uvrštena u Rock&Roll kuću slavnih 1987. godine, a 2005. odlikovana je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišim civilnim odličjem.

Aretha Franklin bila je glazbeni fenomen, te je kidala glazbene, rasne i rodne barijere. Najstarijeg sina Clarencea rodila je kao 12-godišnjakinja, a drugog po redu Edwarda kao 15-godišnjakinja, a u oporuci je prvi put spomenula ime Edwarda Jordana, njihovog oca. Podigle su ih Arethina baka Rachel i starija sestra Emma, a ona je s njima provodila vrijeme između drugih obaveza. Sina Theodora Whitea Jr. dobila je kao 21-godišnjakinja u braku sa svojim prvim suprugom Tedom Whiteom, a najmlađeg Kecalfa Cunninghama dobila je u vezi sa svojim menadžerom Kenom Cunninghamom.

Njezin prvi brak s Tedom Whiteom trajao je od 1961. do 1969. godine i s njim je dobila sina Teda Whitea Jr., svoje treće dijete. Aretha je postala majka već s 14 godina, kada je rodila sina Clarencea Jr., dvije godine kasnije dobila je sina Edwarda, dok je četvrti sin Kecalf stigao 1970. godine. Za prvo dvoje nikada nije otkrila identitet oca, dok je posljednje dijete dobila sa svojim menadžerom Kenom Cunninghamom.

image

Preminula je od posljedica zloćudne bolesti u 77. godini

ANDREW BIRAJ AFP
Linker
27. travanj 2024 12:16