Jednoglasno odlučio žiri

Veliko priznanje: Filmu ‘Dnevnik Diane Budisavljević‘ glavna nagrada na festivalu u Belgiji

Igrano-dokumentarni film ‘Dnevnik Diane Budisavljević‘ redateljice Dane Budisavljević osvojio je glavnu nagradu za najbolji film na međunarodnom Festivalu povijesnog filma koji se prošli tjedan održao u belgijskome gradu Waterloou.

Odluku o nagradi filmu "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević na međunarodnom Festivalu povijesnog filma, koji se prošli tjedan održao u belgijskome gradu Waterloou, jednoglasno je donio sedmeročlani žiri kojim je predsjedao glumac i redatelj Patrick Ridremont, piše HRT.

Na svečanoj dodjeli nagrada Ridremont je istaknuo da je riječ o filmu koji ih je sve odreda potresao, dodavši da je "Dnevnik Diane Budisavljević" očaravajuć i važan film s iznimnim glumačkim ostvarenjem glavne glumice Alme Price.

Pod sloganom "Povijest nikad ne završava. Baš kao ni filmska umjetnost" Festival povijesnog filma Waterloo održao se osmu godinu zaredom, ove godine pod strogim epidemiološkim mjerama, no ipak uživo i pred publikom u kinu Wellington te na povijesnim lokacijama grada poznatog po posljednjoj Napoleonovoj bitki, dodaje se u priopćenju.

image
Glumica Alma Prica utjelovila je lik Diane Budisavljević.
PULA FILM FESTIVAL/PRESS

"Dnevnik Diane Budisavljević" premijeru je imao 2019. na Pulskom filmskom festivalu, a nakon uspješnog prikazivanja u kinima i na televizijama zemalja regije, trenutačno je dostupan za gledanje u cijelom svijetu putem online platformi Kino Europa Online, Cinneseum, Svevid te na HBO Adria. Ovo značajno priznanje 19. je u nizu nagrada koje su dodijeljene filmu i ekipi.

Riječ je o igrano-dokumentarnom filmu o Diani Budisavljević, ženi koja je tijekom Drugoga svjetskog rata spasila tisuće srpske djece iz logora.

Dianu Budisavljević glumi Alma Prica, njezina supruga, liječnika Julija Budisavljevića slovenski glumac Igor Samobor, a u ostalim ulogama pojavljuju se Mirjana Karanović, Livio Badurina, Areta Ćurković, Ermina Brava, Krešimir Mikić, Urša Raukar i Vilim Matula.

image
Priča je to o ženi koja je spasila tisuće srpske djece iz logora.
PULA FILM FESTIVAL/PRESS

"Dnevnik Diane Budisavljević" snimljen je u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskom kućom December i srpskom This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

Linker
19. travanj 2024 15:51