Nekad poznati splitski modni dvojac Anita i Mario Galić danas u miru svog ateljea na Šolti stvaraju unikatne priče, a kreativnu energiju koriste i za slikanje, uređenje antikviteta, ali i u kuhinji
Supružnici i kreativci Anita (57) i Mario Galić (61) prije deset godina zamijenili su gradski ritam Splita za mir koji im pruža njihova kuća na Šolti. Ondje, u ateljeu među maslinama i borovima, nastaju njihove modne priče - tiho, autentično, u skladu s otokom koji ih nadahnjuje. Tik do ateljea je kuća od sto četvornih metara, koja im je nekad bila oaza za ljetni bijeg s djecom, a danas je to njihov dom.
"Nastojali smo da svi u njoj imaju svoj prostor i slobodu, da je u njoj ugodno i da je svima praktična", kaže Anita, dodajući da su posebnu pažnju posvetili kuhinji, koja je srce doma. Inače, najviše borave vani, pod lozom, dok im je dnevni boravak rezerviran za kišne dane.
Šolta je njihova baza, ali i pozornica za obilježavanje važnih trenutaka - kao što je bila izložba Retrospektiva, kojom su prošlog ljeta proslavili 30 godina zajedničkog rada. A iako još povremeno odlaze u Split, bilo zbog posla, obitelji ili kulturnih događanja, sve je više razloga za ostanak na otoku, posebice ljeti kada Šoltansko kulturno ljeto oživi s kazališnim predstavama i koncertima koje ne propuštaju.
U svemu što su godinama stvarali Šolta je odigrala važnu ulogu, a prije nekoliko godina ovdje su preselili i atelje. More, priroda i tišina otoka uvijek su ih nadahnjivali. Njihove kreacije nastajale su zajednički, Anita bi haljine skicirala, Mario bi uzeo škare i proces bi krenuo. Dok su sin Sebastian (31) i kći Gala Mari (22) bili mali, stvarali su po cijele noći. Gala je odrasla među haljinama, a danas im je često i model pa je tako za ovo snimanje nosila njihov etno model od bijele čipke. Sebastianu moda nije bila toliko zanimljiva, ali je rado pomagao - posudio bi svoje konjiće za šešir koji je Aniti donio titulu Lady hipodroma u Zagrebu. Godinama je sa suprugom, kaže, otvarala Velesajam i nastupala na Balovima manekena - zahvaljujući gospođi Regini Jaeger i njenoj agenciji Umah.
I Anita i Mario strastveni su horoskopski Ovnovi, a tako je započela i njihova ljubavna priča, davne 1992. kada je jedan slučajni susret u Trogiru bio sudbonosan jer nakon samo dva i pol mjeseca već su bili vjenčani.
"Mario je tad radio u Upravi prihoda, a ja kao profesorica hrvatskog jezika, no 1994. napustili smo svoje poslove i otvorili prvi modni salon u Trogiru. Već 1996. organizirali smo izložbu Razmišljanja o modi, prvu takve vrste u Hrvatskoj, a godinu kasnije počeli smo suradnju s modnom kućom Uzor - prvu između dizajnera i modne industrije kod nas. Tri godine kasnije otvorili smo salon Galić design u Splitu, gdje je započelo stvaranje unikatnih vjenčanica i večernjih haljina koje su izabrale tisuće djevojaka iz cijele regije. Upravo ta sreća koju smo donijeli klijenticama ostaje nam najdraža uspomena. Među posebnim trenucima izdvajamo Grand Prix na Europskom modnom natjecanju u Sloveniji 1996. i snimanje s Korinom Longin u Louvreu tijekom pariškog Tjedna mode 1997. Kreirali smo modele za 15 hrvatskih predstavnica na svjetskim izborima ljepote na svim svjetskim kontinentima. Imali smo 23 samostalne modne revije i sudjelovali smo 66 puta na skupnim modnim revijama u Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Češkoj... ", prisjeća se Anita.
Kroz cijeli kreativni rad inspiraciju su tražili u etno baštini, a ateljeom su uvijek vladali materijali, čipke i perlice. No, njihova kreativnost nije vidljiva samo u ateljeu nego i u svakom kutku njihova doma. Najprije su splitski stan ispunili brojnim antikvitetima, a nekoliko posebno dragih predmeta preselili su i na otok - poput kanapea starog više od 150 godina i masivnog drvenog stola u dnevnom boravku. Spoj starinskog i suvremenog uređenja itekako im je blizak.
Posebnu pažnju posvetili su obnovi tih predmeta - Mario je kanape pažljivo presvukao novom tkaninom, dok je Anita osvježila stari kuhinjski kredenc bojom koju je uskladila s ostatkom prostora. Taj ju je proces toliko oduševio da je ubrzo obojila i škrinju, kao i drvene okvire za slike. Zidove doma krase fotografije s putovanja i slike koje su sami naslikali, a prostor je ispunjen suvenirima i detaljima koje nose s putovanja.
Kako ne vole toplo more, na kupanje odlaze već oko sedam ujutro. Puno pješače, beru šparoge i uživaju sa susjedima kojima rado pripremaju ukusne večere. Oboje vole biti kreativni i u kuhinji.
"Volim pripremati povrtna variva, guste povrtne juhe i salate sa svježim povrćem i grahoricama. Već 40 godina ne jedem meso pa je Mario preuzeo sva mesna jela, a ja mu asistiram u pripremi. Kuha odlične mesne gulaše i pašticadu. Njegove su i gradele, kuha najbolje brudete i crni rižot. Nije nam problem biti skupa u kuhinji i vrlo vješto se mimoilazimo, otvaramo ormariće jedno preko dugoga i dodajemo što kome treba. Jednom smo s Galom radili njoke jer nam je trebala brzo velika količina: ja sam napravila tijesto pa od njega jastučiće, Gala ih je na ribežu oblikovala, a Mario ubacivao u ključalu vodu. Torte i kolači su moj teren. Najviše volimo prave kuhane kreme od jaja i klasične biskvite te prhko tijesto. Naučila sam raditi dobre trogirske rafiole na koje je Mario kao Trogiranin uvijek ponosan i svima me hvali" govori nam Anita.
Na Šolti je, kažu, sve usporeno, bez stresa, pa je i kuhanje čista uživancija. Posebno kada im se pridruže djeca. O ribolovu ne znaju mnogo, ali zato uče od susjeda, iskusnih ribolovaca. Oni su vještiji u kreativnim procesima, a nedavno su otkrili još jednu veliku ljubav - slikarstvo. "Volimo slikati u hladu naše terase. Lijepo se opustimo i uz neko hladno piće crtamo. Svatko svoje stvara i vrlo su nam različiti i tehnika i motivi. Ovdje živimo i stvaramo punim plućima", zaključuje Anita Galić. Samo za čitatelje Glorije Anita i Mario Galić otkrili su i svoja dva omiljena recepta.
CRNI RIŽOT
Sastojci:
- oko 1 kg sipe
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 do 3 luka
- 4 režnja češnjaka
- sol, papar, vegeta
- crnilo po potrebi
- dvije velike žlice nasjeckanog svježeg peršina
- čaša bijelog vina
- 2 čaše riže
- parmezan pri posluživanju
Priprema:
Temeljito očistiti i oprati sipu te je nasjeckati na komadiće. Na maslinovom ulju propirjati luk i češnjak i kad zažuti, dodati sitno sjeckane komadiće sipe. Opet kratko pirjati pa polako početi podlijevati vinom. Tijekom kuhanja u vinu lagano začiniti i dodavati vode po potrebi. Kad sipa omekša, dodati rižu i polako crnilo. Stalno miješati i podlijevati vodom na laganoj vatri dok se riža ne skuha. Na kraju umiješati sitno sjeckani svježi peršin. Mariova tajna je da sipu kuha radije u crnom vinu, a tijekom kuhanja doda mljevene slatke crvene paprike i malo prošeka.
PARADIŽOT
Sastojci:
- 6 jaja
- 5 velikih žlica šećera
- vanilin šećer
- naribana korica neprskanog limuna
- malo naribane čokolade
- 20 keksa s maslacem (oko 15 dag)
- 1 litra mlijeka
Priprema:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke dobro umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Bjelanjke s dva zrna soli umutiti u čvrsti snijeg. Staviti mlijeko u široku posudu da prokuha, smanjiti vatru i dok lagano kuha, vaditi žlicom snijeg i pustiti neka se skupa s mlijekom diže pa oblačić okrenuti na drugu stranu i isto ponoviti. Oblačiće staviti u cjedilo. Kada su svi gotovi, u vruće mlijeko lagano uliti umućene žumanjke. Pustiti da prokuha i postane ne pregusta krema. Zatim u veliku široku zdjelu složiti malo keksa, pa oblačiće od bjelanjaka i preko toga izliti vruću žutu kremu. Posložiti ili ubosti ostatak keksa po oblačićima i u kremu. Posuti naribanom limunovom koricom i naribanom čokoladom. Prije posluživanja dobro ohladiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....