Finalisti showa ”The Voice Hrvatska”: Jakov Peruško Rihtar, Martin Kosovec, Ana Širić i Luka Novokmet

 Dario Njavro/HRT
ANKETA

Pobjedu u "The Voiceu" love maturant, medicinska sestra, kuhar i apsolvent prava: Tko je vaš favorit?

Finalisti četvrte sezone popularnog talent showa su Martin Kosovec, Ana Širić, Luka Novokmet i Jakov Peruško Rihtar koji se bore za osvajanje diskografskog ugovora i novčanu nagradu u iznosu od 25 tisuća eura za glazbeno usavršavanje.

Finalisti četvrte sezone popularnog talent showa su Martin Kosovec, Ana Širić, Luka Novokmet i Jakov Peruško Rihtar koji se bore za osvajanje diskografskog ugovora i novčanu nagradu u iznosu od 25 tisuća eura za glazbeno usavršavanje.

Pred nama je velika završnica četvrte sezone showa "The Voice Hrvatska" u kojoj se za titulu najboljeg glasa bore četvero finalista. Oni su Martin Kosovec, Ana Širić, Luka Novokmet i Jakov Peruško Rihtar, a publici, mentorima i gledateljima pred televizijskim ekranima predstavit će se tri puta. Prvo će izvesti pjesmu s audicije, potom otpjevati pjesmu koju su su pripremili za posljednji solistički nastup u natjecanju, a potom će se zajedničkom izvedbom oprostiti od gledatelja. O pobjedniku odlučuju ovog puta isključivo glasovi publike, a samo jedan od četvero finalista osvojit će titulu "najljepšeg glasa Hrvatske", a time i pravo na ugovor s Universal Music Groupom te nagradu za glazbeno usavršavanje u vrijednosti od 25 tisuća eura. Donosimo vam najzanimljivije informacije o finalistima, ali i anketu - otkrijte nam što mislite tko najviše zaslužuje pobjedu!

ANA ŠIRIĆ (Team Urban)

Rođena 26. srpnja 1999. u Posušju, živi i radi u Zagrebu.

Jedinoj finalistici popularnog showa na audiciji su se okrenuli svi članovi žirija, a Ana je odabrala Damira Urbana.

Ana radi kao viša medicinska sestra u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh", te istovremeno studira na dvogodišnjem diplomskom studiju sestrinstva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Na probe je često dolazila direktno iz dnevnih ili noćnih smjena i obrnuto, s cjelodnevnih snimanja na posao. No, sve se to, kaže, na kraju isplatilo.

image

Ana Širić

Dario Njavro/HRT

Bila je članica crkvenog zbora i folklorne skupine Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Fra Petar Bakula" iz Posušja. Odrasla je u velikoj obitelji, uz tri sestre i brata, a njeni roditelji bave se poljoprivredom i stočarstvom. Odrastala je na sevdahu te narodnoj i kafanskoj glazbi, a uzori su joj jazz ikone Ella Fitzgerald, Nina Simone i Billie Holiday. Sluša i bendove kao što su The Beatles i Led Zeppelin, te Indexe, Elvisa J. Kurtovića, Arsena Dedića, Josipu Lisac, Radu Šerbedžiju, Damira Urbana... Jednog dana, pa makar i za pedeset godina, željela bi svoju pjesmu slušati na gramofonu.

Pročitajte razgovor s Anom

MARTIN KOSOVEC (Team Vanna)

Rođen 8. svibnja 2005. u Sv. Ivanu Zelini, živi u Zagrebu.

Miljenik gledatelja na audiciji je oduševio izvedbom pjesme "My Way" Franka Sinatre, a u zadnji tren okrenuli su mu se Dino Jelusić, Vanna i Damir Urban. Martin je odabrao Dinu Jelusića, a nakon izbacivanja iz njegovog tima drugu šansu dobio je u Vanninom timu.

Maturant je Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perišina u Velikoj Gorici, a želi studirati novinarstvo.

Kao bebu ga je otac Mladen, glazbenik, uspavljivao čitanjem slikovnica i pjevanjem, a Martin je propjevao čim je progovorio. Prije nastupa u showu "The Voice Hrvatska" okušao se u "Zvjezdicama" i "Supertalentu".

U završnici showa razrednik i nastavničko vijeće oslobodili su ga svih obaveza i školskih aktivnosti, pa je cijele dane provodio na probama i pripremama za nastup na Prisavlju.

image

Martin Kosovec

Dario Njavro/HRT

Na njegovoj privatnoj play listi su The Rolling Stones, Azra, Smak, EKV, Šarlo akrobata, Deep Purple, Led Zeppelin, The Who, The Beatles...

Za njega je glazba način izražavanja emocija i raspoloženja: nema formalno glazbeno obrazovanje, ali je uzimao privatne satove kod profesora Bojana Pogrmilovića.

Za solo karijeru se odlučio jer ostali članovi njegovog benda nisu bili toliko zagriženi za probe kao on, a na nastupima ga prate profesionalni glazbenici.

Pročitajte razgovor s Martinom

LUKA NOVOKMET (Team Gobac)

Rođen je 3. travnja 1997. u Zagrebu.

Na audiciji je otpjevao pjesmu Paula Wellera "You Do Something to Me", a okrenula mu se Vanna. Do finala je stigao u timu Davora Gopca, koji ga je preuzeo i spasio od ispadanja.

Apsolvent Pravnog fakulteta u Zagrebu do lani je aktivno igrao nogomet - u mlađim uzrastima trenirao je u Dinamu, a već dvije godine ima gaže po kafićima.

image

Luka Novokmet

VEDRAN PETEH/CROPIX

Lukina mama Natalija je zamjenica ravnatelja na Institutu za antropologiju i docentica na Zavodu za animalnu fiziologiju Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a tata privatni poduzetnik. Glazbeno najnadarenija u obitelji je Lukina mlađa sestra, brucošica Međunarodnog prava u Grazu, koja je završila klavir u Srednjoj glazbenoj školi. Važan član obitelji je i njegova ljubimica, 6-godišnja francuska buldogica Bea.

Kao samouki glazbenik Luka igra na osjećaje i strast, a glazba je oduvijek bila važan dio njegove osobnosti. Njegova playlista najviše ovisi o trenutačnom raspoloženju, a ovih dana najviše sluša Sade.

Nakon "The Voicea Hrvatska" planira položiti preostalih sedamnaest ispita na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a svoju budućnost definitivno vidi i u glazbi.

Pročitajte razgovor s Lukom

JAKOV PERUŠKO RIHTAR (Team Dino)

Rođen je 2002. u Zagrebu.

Od prvog nastupa u showu "The Voice Hrvatska" kad su mu se na audiciji okrenula sva četiri člana žirija bilo je jasno kakav je njegov pjevački potencijal, a do finala je stigao s lakoćom kao član tima Dine Jelusića.

U show je stigao nakon što je na Visu, otoku na kojem danas žive njegovi roditelji, odradio sezonu u kuhinji obiteljske konobe svojih prijatelja, a gastronomija je uz glazbu njegova velika strast.

Nakon finalne emisije svoju budućnost vidi definitivno u glazbi: bend je spreman, autorske skladbe su u ladici i više ih je nego dovoljno za novi početak.

image

Jakov Peruško Rihtar

Dario Njavro/HRT

Jakov nosi i majčino i očevo prezime: njegova mama Ines Peruško Rihtar je umjetnička duša i pjesnikinja, a tata mu je trgovac koji se bavi opremanjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata. U Zagrebu živi sa starijom bratom Vladimirom.

Po struci je grafički tehničar tiska, ali više mu se sviđa rad u kuhinji. Život pomoćnog kuhara je, kaže, lijep, ali naporan i vrlo stresan, a njegovi specijaliteti su carbonara, biftek i crveni rižoto od cikle.

S bratom i prijateljem je u ljeto 2016. oformio akustični trio, s kojim je do 2021. odradio svaku sezonu na Visu, a u međuvremenu je imao i bend Adelfi.

Njegovi najveći glazbeni uzori su Michael Jackson, Prince, Peter Gabriel, Phil Collins, Gibonni, Oliver Dragojević, Oliver Mandić i Chris Appleton.

Pročitajte razgovor s Jakovom

Linker
02. svibanj 2024 18:59