ELSA GETTY IMAGES VIA AFP
Pobjednica US Opena

Sabrana i skromna: Tko je Coco Gauff, 19-godišnja nasljednica Serene Williams

Nakon intenzivnog meča u finalu US Opena koji je završio s mladom tenisačicom u suzama radosnicama svijet i izvan teniskih zbivanja počeo se pitati tko je Coco Gauff, 19-godišnja Amerikanka kojoj je pošlo za rukom ono što je zadnji put prije nje 1999. uspjelo Sereni Williams.

Nakon intenzivnog meča u finalu US Opena koji je završio s mladom tenisačicom u suzama radosnicama svijet i izvan teniskih zbivanja počeo se pitati tko je Coco Gauff, 19-godišnja Amerikanka kojoj je pošlo za rukom ono što je zadnji put prije nje 1999. uspjelo Sereni Williams.

Coco Gauff, mlada Amerikanka rođena 2004. u Delray Beachu u Floridi već od četvrte godine znala je da se želi baviti profesionalnim tenisom. Još od kad je 2009. gledala svog idola Serenu Williams kako se natječe na Australian Openu njezin je put bio gotovo pa predodređen. Odrasla u obitelji sportaša njezini su se roditelji, Candi i Corey Gauff uvijek trudili poticati ju na bavljenje raznim sportovima. Kako i ne bi kad je Candi u studentskim danima trčala za Florida State koledž, a Corey je igrao košarku za Georgia State koledž. Međutim, od svih sportova u kojima se okušala tenis je bio ono u čemu se pronašla, a njezini uspjesi i gorljiva ambicija bili su dovoljni da oba roditelja daju otkaze i posvete svoje živote kćerinom uspjehu. Sada, u njezinoj 19. godini i više je nego očito da se sav njezin trud, ali i njihova žrtva isplatila jer je Coco postala prva Amerikanka nakon Serene Williams koja je u tinejdžerskim godinama uspjela osvojiti US Open.

image
ANGELA WEISS AFP

Još kao 10-godišnjakinja trenirala je sa Sereninim trenerom Patrickom Mouratoglouom na akademiji u Francuskoj, a već s 14. godina ušla je u svijet profesionalnog tenisa da bi godinu dana poslije, 2019., došla na Wimbledon. Upravo tada, s 15 godina, uzdigla se među svojevrsne legende pobijedivši Venus Williams s rezultatom 6-4, 6-4. Ta je pobjeda pokrenula njezinu karijeru u smjeru koji bi brojne njene kolege uzdigao u zvjezdane visine pretvorivši od njih sportske dive, no ne i Coco koja je kroz sve ostala prizemljena i fokusirana. Tako je uz naporan trud i rad stigla i 2023. godina koja bi se, u svijetu ženskog tenisa, slobodno mogla nazvati godinom Coco Gauff. Naime, prije negoli je podigla pehar US Opena postala je najmlađa i prva tinejdžerska osvajačica Mubadala Citi DC Opena u Washingtonu, istog je mjeseca osvojila naslov i na Cincinnati Openu, a u rujnu, kao kruna uspjeha, dolazi i njezin Grand Slam naslov s pobjedom na US Openu.

image
KENA BETANCUR AFP

Na terenu sabrana i prizemna, ovu pobjedu niti ona nije mogla podnijeti stoički pa su tako njezine suze na podu terena obišle svijet, a zahvala svima onima koji nisu vjerovali u nju pravi je dokaz koliko je upornosti i potpore njezinih bližnjih trebalo da ostvari sve ovo što je u ovoj godini postigla. "Hvala svima koji nisu vjerovali u mene. Prije mjesec dana osvojila sam naslov WTA 500 i rekli su da ću na tome stati. Prije tri tjedna sam osvojila naslov WTA 1000 i rekli su da je to najbolje što ću postići. Tri tjedna kasnije stojim ovdje s peharom" kazala je Gauff i nadodala: "Oni koji su mislili da dodaju vodu mojoj vatri zapravo su dodavali plin i sad toliko snažno gorim." No zahvalila je i svima onima koji su bili uz nju, osobito roditeljima bez čije žrtve teško da bi uspjela. "Hvala, prvenstveno, mojim roditeljima. Danas je prvi put da sam vidjela svog tatu kako plače. Hvala vam što ste vjerovali u mene od početka. Moj me tata odveo na ovaj turnir gledati Venus i Serenu stoga je nevjerojatno biti na ovoj pozornici" rekla je nositeljica 3. mjesta WTA ljestvice. Brojni će reći da su joj upravo geni roditelja bivših sportaša pomogli u tome da ostvari ove iznimne uspjehe, no njezin otac Corey Gauff to tumači na malo drugačiji način. "Mislim da pomaže roditeljima ako su bili sportaši na višim razinama, bilo na koledžu ili profesionalno. Bolje razumiješ proces pa ne postaješ toliko nervozan oko svega. Ne osjećaš da ti vrijeme nestaje i nisi u žurbi. Na neki se način susretneš s djetetom tamo gdje je" rekao je u intervjuu za People na temu odnosa roditelja i djeteta sportaša.

Corey i Candi u braku su 23. godine, a oboje su, shvativši koja sudbina čeka njihovu najstariju kćer, odlučili iz Atlante preseliti natrag u Floridu kako bi bili okruženi obiteljskom potporom. Candi koja je do tada radila kao učiteljica dala je otkaz kako bi mogla školovati Coco kod kuće, a nakon nekog vremena isto je napravio Corey koji je karijeru u zdravstvu zamijenio onom kćerinog trenera. Njezina mlađa braća, 16-godišnji Cody i 10-godišnji Cameron, također su naslijedili sportski gen, no roditeljima je jedino bitno da ispune sav svoj potencijal bez obzira je li riječ o sportu ili kojem drugom smjeru. "Došli ste iz loze koja je postigla velike stvari. Ne bismo vam stavili na teret nešto što već nije učinjeno" objasnila je Candi njihovu motivaciju. Uz potporu roditelja velika stavka je i ona trenerska koju Coco ima od dvojca, Pere Riba i Brada Gilberta koji su se nedavno pridružili njenom timu. Njihov poticaj kretanja naprijed i sama Coco drži ključnim za uspjehe dok Gilbert s druge strane navodi Cocoin stav i determinaciju na terenu: "Ona je nevjerojatna radnica i njezina možda najveća kvaliteta je da je neizmjerno skromna. Iskreno je zadovoljstvo biti u njenoj blizini. Ima zlatno srce i želi postati bolja."

Spona između Coco i trenerskog dvojca očito je toliko jaka, a njezin karakter toliko miran i suzdržan da je u jednim od najstresnijih trenutaka za svakog tenisača, usred meča koji je igrala protiv Dankinje Caroline Wozniacki, ljubazno zamolila trenere da ju prestanu savjetovati. Potez je to koji rijetko koji sportaš može učiniti s tolikom mirnoćom i hladnoćom kako je učinila ova 19-godišnjakinja, a pojedini njezini muški kolege tenisači vjerojatno bi u žaru meča zavitlali reket ili izbacili bujicu psovki. U prilog njezinoj smirenosti i sabranosti svakako ide i zanimljiva stvar koju je otkrila da je radila večer uoči finala US Opena. Naime, za razliku od Francuskog Opena gdje je vizualizirala pobjedu i na koncu izgubila, ovu je večer posvetila razgovoru s dečkom koji je trajao do 1 ujutro. Nakon toga je otišla spavati da bi sutradan ispisala povijesnu stranicu. No jednu na žalost nikad neće uspjeti ispisati, iako joj je uvijek bila jedna od najvećih želja: "Jedino za čim ću žaliti do kraja života je to što nikad nisam igrala protiv Serene Williams. Bilo je toliko turnira gdje bismo, da smo pobijedile ekstra rundu, a ne izgubile, igrale zajedno. No svejedno sam sretna što sam produkt njenog nasljeđa" zaključila je Gauff čiji su talent već počeli pratiti i višemilijunski sponzorski ugovori poput onog s brendom New Balance.

Linker
26. travanj 2024 04:23