Bezobrazluk za kraj

Sad je jasno zašto Carrie i Boris Johnson još uvijek ne žele odseliti iz Downing streeta

Britanski premijer u ostavci odbija napustiti položaj do izbora svog nasljednika jer tim gubi pravi na korištenje službene, raskošne ladanjske rezidencije Chequers iz 16. stoljeća, gdje su krajem ovog mjeseca već dogovorili svadbu.

Pozivnice su poslane, cvjetni aranžmani odavno odabrani. Sve je sređeno do posljednjeg, otmjenog detalja kako dolikuje svadbenom slavlju britanskog premijera isplaniranog za 30. srpnja, samo je jedan ostao još uvijek upitan.

Boris Johnson morao je, naime, dati ostavku zbog nekoliko skandala: sugrađani mu najviše zamjeraju “partygate” tijekom zatvaranja zbog korone. Njegovi prethodnici već bi spakirali kovčege i što je prije moguće napustili zdanje u Downing streetu 10, službenu rezidenciju predsjednika Vlade, ali ne i Boris Johnson. On se ne da van. Odlučio je ostati sve dok se ne izabere novi premijer i izazvao zgražanje članova Konzervativne stranke (čiji je predsjednik), a da se o oporbi i ne govori. Zašto? Želi iskoristiti sve beneficije premijera, a među njima je i uživanje službene, ladanjske rezidencije premijera Chequers - za proslavu vjenčanja sa suprugom Carrie Johnson održanog prošle godine. Prekrasan, elizabetanski dvorac u mjestu Ellesborough u Buckinghamshireu, službena je rezidencija od 20-ih godina prošlog stoljeća, a praktičan bračni par tamo je krajem srpnja, kako piše The Telegraph, organizirao svadbu. Uostalom, kriza je, cijene svega divljaju, zašto bi posebno plaćali skupi prostor za svadbenu proslavu?

Čitajte i: Boris Johnson postao otac po šesti put! 24 godine mlađa zaručnica rodila sina

image

Kad bi otišli i prostor bi trebali platiti iz svojeg novčanika

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čini se da je to razlog zbog kojeg premijer u ostavci ne želi otići iz Downing streeta jer bi formalno izgubio pravo i na korištenje spomenutog dvorca. Sa suprugom je već sve isplanirao: zna se da catering, čiji će izbor delicija, vina i pjenušaca zadovoljiti delikatan ukus uzvanika - nije lako naći, a da se o tisuću drugih detalja koji čine otmjeno vjenčanje, i ne govori.

Ukratko, Carrie i Boris Johnson ne žele otkazati plan i nanovo organizirati svadbu u drugom prostoru za samo tri tjedna.

"Svi bismo voljeli imati veličanstveno vjenčanje u Chequersu o trošku poreznih obveznika, ali Britancima je to odvratno", komentirao je za radio laburistički gradonačelnik Londona Sadiq Khan. Ni torijevci nisu sretni, piše Yahoo. Iz redova stranke dolazi izjava kako "neće prihvatiti situaciju u kojoj on želi ostati premijer radi osobne koristi, a ne radi dobrobiti zemlje". Hoće li se i kako Johnson izvući iz ovog škripca, vidjet će se uskoro.

Linker
19. travanj 2024 21:23