FX/HULU
Feud: Capote‘s Swans

Priča o najpoznatijem kradljivcu tajni i njegovim "labudicama"

Uzbudljiva priča o američkom piscu Trumanu Capoteu i njegovim labudicama, elegantnim i bogatim pripadnicama visokog njujorškog društva koje je bezočno izdao, dobila je ekranizaciju.

Uzbudljiva priča o američkom piscu Trumanu Capoteu i njegovim labudicama, elegantnim i bogatim pripadnicama visokog njujorškog društva koje je bezočno izdao, dobila je ekranizaciju.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća proslavljeni američki književnik Truman Capote, najpoznatiji po romanima "Doručak kod Tiffanyja" i "Hladnokrvno ubojstvo", zbližio se s nekolicinom žena iz samog vrha njujorške društvene scene. Kako ih je jezgrovito opisao, iako nisu bile rođene u bogatstvu, bile su rođene da budu bogate. Moje labudice - nazivao je te lijepe, elegantne, utjecajne, bogato udane, ekstravagantne i u braku nesretne dame, međusobno povezane kompliciranom mrežom odnosa. Barbara Paley, Gloria Guinness, Marella Agnelli, Slim Hayward, Pamela Churchill, Lucy Guest i Lee Radziwill uvele su ga u svijet o kakvom je mogao samo sanjati. S njima je partijao, krstario na luksuznim jahtama, putovao svijetom, a njihovi muževi zbog toga nisu bili ljubomorni jer znalo se da Capote žudi isključivo za muškarcima.

U druženjima sa svojim glamuroznim muzama doznavao je mnoge mračne tajne i skandale visokog društva. Da je bio pravi prijatelj, ne bi ni pomislio okoristiti se tim spoznajama, no bio je pisac u stvaralačkoj krizi. Kako bi je prevladao, bilježio je sve što su mu povjeravale. Pred njim su se međusobno ogovarale, prepričavale mu najintimnije detalje iz svojih života, a on se nadao da će roman temeljen na njihovim dogodovštinama biti kruna njegova opusa. Smislio mu je i naslov - "An­swered Prayers" - ali ga nikad nije dovršio. Nakon što je 1975. u časopisu "Esquire" objavio nekoliko poglavlja, toliko loše fikcionaliziranih da su svi odmah prepoznali o kome je riječ, prve su dame njujorške elite Capotea zbog podle izdaje zauvijek prognale iz svog ekskluzivnog kruga.

image
Press

Istinitu priču o Capoteovim ženama, ljubavi, izdaji i labuđem pjevu jedne epohe američki je autor Laurence Leamer 2021. opisao u dobro prodavanoj knjizi po kojoj je snimljena i serija "Feud: Capote‘s Swans". Glavne uloge igraju Tom Hollander kao Capote i Naomi Watts kao Barbara Paley zvana Babe.

image

Naomi Watts i Tom Hollander na setu snimanja serije Ryana Murphyja "Feud" u siječnju ove godine

STEVESANDS/NEWYORKNEWSWIRE/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Barbara je bila supruga medijskog tajkuna i serijskog preljubnika Williama Paleyja, uvijek vodeća na listama nabolje odjevenih i nenadmašna u dekoriranju interijera. Istančan ukus razvila je radeći deset godina kao modna urednica američkog Voguea. Suvremenici su je smatrali jednom od najljepših žena svijeta. Sve na njoj i oko nje izgledalo je savršeno, no iza te perfektne fasade krila se duboko nesretna žena kojoj je trebalo rame za plakanje. Našla ga je u Trumanu Capoteu. Prva se iz svog društva zbližila s tim kradljivcem tajni i upoznala ga s ostalima, i ne sluteći da je pustila lisca u kokošinjac.

image

Babe Paley

TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Lee Radziwill, supruga poljskog princa Stanislawa Radziwilla, kasnije ljubavnica brodarskog magnata Aristotela Onassisa, svom je intimusu Trumanu otvorila dušu ispunjenu patološkom ljubomorom prema svojoj starijoj sestri Jackie Kennedy. Premda je imala sve što bi normalno ljudsko biće moglo poželjeti, pa i mnogo više, izjedala ju je popularnost njezine sestre i tu si nije mogla pomoći. Vječito biti u sjeni obožavane Jacqueline, za Lee je to bilo gore od pakla. Kad se Jackie udala za njezina bivšeg ljubavnika Onassisa, princeza Radziwill skoro je eksplodirala od bijesa. O svemu tome nadugo je i naširoko razgovarala s Capoteom, a on je perfidnim laskanjem namjerno podjarivao njezine bolesne osjećaje. I pravio bilješke.

image

Truman Capote i Lee Radziwill

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK
image

Princeza Lee Radziwill, mlađa sestra Jacqueline Kennedy Onassis, sa suprugom Stanislausom Radziwellom

ANL/SHUTTERSTOCK

Štošta je zabilježio i o zanosnoj Meksikanki Gloriji Guinness. Kad se udala za Loela Guinnessa, nasljednika krupnog bankarskog biznisa, imala je iza sebe već tri propala braka i mnoštvo ljubavnika. Svojedobno je bila u vezi s jednim visokim nacističkim dužnosnikom i sumnjalo se da je špijunirala za Njemačku, no to joj nisu mogli dokazati. Prvi joj je suprug bio menadžer šećerane u Veracruzu, drugi njemački grof von Fürstenberg, a treći sin egipatske princeze. Po bogatstvu se ni jedan od njezinih bivših muževa i ljubavnika nije mogao mjeriti s Loelom Guinnessom, kojem je otac oporučno ostavio imovinu po današnjim mjerilima vrijednu oko 2,5 milijarde dolara.

image

Najavni plakat filma

FX/HULU

Kako ju je opisao Capote, englesku aristokratkinju Pamelu Digby privlačili su muškarci čija se moć nije temeljila isključivo na novcu. U prvi brak ušla je s vječito pripitim Randolphom Churchillom, sinom Winstona Churchilla. Kad su se razveli, bez sustezanja je uživala u nanovo stečenoj slobodi. U nekim prošlim vremenima opravdano bi je zvali kurtizanom. Među ostalim, ljubovala je s princem Alijem Khanom, talijanskim industrijalcem Giannijem Agnellijem i barunom Éliem de Rothschildom. Potom se udala za brodvejskog producenta Lelanda Haywarda, bivšeg muža svoje prijateljice, američke modne ikone Nancy "Slim" Keith. Nepunih šest mjeseci nakon Lelandove smrti Pamela obnavlja staru romansu s 28 godina starijim američkim političarem i biznismenom Averellom Harrimanom. Vjenčali su se 1971., ona je uzela američko državljanstvo i postala važan faktor u Demokratskoj stranci. Dobila je na kraju i mjesto američke veleposlanice u Francuskoj. Umrla je 1997. od posljedica moždanog udara koji ju je pogodio dok je plivala u bazenu pariškog hotela Ritz.

image

Pamela Harriman Churchill sa sinom Winstonom, unukom premijera Winstona Churchilla

ANL/SHUTTERSTOCK

"Radije bih da se o meni i loše piše nego da budem zaboravljena", govorila je Pamela Digby Churchill Hayward Harriman. Tu joj je želju Truman Capote sa zadovoljstvom ispunio.

Vodio je Truman tračerski dosje i o kalifornijskoj ljepotici Slim Keith. Leland Hayward bio je njezin drugi muž: u prvom braku bila je s holivudskim redateljem Howardom Hawksom. U trenutku razvoda s Hawksom, primijetio je Capote, imala je 35 večernjih haljina, devet krznenih bundi i 120 pari cipela. Što se tiče cipela, tu nije mogla konkurirati Lelandu Haywardu - on ih je imao 300 pari.

image

Truman Capote s Lady Keith i Kitty Hawks

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Talijanska princeza Marella Agnelli, supruga gazde Fiata, jedina je iz tog društva od početka bila nepovjerljiva prema Trumanu, no uspjelo mu je i o njoj prikupiti dosta sočnih i golicavih priča. Kao i o Lucy Douglas Guest, koja se 1947. udala za bogatog Winstona Fredericka Churchilla Guesta, daljeg rođaka Winstona Churchilla. Vjenčali su se na Kubi u kući Ernesta Hemingwaya, koji im je ujedno bio vjenčani kum. Prije braka imala je kraću glumačku karijeru na Broadwayu i u Hollywoodu. Jednom je gola pozirala meksičkom slikaru Diegu Riveri i ta je slika dugo krasila zid nekog bara u Ciudad de Mexicu. Nakon udaje život je provela jašući rasne konje, odlazeći u lov s indijskim maharadžama i organizirajući domjenke za najistaknutije pripadnike američke vladajuće klase. Gospođi Guest najduže je trebalo da shvati kako joj Capote nije prijatelj kakvim se predstavljao, ali je na kraju i ona digla ruke od njega.

image

Truman Capote u Studiju 54

ADAM SCULL-PHOTOLINK/SHUTTERSTOCK

Odbačenom književniku teško je pao razlaz s njegovim labudicama pa je zbog toga još više tonuo u droge i alkohol, što ga je na kraju odvelo u preranu smrt. Sve što je zakuhao s kraljicama njujorške društvene scene ponovno je oživjelo u seriji "Feud: Capote‘s Swans", koja ima osam epizoda, a sve ih je režirao Gus Van Sant. Premijera druge sezone "Feuda" je 31. siječnja na streaming servisu Hulu.

Linker
28. travanj 2024 00:03