Reese Whiterspoon

Plavuša od milijardu dolara: Baš kao i Elle Woods, nikad nije odustala i to ju je dovelo do statusa najbogatije glumice

Junakinja romantičnih komedija Reese Witherspoon nije samo simpatična slatkica već i moćna producentica koja je nedavno prodala udio u svojoj tvrtki zaslužnoj za hit seriju ‘Male laži’ i tako postala prava bogatašica

Iako su je podcjenjivali, simpatična plavuša spremna je za velike stvari. Najbolje to zna holivudska zvijezda Reese Witherspoon (45). Ne samo zato što je svjetsku slavu stekla glumeći bezbrižnu šminkericu Elle Woods, koja unatoč podmetanjima postaje vrhunska pravnica u hit komediji “Plavuša s Harvarda”, nego i zato što je i sama, kao sićušna, 156 centimetara visoka plavuša iz New Orleansa uspjela stvoriti 900 milijuna dolara vrijedno medijsko carstvo.

image
Reese je slavu stekla filmom ‘Plavuša s Harvarda’.
MGM COLLECTION/EVERETT/PROFI

Prije nepunih pet godina s partnerima je pokrenula produkcijsku kuću Hello Sunshine obećavši da će to biti mjesto gdje će žene stvarati priče o ženama. Posao je odradila toliko dobro da su njezini televizijski serijali “Male laži”, “Mali požari posvuda” te Jutarnji show postali hitovi i prikupili čak 18 nominacija za nagradu Emmy. Sposobnost Reese Witherspoon da odabere intrigantan materijal, okupi oko sebe holivudsku glumačku elitu, poput Nicole Kidman i Meryl Streep, te stvori “proizvod” koji jednako zanima publiku i kritičare, prepoznao je i investicijski fond Blackstone te joj dao ponudu koja se ne odbija. U poslu vrijednom 900 milijuna dolara, kako tvrde insajderi, Blackstone je kupio Hello Sunshine, ali ostavio Witherspoon da i dalje stvara inspirativne ženske priče.

"Ovo nije predaja, naprotiv, sad ćemo dvostruko više zapeti da ostvarimo svoju misiju. Dobili smo mogućnost donijeti još više priča, zaposliti više filmašica, promovirati još više autorica", potvrdila je producentica da je prodala udio u kompaniji, ali ne i svoje snove. Veliki je to trijumf glumice za koju se činilo da polako, ali neminovno klizi u holivudsku ropotarnicu povijesti. Likovi mladih vrckavih plavuša kojima se proslavila više joj nisu pristajali, a uloge u kakvima su znale zablistati Meryl Streep ili Kate Winslet do nje nikako nisu stizale.

image
Reese Witherspoon u svojem prvom filmu "The Man in the Moon".
SUPPLIED BY LMKMEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA

Svoj status u ladici “nekad slavni” gotovo je zabetonirala početkom 2013., kad je završila na triježnjenju u policijskoj stanici. Naime, pri povratku s jedne večere policija je zaustavila nju i supruga, holivudskog agenta Jima Totha. Pokazalo se da je suprug bio prilično nacvrcan, napuhao je 1,4 promila, a kada je Reese vidjela da ga policajac namjerava privesti, potpuno je podivljala. Znate li vi moje ime - povikala je izlazeći iz auta verbalno napadajući policajca. Na njezinu žalost, mladi policajac nije bio obožavatelj “Plavuše s Harvarda” pa je glumica provela noć u pritvoru. Taj je incident snimila policijska kamera, snimka je procurila u javnost i postala njezin najgledaniji “uradak” u 2013.

Čitajte i: Životni put Scarlett Johansson: Od socijalne pomoći do napuštanja majke, ništa je nije pokolebalo na putu do uspjeha

"Očito sam popila piće previše i duboko se sramim onoga što sam rekla i napravila", nekoliko dana poslije javno se ispričala, ali šteta je već bila učinjena. Miljenica Amerike izgubila je dio obožavatelja. Witherspoon je nebrojeno puta izjavila kako je već sa šest godina znala da će postati glumica. Strast koju je osjetila kao djevojčica nikada ju nije napustila. Bila je odlična učenica, bez problema je upisala studij engleske književnosti na prestižnom sveučilištu Stanford, ali je od akademske karijere odustala zbog glume.

image
Kao producentica i glumica u hvaljenoj seriji ‘Male laži’, u kojoj je igrala uz Nicole Kidman, Lauru Dern, Zoe Kravitz i Shailene Woodley.
HBO/PLANET/PROFIMEDIA

I kada je uvidjela da, unatoč Oscaru za najbolju glumicu osvojenom 2006. s filmom “Hod po rubu”, ponude za nove kvalitetne uloge stižu sve rjeđe, odlučila ih je sama stvoriti. Pritom je imala uz sebe niz uzora. Gwyneth Paltrow imala je uspješan lifestyle brand Goop, a Jessica Alba je više zarađivala s proizvodima svoje tvrtke Honest, pa se i Reese odvažila na poduzetnički pothvat. Recept je bio jednostavan - stvoriti što više filmova i TV serijala kakve bi i sama htjela gledati.

Čitajte i: Od plavuše s Harvarda do najbogatije holivudske glumice: Kako je Reese Witherspoon ovo uspjelo?

Među njima su bili i romani o ženama kakve je Hollywood izbjegavao premda su imali brojne čitateljice diljem svijeta. Romani autorica poput Gillian Flynn, Liane Moriarty, Cheryl Strayed...

image
Reese Witherspoon u televizijskoj seriji The Morning Show.
SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

"Djevojčicama često govore da ne smiju imati velike snove, da moraju znati svoje mjesto. Moja je jedina poruka da je to velika laž. Djevojčice, imajte velike snove. Ako vam kažu da ostanete na jednoj “traci”, jednostavno ih nemojte poslušati", otkrila je Reese Witherspoon tajnu svojeg uspjeha. Jednostavno nije slušala kada su je rekli da neće uspjeti. Baš kao i Elle Woods, njezina plavuša s Harvarda.

Linker
23. travanj 2024 22:43