Lana Mandarić

Pjesmu za Doru napisala je s mamom Zoranom koja je prije 25 godina bila na istom natjecanju

Među favoritima ovogodišnje Dore je studentica psihologije i sudionica showa "Superstar", koja se predstavlja s pjesmom ‘More‘.

Iako se Zagrepčanka Lana Mandarić ne zamara plasmanom na ovogodišnjoj Dori - uspjehom smatra to što je uopće dobila priliku natjecati se - međunarodna publika rado bi je u svibnju vidjela na Euroviziji u švedskom Malmöu. Njezina pjesma "More" na mobilnoj aplikaciji My Eurovision Scoreboard, gdje se može glasati samo jednom, zauzima četvrto mjesto. A na popularnoj eurovizijskoj fan stranici Wiwibloggs, za koju je nedavno dala intervju na engleskom jeziku, je - treća. Njezino zadovoljstvo je tim veće što je 22-godišnja studentica psihologije, koja je bila i sudionica RTL-ova showa "Superstar" gdje je ušla među top 10, napisala glazbu za "More".

"Nekoliko dana prije prvog livea u "Superstaru" s roditeljima sam išla kupiti neke sitnice, a dok sam se spremala iznenada mi je došla melodija. Bojeći se da ne "ishlapi" snimila sam je na mobitel i potrčala u dnevni boravak k roditeljima. Vidjeli su potencijal u melodiji, rekli da je treba doraditi, a potom smo mama i ja sjele za klavir i odsvirale je. Kontaktirala sam svog prijatelja Jana Jakovljeva koji je odsvirao gitare, a on me povezao s producentom Leonom Turkaljem Trkyjem. Pjesma je bila gotova u roku od dva tjedna i zadnji dan prijave smo je poslali na Doru", rekla je Lana, dodajući kako je njena mama Zorana Mandarić, djevojački Šiljeg, napisala stihove za "More".

image

Završila je III. gimnaziju, sada je odlična studentica treće godine psihologije

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Devedesetih je pisala pjesme i za druge glazbenike, među kojima je i Jacques Houdek, te je gradila vlastitu pjevačku karijeru. Zanimljivo je da je Zorana prije 25 godina također nastupila na Dori, s pjesmom "Nije te briga", a Kenzov kombinezon kojeg je tada nosila, njena kći je odjenula na snimanju videospota za "More". Kao i onaj marke La Perla, u kojem je Zorana 1995. pjevala na Splitskom festivalu i osvojila nagradu za najbolju debitanticu sa skladbom "Zvijezda nebeska".

"Kad je pjesma "More" bila završena i kad smo razmišljali o spotu, odmah sam rekla mami da izvuče kombinezon iz ormara. Rado "kradem" njene stvari", kazala je kroz smijeh Lana, čiji je djed bio tenor u klapi, a ujak svirao u rock bandu. Zorana, koja je nakon estradne karijere postala pravnica, nije bila pretjerano oduševljena što je i njena kći odlučila biti glazbenica. No, Lana je hrabra, uporna i samouvjerena te, što je njenim roditeljima bilo najvažnije, nije zapostavila obrazovanje.

Završila je III. gimnaziju, sada je odlična studentica treće godine psihologije (te je struke i njezin tata Mario Mandarić), a bila je asistentica djevojčici sa smanjenim motoričkim sposobnostima u osnovnoj školi. Kaže da i glazba može biti korisna u psihoterapiji pa će jednog dana možda spojiti svoje dvije velike ljubavi.

Lana pjeva otkad zna za sebe pa se s četrnaest godine prijavila u RTL-ov show "Zvjezdice", kao i njezin šest godina mlađi brat Josip, koji ide u Školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Oboje su odrastali na urbanoj glazbi i cijene originalnost pa Lana kao uzore ističe Princea, grupu Queen, Dinu Dvornika, Taylor Swift, Lady Gagu, Duu Lipu, ali i moćne eurovizijske vokale Loreen i Marca Mengonija.

image

Kao uzore ističe Princea, grupu Queen, Dinu Dvornika, Taylor Swift, Lady Gagu, Duu Lipu, ali i moćne eurovizijske vokale Loreen i Marca Mengonija

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Otkrila sam da imam strast prema pisanju pjesama, želim obnoviti znanje sviranja klavira, a i zaljubljenica sam u ples. Prije nekoliko godina sam završila i školu za vizažisticu pa sam šminkala neke kolegice u "Superstaru". U taj show sam se prijavila sama, vidjevši TV reklamu, a nakon što sam ušla u top dvanaest i doživjela pozitivne komentare gledatelja odlučila sam ozbiljnije krenuti u glazbeni svijet", kazala je Lana, koja je nedavno potpisala ugovor s diskografskom kućom Menart te planira objaviti nove pjesme. A možda i jedan prepjev - maminog pop/rock hita "Lutka od slame" iz 1997. godine.

image

Za njezin nastup na Dori pobrinut će se dizajnerica Mirijam Martić (Martiz Design)

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Linker
29. ožujak 2024 20:43