Getty Images
SLAVNA IZVJESTITELJICA

Odlazak novinarke koja je objavila da počinje Drugi svjetski rat

U 105. godini je preminula Clare Hollingworth, bivša ratna izvjestiteljica Daily Telegrapha koja je prva objavila vijest o početku Drugoga svjetskog rata.

Foreign Corespondents Club (Udruženje stranih izvjestitelja) objavio je da je preminula njihova ugledna članica – "Clare je ostvarila veliku karijeru kao strana dopisnica, počevši s javljanjem o izbijanju Drugoga svjetskog rata. Jako smo žalosni što moramo objaviti ovu vijest, ona nam je bila velika inspiracija i važan član našeg udruženja."

Clare Hollingworth je prošle godine proslavila 105. rođendan, a u povijest je ušla kada je 29. kolovoza 1939., kao 27-godišnja djevojka, dobila svoju prvu priču za naslovnicu u Daily Telegraphu. "Tisuću tenkova je na poljskoj granici" – vrištao je naslov – "deset divizija spremno je na brzi udar!"

Kako je njezin kolega kasnije primijetio, ustvari je bila riječ o "samo" devet divizija, ali predviđanje početka svjetskog rata nije mala stvar, posebno ne za mladu novinarku kojoj je to bio tek treći dan na poslu.

Linker
20. travanj 2024 17:25