VEĆ TREĆI BRAK

Poznati glumci o otvorenom braku: ‘Da bi funkcionirao treba biti otvoren samo s jedne strane‘

Matija Prskalo i Slavko Juraga u urnebesnoj jednočinki Darija Foa i njegove supruge, France Rame progovaraju o prednostima i manama otvorenog braka.

Što biste učinili da vam suprug ili partner predlože otvorenu vezu: biste li osjetili bijes, šok i nevjericu ili bi ipak odahnuli jer više ne morate prikrivati "izlete" sa strane? Odgovor se traži i u predstavi "Otvoreni brak" koja je izvedena 4. svibnja, u zagrebačkom kazalištu Knap. Radi se o urnebesnoj jednočinki talijanskog nobelovca Darija Foa i njegove supruge, France Rame, talijanske glumice i spisateljice. Prednosti i mane takvog aranžmana na sceni predočuju Matija Prskalo i Slavko Juraga, filmski, televizijski i kazališni glumci koji o toj temi, u najmanju ruku, imaju što reći.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Ovo nam je već treći kazališno-filmski brak. Prvi smo sklopili dok je Matija bila studentica glume. Tumačili smo uloge bračnog para koji je dobio malo dijete u filmu ‘Krhotine‘, Zrinka Ogreste. Drugi put smo se ‘oženili‘ 2009., u crnohumornoj predstavi ‘Gost‘ francuskog dramskog pisca i scenariste Davida Pharaoa, u produkciji Epilog-Teatra. Ovo nam je, dakle, treća sreća. Prethodne dvije bile su pomalo tugaljive i sjetne, no posljednja je prilično burna. Moja scenska ‘supruga‘ rekla bi da smo se ovaj put raspojasali”, kaže u šali dramski prvak zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Već je 40 godina u sretnom braku sa suprugom Dubravkom, propagandisticom koja je nakon rođenja mlađeg sina Lovre ostavila radno mjesto u INA-i i posvetila se obitelji. Imaju dva odrasla sina, redatelja Marka Juragu, osnivača i umjetničkog voditelja Aplauz Teatra i Lovru Juragu, budućeg glumca o kojem ovih dana priča cijela Hrvatska jer je pobjednik 12. sezone showa "Zvijezde pjevaju".

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"U početku sam sve to jako podržavao, onda sam shvatio da mogu i malo usporiti jer mu ide prilično dobro", kaže glumac čiji je lik u novoj predstavi Gala Teatra, osnivačice i umjetničke voditeljice Matije Prskalo, glavni propagator otvorenog braka na planeti. Tako stvari stoje u početku, dok je uvjeren da će njegova bolja polovica radije patiti zbog brojnih afera i prijetiti samoubojstvom nego posegnuti za istom povlasticom. No, kako to na sceni nerijetko biva, na kraju će gorko požaliti što je otvorio Pandorinu kutiju i isprovocirao situaciju u kojoj ga je supruga zamijenila za boljeg i mlađeg.

"Mogu li zamisliti otvoreni brak izvan scene? Rekla bih da takav aranžman ima bitan nedostatak. ‘Da bi otvoreni brak funkcionirao, treba biti otvoren samo s jedne strane, nije teško pretpostaviti koje‘, kaže moj lik u predstavi. Kad ga otvorite s obje strane, dolazi do nezgodnog ‘propuha‘ i štošta vam se može obiti o glavu. Mislim da to tako funkcionira i na pozornici i izvan nje", kaže članica ansambla Zagrebačkog kazališta lutaka koja se proslavila ulogom Lucije Milosavljević i legendarnim uzvikom Aleksi o paštašuti u filmu Vinka Brešana, "Kako je počeo rat na mojem otoku".

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Iste godine, kada je njezin teatar postavio novu predstavu - čiji autori Dario Fo i Franca Rame bezrezervno drže stranu ženama, a progovara o ne baš poželjnoj situaciji u zajedničkom životu - Matija Prskalo sa suprugom Dominikom Galićem, filmskim i televizijskim producentom i scenaristom, obilježava 20. godišnjicu braka.

Evo što kaže na upit kako će ju proslaviti: "Mi u principu ne obilježavamo naše godišnjice jer ne volimo formalnosti. Zato se nismo htjeli vjenčati. Sjećam se da je tog ljeta, kad sam već bila pri kraju trudnoće s našom kćeri Kalistom, bilo jako vruće i ništa nam se nije dalo organizirati. Radije smo uživali cijelo to vrijeme, dobro smo se zabavljali na moru gotovo do poroda. Naposljetku smo se u jesen 2003. ipak vjenčali jer smo shvatili da ćemo se tko zna koliko dugo morati boriti s našom birokracijom. Zamislite da svako malo, za kojekakve gluposti, morate tražiti partnerov supotpis. Ili on vaš? Da ne duljim, naša predivna kći imala je 40 dana kad je bila našem vjenčanju, ušuškana u svojoj košari", otkriva dramska umjetnica.

Udala se 25. listopada, a kako joj je tada rođendan, godišnjica im redovito preraste u njen rođendanski party. Tako su do danas zadržali notu "neformalnosti" u braku u kojem često i rado slave s prijateljima sa ili bez konkretnog povoda, ali rijetko povodom "te" obljetnice.

Budući da su svoju jedinicu, danas studenticu prve godine digitalnog dizajna i produkcijskog menadžmenta, krstili na rođendan Dominika Galića, 29. svibnja, imaju još jedan povod za proslavu koja nije klasična, bračno-obljetnička.

Poznato je da su i Matija Prskalo i Slavko Juraga privatno zadovoljni, sretni, godinama su izvan "bračnog tržišta" i ne pada im na pamet stvarati "propuh" u svoja četiri zida. Zato smo ih zapitali što bi učinili da im partneri jednog dana iznenada kažu da žele otvoreni brak?

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Što bih napravio? Umro bih od smijeha. Nakon četrdeset godina braka, to stvarno ne bi imalo smisla”, iskren je Slavno Juraga koji se sa svojom suprugom Dubravkom zaručio 1983., na svoj rođendan 10. studenog. Vjenčali su se, pak, oko Dubravkinog rođendana koji pada 24. siječnja. Naime, bračne zavjete dali su 28. siječnja 1984. Poput Matije Prskalo i Dominika Galića, i oni obje proslave spajaju u jednu.

"Dovoljno je prisjetiti se smišljanja iznenađenja za Božić, pa za Novu godinu i rođendane, imendane, pri čemu su obljetnice braka posebno zahtjevna disciplina. Slavljima nikad kraja. Tko bi sve to izdržao?", našalio se na kraju poznati glumac.

Linker
10. travanj 2024 01:24