KAŽNJENIK BROJ 1027820

Ponovno slobodan čovjek: O.J. Simpson oslobođen nakon odsluženih samo devet godina zatvora

Proslavljeni američki nogometaš i glumac život bez ograničenja dočekao je nakon devet godina zatvora i četiri godine na uvjetnoj slobodi.

- Gospodin O. J. Simpson je od danas potpuno slobodan čovjek - izjavio je odvjetnik Malcolm LaVergne i time stavio "točku na i" jedne od najnevjerojatnijih biografija i najvažnijih priča suvremene američke povijesti. Najveća zvijezda američkog nogometa, iznimno popularnog nacionalnog sporta u Sjedinjenim Državama, danas je vitalan 74-godišnjak koji živi povučeno u Las Vegasu gdje najviše uživa u golfu i komentiranju sportskih događaja na twitteru. Povremeno daje intervjue i priređuje susrete sa svojim obožavateljima kojima uz naknadu potpisuje memorabilije. I svojim ponašanjem nimalo ne odaje dojam čovjeka koji je ikad imao problema sa zakonom. Premda je to proteklih 27 godina bila njegova svakodnevica.

Dvanaestog lipnja 1994. policija je ispred stana u Brentwoodu u okolici Los Angelesa pronašla izbodena tijela 35-godišnje Nicole Brown Simpson, njegove bivše supruge i 25-godišnjeg Rona Goldmana, njezina deset godina mlađeg prijatelja.

image

O.J. Simpson je 2017. nakon devet godina zatvora otpušten na uvjetnu slobodu

JASON BEAN/UPI/PROFIMEDIA

Čitajte i: Neutješni otac: ‘DJ Avicii bio je naš mali tim, a ubili su ga slava, novac i - ovisnost‘

U trenutku dolaska policije u stanu je spavalo dvoje djece - O.J.-jeva i Nicoleina devetogodišnja kći Sydney Brooke te šestogodišnji sin Justin Ryan. U istrazi se ispostavilo da je tog jutra Ron Goldman prijateljici navratio kako bi joj vratio majčine naočale koje je ona prethodne večeri na obiteljskoj zabavi zaboravila u restoranu, u kojem je on radio kao konobar.

Premda nije bilo svjedoka, a nož kojim je zločin izvršen nije pronađen, kriminalistička analiza tragova na mjestu zločina upućivala je na O. J. Simpsona kao počinitelja, pa je pet dana nakon ubojstva izdan nalog za njegovo privođenje.

Na suđenju koje je u Sjedinjenim Državama odmah proglašeno "procesom stoljeća" O. J. Simpson se izjasnio nevinim po svim točkama optužnice, no tog se dana dao u bijeg. A policijsku potjeru za unajmljenim terencem, u kojem je identificiran kao suvozač Ala Cowlingsa, svog dobrog prijatelja, u direktnom televizijskom prijenosu je pratilo 95 milijuna Amerikanaca.

image

Sa suprugom Nicole Brown Simpson 80-ih

PETER BORSARI/PIP-LANDMARK MEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Slavni tenor u njujorškom će restoranu pjevati za 50 odabranih koji su spremni platiti 133 tisuće kuna za večeru

Kontroverznoj oslobađajućoj presudi u suđenju Narod protiv O. J.Simpsona, koje je potrajalo punih 11 mjeseci, najviše su kumovali pretjerana samouvjerenost tužiteljice te oštroumna obrana optuženikova odvjetničkog tima, predvođenog Robertom Kardashianom, oca Kim, Kourtney, Khloe i Roba Kardashiana. On je slučaj svoga klijenta poroti predočio kao posljednji u nizu rasističkih u dugoj povijesti loših policijskih i sudskih odluka prema članovima afroameričke zajednice u Los Angelesu pa je O. J. Simpson na kraju iz sudnice išetao kao slobodan čovjek.

Iza rešetaka je, pak, završio zbog oružane pljačke, lišavanja slobode kretanja i kršenja uvjetne kazne u hotelu i kasinu Palace Station u Las Vegasu, događaja iz 13. rujna 2007.

Proglašen je krivim po svim točkama optužnice te 5. prosinca 2008. osuđen na 33 godine zatvorske kazne s mogućnošću otpuštanja na uvjetnu slobodu nakon odsluženih devet godina.

Zatočenik zatvora Lovelock gdje je bio zaveden pod brojem #1027820 zbog dobrog je vladanja i prethodnog nekažnjavanja 1. listopada 2017. pušten na uvjetnu slobodu. A danas je ponovno - slobodan čovjek.

Linker
11. travanj 2024 09:46