AFP
GLUMICE KRIŽARKE

Prvo Depardieu, a sada i Truffaut - oluja MeToo napokon je zahvatila i Francusku

Pionir Novog vala posljednji je u nizu legendi optuženih za seksualno zlostavljanje, pa se mnogi nadaju da je napokon došlo vrijeme da se umjetnička sloboda prestane brkati s pedofilijom.

Pionir Novog vala posljednji je u nizu legendi optuženih za seksualno zlostavljanje, pa se mnogi nadaju da je napokon došlo vrijeme da se umjetnička sloboda prestane brkati s pedofilijom.

Francuska se suočava s još jednim slučajem seksualnog zlostavljanja i zakašnjelim prihvaćanjem pokreta #MeToo. Naime, legendu francuske kinematografije, pokojnog redatelja Françoisa Truffauta, 83-godišnja glumica Macha Méril optužila je za zlostavljanje. “Toliko cijenjeni François Truffaut jedan je od brojnih sineasta koji su zlostavljali žene”, izjavila je Méril.

Pionir Novog vala, koji je umro 1984. u 52. godini fiksirao se na Méril, dok je bila mlada glumica, kako bi se osvetio Jean-Lucu Godardu, svom najvećem suparniku, nakon što ju je švicarski redatelj preoteo Truffautu za ulogu.

Méril, kći ruskih aristokrata koji su došli u Francusku nakon revolucije 1917., odbila je otkriti detalje, ali vjerojatno je aludirala na ulogu u Godardovom filmu "Udana žena" iz 1964., kad su glumici bile 23 godine.

Unatoč tome što nikad nije glumila u njegovim filmovima, spomenula je da je bila u kratkoj vezi s Truffautom. Krajem prošle godine dala je to naslutiti u intervjuu gdje ju je novinar pitao je li Truffaut bio nježan prema njoj. Samo je odgovorila: “Da je #MeToo postojao u to vrijeme, našao bi se na optuženičkoj klupi.”

Nove tvrdnje nisu iznenađujuće s obzirom na to da je Truffaut, koji je, među ostalim, snimio filmove "Jules i Jim", "Fahrenheit 451", "Žena iz susjedstva" i "Posljednji metro", bio pobornik doktrine zavođenja u ime umjetnosti. Njegov kredo sada se koristi kao opravdanje generacije čiji navodni grijesi tek izlaze na vidjelo. ”Dok radim, postajem zavodljiv i zavodnik. Nasuprot meni je obično mlada djevojka, uplašena, uzbuđena i poslušna, koja mi vjeruje i spremna je prepustiti se”, jednom je napisao.

image

Macha Meril, Francois Truffaut i Orson Welles na festivalu u Cannesu 1966.

ROGER-VIOLLET VIA AFP

Truffautov pogled na redatelja kao Pigmaliona koji zavodi tinejdžerke u središtu je ideje novovalaša, ali i generacije filmaša koje su uslijedile. Tako je nedavno poznata 51-godišnja glumica Judith Godrèche, prokazala svoga Pigmaliona, 77-godišnjeg redatelja Benoîta Jacquota. Time je pokrenula kampanju za nultu toleranciju prema predatorima iz filmske industrije. Glumica svojom borbom, koja je uključivala uznemirujući govor na dodjeli nagrade César prošlog mjeseca i njezino svjedočenje ispred senatskog odbora, pokušava natjerati filmski establišment da prihvati istinu. Nakon holivudskog prihvaćanja optužbi protiv Harveyja Weinsteina 2017., slična stvar se desila u Francuskoj tri godine kasnije. Na tadašnjoj dodjeli Césara, glumica Adèle Haenel, podigla je glas protiv nagrade koju je trebao dobiti Roman Polanski – čovjek koji od 1978. živi u Francuskoj kako bi izbjegao suđenje u Kaliforniji za silovanje djeteta. Međutim, velik dio ljudi iz filmskog svijeta izbjegavao je Haenel, koja je tada s gnušanjem napustila glumu. Većina ih se priklonila Catherine Deneuve i drugim starijim glumicama koje su tvrdile da Francuskinje vole takvu vrstu zavođenja, i da njihova zemlja ne smije popustiti pred američkim puritanizmom. No unatoč svemu, optužbe su se gomilale, koje su uključivale neka velika imena, poput Gérarda Depardieua.

image

Francuski glumac Gerard Depardieu suočava se s brojnim optužbama žena koje tvrde da ih je zlostavljao

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT AFP

Protiv 75-godišnjeg glumca podignuta je optužnica za silovanje mlade glumice Charlotte Arnould, a pod istragom je jer ga je 15 žena javno optužilo za predatorsko ponašanje. No Depardieua, koji sve poriče, brane brojni moćni ljudi, posebno predsjednik Emmanuel Macron, koji ga je krajem prošle godine nazvao žrtvom lova na vještice. Stvari su se promijenile kada je prikazan serijal "Icon of French cinema" TV postaje Arte koji je režirala Godrèche. Serijal je napravljen u svjetlu njezine vlastite priče povratka u Francusku, nakon što je deset godina provela u Los Angelesu - kako bi se suočila sa svojom prošlošću. Nakon što je vidjela intervju u kojem se Jacquot hvalio ovlastima koje imaju redatelji kako bi zavodili tinejdžerice, imenovala je muškarca s kojim je počela živjeti kada joj je bilo 14, a njemu 39 – i odlučila ga uništiti. “Završila sam u njegovom krevetu i postala sam supruga dijete. Bila sam indoktrinirana, osjećala sam se kao da sam bila u kultu”, rekla je. Jacquot je porekao sve optužbe. Kako bi opravdao svoje postupke, citirao je Truffautovu doktrinu kreativnog zavođenja.

image

Glumica Judith Godreche krajem veljače održala je moćan govor protiv zlostavljača na dodjeli Cesar

STEPHANE DE SAKUTIN AFP

Godrèche je također detaljno ispričala kako ju je danas 79-godišnji Jacques Doillon krajem 80-ih silovao. Jane Birkin, redateljeva partnerica u to vrijeme, bila je prisutna tijekom tog događaja – navodno je bila izvan sebe, ali nije reagirala. Mlađa generacija glumica, dala je podršku Godrèche nakon što je na dodjeli nagrada César prokazala establišment. ”Zašto prihvatiti da se umjetnost koju toliko volimo može koristiti kao paravan za nezakonitu trgovinu mladim ženama?” rekla je. “Vrijeme je da muškarci optuženi za silovanje prestanu vladati svijetom filma”. Tijekom istrage o postupanju žena u filmskoj industriji, zahtijevala je reforme usmjerene na zaštitu maloljetnica, uključujući stručnjake za intimnost prilikom snimanja scena seksa te nekoga tko će biti zadužen za njih tijekom snimanja.

“Svi znaju da u filmskoj industriji zlostavljač prerušen u redatelja muči djevojčice. Zatim organizira susret u nekoj sobi i siluje ih” rekla je Godrèche. Zahtijevala je da se iz istrage izuzme Dominique Boutonnat, čelnika krovne filmske udruge.

image

Dominique Boutonnat, francuski producent, redatelj i direktor krovne filmske udruge optužen je za zlostavljanje 21-godišnjeg kumčeta

LUDOVIC MARIN AFP

“Čovjek koji je na čelu udruge također se suočava s optužbama za seksualno uznemiravanje, i nitko nije pomislio da bi to mogao biti problem. Nevjerojatno je to što se događa u Francuskoj”, rekla je Godrèche. Francuska vlada je Boutonnata ponovno imenovala direktorom, iako je pod istragom za optužbe koje poriče – da je seksualno zlostavljao 21-godišnje kumče. Prije nekoliko dana objavljeno je kako će mu suđenje započeti u lipnju. Muškarci žrtve moćnika također su osnovali svoj pokret kojeg su nazvali #MeTooGarçons. Glumac Aurélien Wiik, danas 43-godišnjak, rekao je da su mu u mlađim danima nudili uloge u zamjenu za seks. “Muškarci iz filmske industrije se bude”, izjavio je.

image

Truffaut i Depardieu - partneri u zločinu

JEAN PIERRE FIZET COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Godrèche kaže da fenomen zlostavljanja koji su provodili francuski redatelji seže od Novog vala i generacije koja je uslijedila. “Postoji romansirani pogled na Francusku i način na koji umjetnik treba konzumirati svoju muzu. Čini mi se kao da se vraćamo u to vrijeme. Oba redatelja s kojima sam radila i koji su me zlostavljali, bili su pripadnici generacije nakon Novog vala. Govorili su kako su njihova inspiracija bile žene koje su upoznali. Doživljavali su me kao predmet i oblikovali u verziju koja je hranila njihovu viziju, ali i fantazije i osobne priče.”

image

Za razliku od svojih mlađih kolegica, francuska diva Catherine Deneuve podržala je muške kolege

AMMAR ABD RABBO RED SEA FILM FESTIVAL

Križarski pohod glumica naišao je na podršku Macronove vlade. Rachida Dati, konzervativna ministrica kulture, rekla je da je vrijeme za oštrije korake nakon što se desetljećima zatvaralo oči na zlostavljanje žena u filmskoj industriji. “Kreativna sloboda je potpuna, ali ovdje ne pričamo o umjetnosti, već o pedofiliji”, rekla je Dati.

Godrèche vjeruje da je došlo do buđenja. ”Neću odustati. Čekam da vidim promjenu ”, izjavila je.

Méril, koja je posthumno optužila Truffauta, rekla je kako je mislila da je Francuska na prekretnici. Kao dugogodišnja feministica kaže: ”Dolazak kontracepcijske pilule 1966., bio je prvi važan događaj. Drugi je pokret #MeToo, kojem se divim.”

Linker
26. travanj 2024 18:07