PRESS NOVA TV
RAZOTKRIVANJE

Sabina Tandara Knezović: "Kći već sada zna reći da će biti odvjetnica kao tata"

Zagrebačka novinarka koja vodi sučeljavanja u "Demontaži" i u izbornoj emisiji na Novoj TV, otkriva s kojim bi dužnosnikom najradije popila kavu, kako je upoznala supruga Andriju te da obožava niche parfeme.

Zagrebačka novinarka koja vodi sučeljavanja u "Demontaži" i u izbornoj emisiji na Novoj TV, otkriva s kojim bi dužnosnikom najradije popila kavu, kako je upoznala supruga Andriju te da obožava niche parfeme.

Koliko vam je stresan period predizbornih kampanja?

- Za svakog političkog novinara to je najstresnije razdoblje, ali istovremeno i puno adrenalina. Inače smo svi malo mazohisti i volimo ne disati od posla, a ovo je definitivno period kad ne znam čega bih se prije primila. Uz svakodnevne događaje, u punim smo pripremama i za izbornu noć. Gledateljima spremamo zanimljivo i dinamično praćenje izborne utrke.

Koliko sati u to vrijeme spavate?

- Nedovoljno. Stalno si govorim da ću leći rano, ali na kraju nikad prije ponoći. Stavim kćer spavati i onda poželim u miru pogledati neku seriju. Kad mi rano ujutro zazvoni sat, mrzim samu sebe.

Imate li neki ispušni ventil?

- Već godinama vježbam s mojom Sašom. Izbacim svu negativnu energiju i imam pregršt snage. I kad sam najumornija, ne odgađam treninge.

Koje bi vam političar(k)e bio poseban izazov sučeliti u “Demontaži”?

- Općenito volim debate. Tu se baš pokaže svo umijeće upravljanja politikom. Razotkriju se koliko znaju i koliko su vješti u kratkom roku pokazati vladaju li temom suvereno. A koga!? Mislim da nije teško pogoditi! Premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića. To bi bila gledanost kao kad igra nogometna repka.

Je li vam teško držati sugovornike pod kontrolom i kako to uspijevate?

- Nije mi teško. Imam svoje metode i uvijek upale. Za svakog vrijedi posebna taktika, ovisno o karakteru i profilu političara. Osamnaest godina u novinarstvu naučilo me procjenjivati ljude i rijetko pogriješim.

Što ste najzanimljivije otkrili o političarima u rubrici “Razotkrivanje”, koju ste također vodili?

- To je toliko zabavna rubrika da vam ne mogu opisati. Za pojedine epizode su mi kolege rekle da su čak bile i proročanske. Točno su se dogodile neke situacije koje sam s političarima prolazila ili ih o njima pitala. Bilo je tu i puno smijeha, a još više zanimljivih odgovora. Zapravo i sami političari vole pokazati svoju privatnu stranu.

image

"Obožavala sam nedjeljne showove koji bi išli kasno popodne, “Beverly Hills” i “Melrose Place”. “Prljavi ples” mi je bio najdraži film", otkrila nam je Sabina Tandara Knezović

MATKO STANKOVIĆ

Tko bi po vama bio posebno intrigantan za razotkrivanje?

- Predsjednik Milanović.

Što političarku ili političara nikada ne biste pitali?

- Ne bih im nikad postavila pitanja koja se tiču njihove intime, primjerice koje su seksualne orijentacije ili imaju li ljubavnika ili ljubavnicu. Nikada s njima ne bi razgovarala o nekim emotivnim situacijama ili teškim temama poput bolesti.

Je li vas neki političar ikad uvrijedio, izbacio iz takta?

- Bilo je neugodnih trenutaka u mojoj karijeri, ali ne bih o tome. Oprostim, ali ne zaboravim. Kada radiš svoj posao temeljito i korektno, kada postavljaš pitanja i inzistiraš na odgovorima, moraš biti spreman da se to nekima neće svidjeti.

Biste li radije popili kavu s premijerom Plenkovićem ili predsjednikom Milanovićem?

- Popila bih sa obojicom u isto vrijeme, mislim da bi mi bilo jako zanimljivo.

Koji bi bio vaš prvi potez da imate političku moć?

- Uopće je ne priželjkujem. Radije sve promatram iz novinarske perspektive. Politička moć mijenja ljude. Pratim ih godinama i točno vidim tu transformaciju. Od trenutka kad su bez funkcije, pa kad su na vrhu moći, a onda i kad ju izgube. To su tri osobnosti. I to je zastrašujuće. Sjetim se kako je jednom rekla bivša predsjednica Grabar-Kitarović: “Budi uvijek dobar prema ljudima kad se penješ prema vrhu, jer jednog dana ćeš ići u drugom smjeru i ti isti ljudi će te čekati”. Mislim da bi svi to trebali imati na umu.

image

Sabina Tandara Knezović još se nije zasitila političkog novinarstva

PRESS NOVA TV

Kad ste shvatili da se želite baviti novinarstvom?

- Od malih nogu sam hodala po kući i glumila reporterku. Najavljivala i odjavljivala priloge. Na kraju me put i odveo na Fakultet političkih znanosti, a onda i na Novu TV gdje sam i dan danas.

Čime biste ste bavili da niste novinarka?

- Jako teško se mogu zamisliti u nekoj drugoj ulozi. Imam još dosta energije za ovaj posao. Kad se umorim i kad me potpuno izlude, onda ću razmišljati što dalje.

Imate li hobi, neku skrivenu strast?

- Jako volim putovati i shoppingirati. Nema bolje zabave. To je ono što obožavam. Ali, kad je kupovina u pitanju, nemam živaca hodati po dućanima pa sve kupujem online.

Kako najradije provodite vrijeme s obitelji?

- Najviše volim biti doma. Igrati se s kćeri, skuhati ručak, čitati knjigu, pogledati seriju. Najsretnija sam kad ne moram ustati ujutro. To je za mene neopisiva sreća.

Kad i kako ste upoznali supruga Andriju?

- Andrija i ja se znamo iz srednje škole. Već tada smo imali neke bezuspješne pokušaje hodanja, ali nije išlo. Onda nas je život opet spojio u 23. Došao je u Primošten gdje sam bila na moru sa curama. On je bio na jedrenju, tu večer su odlučili ne isploviti nego izaći u Auroru i tamo je naletio na mene. I eto dvadeset godina nakon još uvijek smo zajedno. Odvjetnik je, ima svoj odvjetnički ured i živi puno mirnijim životom nego ja.

Kako komentira vaš posao, je li vam on najstroži kritičar?

- Ne kritizira me. Toliko je navikao na mene na ekranu da me uopće više ni ne doživljava. Pitam ga: “I, kakav je bio intervju?” I skužim da je zapravo zaspao usred Dnevnika.

Koji vam je najveći izazov u odgoju kćeri Katje?

- Postići to da zna da ju beskonačno volim, da sam joj autoritet, a ujedno i najbolja prijateljica kojoj će se uvijek moći povjeriti. Mislim da je taj balans najteže postići, ali to je ključ uspjeha u odgoju.

Imat će osam godina u srpnju, no pokazuje li već sad što je zanima?

- Zna reći da će biti odvjetnica kao tata. Već sad s njim sklapa ugovore. Kad na nečem inzistira, ona to onda sve stavi na papir. Nadripisari od malih nogu.

Što biste joj savjetovali da jednog dana odluči ići vašim stopama?

- Da razmisli kakav život želi voditi. Ovo je kruh sa sedam kora. Postoje profesije u kojima možeš biti gospodar svog vremena, poput odvjetništva, dok si u novinarstvu na raspolaganju od 0-24.

image

Sabina u ‘Demontaži‘ sučeljava političare različitih svjetonazora, ali ih uspješno drži pod kontrolom

PRESS NOVA TV

Kakvo je bilo vaše djetinjstvo?

- Puno ljubavi i veselja. Imam najdivnije roditelje i brata na svijetu. Beskrajno ih volim. Tradicionalni su, a opet jako liberalni. Znao se red, a, s druge strane, imala sam puno slobode. Znala sam točno što smijem i nisam probijala granice, ne zato što sam ih se bojala, nego zato što ih nisam htjela povrijediti. Imali smo obiteljsku kuću na Trešnjevci, točnije na Ljubljanici. Puno me emocija veže za taj kvart. Tamo mi je djetinjstvo i moje Remižanke s kojima se dandanas družim.

Što ste kao klinka najradije gledali na televiziji?

- Obožavala sam nedjeljne showove koji bi išli kasno popodne, “Beverly Hills” i “Melrose Place”. “Prljavi ples” mi je bio najdraži film. Pogledala sam ga valjda stoput, ali ga je gledati morala i moja baka koja me čuvala kad bi roditelji negdje otišli. A s prijateljicom i kumom Ivanom, koju znam od pelena, nakon škole bih gledala hororce.

Imate li neku fobiju?

- Jako se bojim potresa. Kao dijete sam doživjela šok kada me jedan potres zatekao u garaži iz koje sam izvlačila bicikl. Bila je puna metalnih konstrukcija koje su se stravično tresle. Stajala sam ko’ ukopana misleći da će sve popadati po meni. Od straha se nisam mogla pomaknuti. Od tada reagiram na svaki šum. Posljednji zagrebački potres me potpuno paralizirao, ostala sam bez zraka i skoro pala u nesvijest.

Što je vaš “guilty pleasure”?

- Niche parfemi. Opsesija već godinama.

Kako zamišljate savršeni godišnji odmor?

- Najviše se odmorim kad otputujem van granica. Bez beskonačnih poziva, tada se maksimalno isključim. Ne pratim toliko vijesti, bacim oko na portale samo da budem u toku. I to je za mene idealno.

Gdje se vidite za četiri godine, što planirate ostvariti?

- Ne planiram dugoročno. Idem dan po dan pa što bude. Televizija je neiscrpan izvor noviteta, kad mislim da sam sve prošla i da me više ništa ne može iznenaditi, upravo se to dogodi. Tako da... tko zna. Polako.

Linker
29. travanj 2024 09:31