ženska snaga

Prvo plinarsko društvo 2020. pamtit će kao najbolju poslovnu godinu

Prvo plinarsko društvo je 2020. završilo s ukupnim prihodima od 9,7 milijardi kuna i dobiti od 274 milijuna kuna, a u pandemijskoj godini osnovana je i tvrtka ENNA Fruit, koja već posluje uspješno.

Prvo plinarsko društvo (PPD) ove godine obilježava 20 godina poslovanja u Hrvatskoj, a razloga za slavlje se tijekom dva desetljeća nakupilo i više nego dovoljno. Tvrtka iz Vukovara uspješno posluje na europskim tržištima prirodnoga plina, od 2017. ima desetogodišnji ugovor o kupnji i prodaji plina s Gazpromom, svakodnevno trguje na šest europskih plinskih burzi, s INA-om je ušla u vlasništvo Petrokemije, a izazovnu pandemijsku godinu završila je rekordnim rezultatima. PPD je 2020. ukupno uprihodio 9,7 milijardi kuna, a ostvarena je dobit od 274 milijuna kuna, što su Fina i Jutarnji list nagradili Zlatnom bilancom za najuspješnijeg poduzetnika prema lanjskom ukupnom prihodu. Zanimljivo je da su čak dvije trećine tog prihoda ostvarene na tržištu Europske unije.

Antonija Glavaš, članica Uprave PPD-a za prodaju plina i koordinaciju međunarodnih timova, i Ivana Ivančić, članica Uprave PPD-a za nabavu plina i plinsku infrastrukturu, kažu da do ovakvih rezultata nisu došli slučajno, već su oni plod dugogodišnjeg rada i ulaganja.

- Bojali smo se zatvaranja industrija i smanjenja potrošnje, ali plin je energent koji je, bez obzira na pandemiju, konzumiran. Prošla godina je bila iznimna po rekordno niskim cijenama plina zbog čega su se goleme količine plina spremale u skladišta. Ove se godine pak bilježe rekordno visoke cijene plina i zato je važno jako dobro pratiti zbivanja i reagirati brzo - govori Antonija Glavaš.

image
Antonija Glavaš, članica Uprave PPD-a za prodaju plina i koordinaciju međunarodnih timova
MARIJA GAŠPAROVIĆ ZA PPD

Otkrivamo tko su najmoćnije Hrvatice poslovnog svijeta! Donosimo online izdanje magazina ‘Ženska snaga hrvatskog biznisa‘

- PPD već godinama gradi i jača svoju poziciju na europskom energetskom tržištu te smo prisutni na tržištima u regiji samostalno i kroz svoja povezana društva, kako na veleprodajnom tako i na maloprodajnom tržištu. Kao što je Antonija rekla, 2020. obilježile su povijesno niske cijene plina, ali je potražnja u regiji bila izuzetno visoka i mi smo znatno povećali obrtaj robe i 2020. godina nam je rekordna što se tiče prodanih količina plina, a to je posljedično rezultiralo rastom poslovnih prihoda. Rekla bih da nas je odluka o kontinuiranom ulaganju u znanje, zaposlenike i odnose s poslovnim partnerima dovela na poziciju na kojoj smo danas, a to je naša strateška odluka donesena prije više od deset godina. Kombinirajući znanja o logistici, financiranju, rizicima i usklađenosti te uz dugogodišnje iskustvo u upravljanju tokovima prirodnog plina, optimizaciji kapaciteta i skladištenju brzo i kvalitetno smo reagirali i iskoristili poslovne prilike u jednoj vrlo nespecifičnoj godini – smatra Ivana Ivančić.

image
Ivana Ivančić, članica Uprave PPD-a za nabavu plina i plinsku
infrastrukturu
MARIJA GAŠPAROVIĆ ZA PPD

Članice Uprave tvrde da je njihova najveća prednost svakodnevno optimiranje i trgovanje na najlikvidnijim europskim burzama. Zanimljivo je da usluge koje su nekad plaćali partnerima sada na europskim tržištima rade sami i još ih k tome nude drugima ostvarujući dodatni prihod.U pandemijskoj godini PPD nije smanjivao plaće, dapače.

Gordana Kovačević: U kriznoj 2020. tvrtka Ericsson Nikola Tesla zaposlila više od 200 ljudi

image
Sanja Burić, predsjednica Uprave ENNA Frui
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Povećavali smo plaće i zapošljavali nove radnike. U našem hrvatskom timu imamo 37 kolega, a od toga njih 30 ima minimalno višu ili visoku stručnu spremu – otkriva Antonija. PPD je u vlasništvu grupacije Energia Naturalis (ENNA), a u 2020. godini dogodile su se neke značajne poslovne odluke za cijelu grupu. Prvo, sredinom ožujka prošle godine tvrtki HEP plin d.o.o. Osijek su prodali tvrtke PPD distribucija plina i PPD opskrba kućanstva. U tom trenutku PPD se sasvim orijentirao na veleprodaju.

Linker
31. ožujak 2024 22:17