Portret hrabrosti

Olena Zelenska pozirala za Vogue uz zvukove sirena

Nedostaju joj odlasci na koncerte, shopping, svakodnevnica s obitelji, izleti u inozemstvo, no veća joj je briga sigurnost njezine obitelji i sugrađana, pogotovo žena koje se bore na prvim linijama i djece.

‘‘Ovo su bili najužasniji mjeseci u mom životu i životu svakog Ukrajinca. Iskreno govoreći, mislim da nitko nije svjestan kako smo se u ovom ratu emocionalno snašli. Ono što me inspirira su moji sugrađani Ukrajinci. Radujemo se pobjedi. Ne sumnjamo da ćemo pobijediti i to je ono što nas drži.", izjavila je Olena Zelenska, prva dama Ukrajine za modni magazin Vogue.

Supruga nepokolebljivog Volodimira Zelenskog ugostila je i otvorila je dušu britanskoj novinarki Rachel Donald, a u Kijevu uz zvukove sirena fotografirala ju je slavna Annie Leibowitz. Razgovor je uz sjajne fotografije objavljen na Vogue.com, a na jesen intervju izlazi i u tiskanom izdanju.

Olena Zelenska, diplomirana arhitektica koja godinama piše scenarije za komedije, otvoreno je progovorila o životu u ratnim uvjetima koje nije mogla ni sanjati, o ulozi žena u ratu, o stradaloj djeci, o razdvojenosti od supruga koji od početka rata 24. veljače živi u bunkeru, o svojoj ulozi prve dame u ratnim vremenima, o svakodnevici između sirena, bombardiranja i pokušajima da se normalno živi, o roditeljstvu…

Otkrila je i kako se u prvim redovima bore tisuće žena među kojima se i fotografirala. Iako joj je moda, reklo bi se zadnja rupa na sviralu, prva dama za fotografiranje odabrala je isključivo odjeću ukrajinskih modnih kreatora dajući im podršku u teškim vremenima za cjelokupnu ukrajinsku industriju pa tako i onu modnu.

"Ništa nas nije moglo pripremiti za ovaj rat. Živjeli smo sretne živote i nikada nismo mislili da će se ovo dogoditi. Ali imamo nade”, kazala je među ostalim Zelenska i otkrila novinarki koliko joj nedostaje prijašnji, normalan život. I to ne samo onaj prije ratnih strahota već i onaj prije nego što je njezin suprug, inače vrlo uspješni glumac i komičar, postao predsjednik Ukrajine.

Kad se njezin suprug odlučio kandidirati za predsjednika, nije joj bilo drago.

"Poštivala sam njegov izbor jer sam shvatila da je to važan korak za njega. Istovremeno sam znala da će se moj život i život moje obitelji prilično radikalno promijeniti i da me očekuje puno posla. A tada o ratu nismo niti sanjali‘‘, kazala je Olena Zelenska koja se s nostalgijom prisjetila ležernog živote prije ulaska u politiku.

Odlazak na koncert Adele u Lisabon, vožnja s prijateljima u Kraków kako bi vidjeli Maroon 5., putovanje u Barcelonu na vikend, shopping… Uživanje u obiteljskom gledanju filmova, Forresta Gumpa gledali su tisuću puta, a ona posebno voli filmove Legenda o jeseni i Mostovi okruga Madison. I danas, kao i svi u Ukrajini, želi ponovno normalan život.

Linker
20. travanj 2024 07:10