MATT CROSSICK/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Kraj jedne ere

Priča o Eltonu Johnu: ‘Bilo mi je zadovoljstvo svirati za vas. Nikad vas neću zaboraviti‘

Legendarni glazbenik u Stockholmu je priveo kraju svoju bogatu karijeru oprostivši se od live nastupa uz opravdanje da je konačno vrijeme da se posveti sinovima, 12 - godišnjem Zacharyju i 10- godišnjem Elijahu o kojima se do sada uglavnom brinuo njegov suprug David Furnish.

Legendarni glazbenik u Stockholmu je priveo kraju svoju bogatu karijeru oprostivši se od live nastupa uz opravdanje da je konačno vrijeme da se posveti sinovima, 12 - godišnjem Zacharyju i 10- godišnjem Elijahu o kojima se do sada uglavnom brinuo njegov suprug David Furnish.

Uz vrhunsku glazbu, blještavilo, glamurozna odijela i milijune konfeta, slavni britanski glazbenik Sir Elton John prošlu se subotu oprostio se od live nastupa. Koncert održan u Stockholmu bio je posljednji na njegovoj svjetskoj turneji "Farewell Yellow Brick Road" koja je trajala punih pet godina tijekom kojih je održao 330 koncerata, nastupio pred šest milijuna ljudi i zaradio nevjerojatnih 900 milijuna eura.

"Imao sam najdivniju karijeru, iznad svih očekivanja, pedeset i dvije godine čistog užitka sviranja glazbe. Bilo mi je nevjerojatno zadovoljstvo svirati za vas, bili ste apsolutno veličanstveni - hvala vam. Nikad vas neću zaboraviti. Uostalom, odsvirao sam toliko koncerata, kako bih vas mogao zaboraviti? Vi ste u mojoj glavi, u mom srcu i mojoj duši, i puno vam hvala. Nemate pojma što mi znači vaša naklonost jer da nije vas, ne bih danas bio ovdje.", rekao je između ostalog Elton John obraćajući se publici u Stockholmu prije nego što je odsvirao posljednju pjesmu - Goodbye Yellow Bring Road, a posljednji nastup u Velikoj Britaniji imao je krajem lipnja na završnici slavnog Glastonbury festivala.

image

David Furnish s djecom na Eltonovom koncertu na
Glastonbury Festivalu

DAVE HOGAN/HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iza Eltona Johna ostaju stotine pjesama koje su odavno postale bezvremenski hitovi, glazba koju je radio za filmove i mjuzikle, 31 studijski album, 5 live albuma, 10 albuma s filmskom glazbom, 16 kompilacija…

Elton John rođen je 25. ožujka 1947 u mjestu Pinner u engleskoj pokrajini Middlesex kao Reginald Kenneth Dwight. Već kao dijete s tri godine pokazao je nevjerojatan glazbeni talent kada je pred iznenađenim roditeljima po sluhu na klaviru odsvirao The Skaters Waltz francuskog kompozitora Emila Waldteufela. Kao čudo od djeteta, sa samo 11 godina, dobio je stipendiju na Kraljevskoj glazbenoj akademiji i pohađao ju je svake subote sljedeće četiri godine - sve ostalo je povijest.

Kao pjevač, skladatelj, pijanist... postao je jedan od najpopularnijih svjetskih glazbenika koji je prodao više od 300 milijuna ploča što ga među tim egzaktnim podacima stavlja na treće mjesto ispred kojeg su samo Madonna i Beatlesi.

image

Elton i Bernie Taupin osvojili su Oscara 2020. za najbolju originalnu pjesmu "I‘m Gonna Love Me Again‘ skladanu za njegov biografski film ‘Rocketman‘

FREDERIC J. BROWN/AFP/PROFIMEDIA

Gravitirajući prema popu, nakon što je otkrio rhythm&blues, sredinom šezdesetih pridružio se Bluesologyju, kasnijem pratećem bendu Johna Baldryja. Tih godina upoznao je i svog glavnog suradnika Bernieja Taupina s kojim je napisao brojne pjesme. Već njegov prvi album ‘Empty Sky‘ donio mu je neviđenu popularnost, ne samo u Velikoj Britaniji već i na velikom i poželjnom američkom tržištu gdje je sa 79 milijuna prodanih nosača zvuka postao šesti najprodavaniji muški izvođač u povijesti glazbe.

image

Već 1973 bio je planetarno popularan i na turneji po Južnoj Americi

KEYSTONE PICTURES USA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

U svojoj nevjerojatno bogatoj i plodnoj karijeri dobio je brojne nagrade i priznanja, osim onoga viteškog kojeg mu je dodijelila kraljica Elizabeta II., od kada nosi titulu Sir, uvršten je Kuću slavnih tekstopisaca zajedno s Berniejem Taupinom, ušao je u Rock and Roll Hall of Fame, dobio je francuski orden Časnika za umjetnost i književnost, nagradu za životno djelo Zaklade Rockefeller, počasni doktorat Kraljevske glazbene akademije…

image

Elton s Davidom Furnishem, mamom Sheilom i očuhom Fredom Fairbrotherom 1998. nakon što ga je kraljica odlikovala viteškom titulom

TOPHAM PICTUREPOINT/TOPFOTO/PROFIMEDIA

O glazbenim nagradama ne treba ni govoriti. No, jednaku strast koju ima za glazbom i nastupima, ima i za sportom, točnije nogometom. Poznata je njegova trajna veza s nogometnim klubom Watford. Bio je to klub za koji je navijao kao dječak, tata ga je već kao petogodišnjaka vodio na njihove utakmice, a 1976, je kupio klub i postao njegov predsjednik, dovevši ga do najviše razine profesionalnih natjecanja u Engleskoj. U međuvremenu je prodao klub, odstupio je s predsjedničke funkcije, ali je dobio status doživotnog počasnog predsjednika. Njegova desetljećima duga predanost klubu dobila je 2014. i svoju krunu kada je na stadionu obnovljena istočna tribina nazvana po njemu. Elton je na otvaranju rekao - "Ovo je jedan od najvećih dana u mom životu".

image

Nogometni zaljubljenici Elton John i Rod Stewart na treningu kluba Watford

NORTHCLIFFE COLLECTION/ANL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Elton John je i veliki humanitarac. Kada je 1990. postao prvi veliki glazbenik koji je priznao svoju homoseksualnost, osnovao je zakladu Elton John AIDS Foundation s kojom prikupio više od 450 milijuna dolara za istraživanje i financiranje raznih programa na svim kontinentima. Redovito je nastupao za Zakladu za istraživanje raka dojke, Zakladu Rainforest i Zakladu Robin Hood. Pokrovitelj je i predstavnik 23 dobrotvorne organizacije te donira sredstva za stipendije na Kraljevskoj glazbenoj akademiji i Glazbenoj školi Juilliard.

Nakon turbulentnih sedamdesetih i osamdesetih, Elton John mir je pronašao uz životnog partnera, kanadskog filmaša Davida Furnisha. U vezi su trideset godina, upoznali su se 1993. na večeri kod zajedničkih prijatelja i od onda su nerazdvojni. Par je ušao u civilno partnerstvo u prosincu 2005., a službeno su se vjenčali devet godina kasnije nakon što je u Ujedinjenom Kraljevstvu istospolni brak postao legalan.

image

Sir Elton John i David Furnish sklopili su civilno partnerstvo 2005. u Londonu

PAOLO PIREZ/NEWSCOM/PROFIMEDIA PAOLO PIREZ/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Godine 2009. otišli su Ukrajinu gdje su posjetili sirotište koje skrbi za HIV pozitivnu djecu. Tamo su se zbližili s 14-mjesečnim dječakom i pokušali su ga posvojiti. Međutim, njihov brak tamo nije bio priznat, a John se smatrao prestarim prema standardima posvajanja u toj zemlji. Unatoč tome što nisu mogli posvojiti dječaka, John i David financijski su se pobrinuli za njega i njegovu sestru, a susret s mališanom probudio je u njima ideju kako bi mogli zasnovati obitelj.

‘‘Uvijek sam govorio da ne želim djecu, da sam previše komforan i sebičan za takvu obavezu, ali mi je susret s tim dječakom promijenio stavove. Taj dečko kao da mi je poručio - možeš biti tata.‘‘, kazao je glazbenik u jednom intervjuu. I zaista. Godinu dana kasnije, točno na Božić, pomoću surogat majke postali su roditelji prvog sina kojem su dali ime Zachary Jackson Levon Furnish-John.

image

Sada mu je obitelj na prvom mjestu

MORANE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

‘‘Preplavljeni smo srećom i radošću u ovom vrlo posebnom trenutku. Zachary je zdrav, a mi smo jako ponosni i sretni roditelji.", kazao je tada sretan par.

U siječnju 2013. stigao im je i drugi sin Elijah Joseph Levon Furnish-John kojeg im je rodila ista surogat majka. Tada je Elton John izjavio - ‘‘Ona je prekrasna, draga žena puna ljubavi i dio je naše obitelji".

A djeca su navodno i glavni razlog zašto Elton John prestaje s koncertima. Iako nije u potpunosti zalupio vrata pozornici, jer kako kaže sigurno će još koji put nastupiti za neka humanitarna događanja, turneje su zauvijek iza njega jer kako je rekao, djeca previše brzo rastu i ne želi više propustiti ni dan njihovog odrastanja.

Linker
27. travanj 2024 14:15