Milijarderi iz sjene

Samo im je nebo granica: Imaju milijarde zahvaljujući genijalnom sustavu plaćanja, ali svoje bogatstvo ne rasipaju

Irska braća John i Patrick Collison, osnivači tvrtke Stripe - u koju je novac uložio čak i Elon Musk - ušli su u elitno društvo 500 najbogatijih ljudi na svijetu, no sebe ne smatraju zvijezdama i žive samozatajno.

Permanentna digitalna revolucija svako malo iznjedri neke nove multimilijardere, nešto rjeđe tako mlade kao što su braća Patrick i John Collison, osnivači kompanije Stripe. Pokrenuli su je 2010., s namjerom da stvore jednostavniji i bolji sustav online plaćanja od PayPala, i premda su imali samo grube konture vizije kako to postići, investitori su se brzo zagrijali za njihovu ideju.

Čak je i Elon Musk, suosnivač PayPala, uložio u start-up braće Collison i - nije požalio. Danas je tržišna vrijednost kompanije Stripe 95 milijardi dolara, 300 posto više nego lani, a Patrick i John proljetos su ušli na listu 500 najbogatijih Zemljana. Nisu osobito visoko rangirani - svaki raspolaže s oko 11,5 milijardi dolara osobnog bogatstva - no zato su među najmlađima: Patricku su tek 32 godine, a Johnu 30.

Svoj prvi start-up Auctomatic, koji je pravio softvere za trgovce na eBayu, osnovali su kao golobradi klinci, kad je Patricku bilo 17, a Johnu 15 godina. Auctomatic su 2008. prodali jednoj kanadskoj tvrtki za pet milijuna dolara i tako prvi put dobro unovčili svoju genijalnost.

Rođeni su u malom irskom selu Dromineeru na obali jezera Lough Derg, gdje je u vrijeme njihova odrastanja živjelo jedva stotinjak stanovnika i nešto više krava, a na internet se moglo spojiti samo preko skupog satelitskog linka. Roditelji su im, srećom, to mogli priuštiti.

Njihov otac Denis, inženjer elektrotehnike, radio je za irski ogranak kompjutorske tvrtke Dell prije nego što se preorijentirao na turizam i kupio mali hotel na jezeru Lough Derg. Mama Lily Collison, mikrobiologinja, također je odustala od svoje struke. Tri tjedna nakon što je rodila Patricka, osnovala je tvrtku za organiziranje korporativnih treninga.

Patrick i John sami su naučili programirati, najviše iz knjige Larryja Ullmana “PHP for the World Wide Web”.

- Nitko nam nije pomagao, što svjedoči koliko je to dobra knjiga - kaže Patrick, koji je sa 16 godina kreirao novi programski jezik za razvoj umjetne inteligencije i na temelju tog uratka osvojio irsku nacionalnu nagradu za mladog znanstvenika godine. John je u školi imao još bolje ocjene od brata.

Čitajte i: Prekinuli džentlmenski dogovor: Smjena bogataša prošla je u tišini, no Musk i Bezos opet ratuju

Život s teškom dijagnozom

Da im je to bio prioritet, braća bi kao od šale pozavršavala fakultete, što se nije dogodilo. Patrick je zbog fokusiranja na Stripe prekinuo studij na MIT-u, a John se ispisao s Harvarda. Njihov najmlađi brat Tommy Collison diplomirao je novinarstvo na sveučilištu New York, što je s obzirom na njegovo zdravstveno stanje bio pravi podvig.

Još kao bebi dijagnosticirana mu je bilateralna spastična cerebralna paraliza, pretrpio je mnoge teške i dugotrajne operacije, imao je poteškoća s govorom i teško hoda, ali još mu ne trebaju invalidska kolica.

Unatoč svim tim ograničenjima, a zahvaljujući samopouzdanju koje su mu usađivali roditelji, Tommy Collison postigao je ono što je želio. Zaposlen je u tvrtki koja online podučava programiranje i povremeno piše za razne novine.

Sva tri brata Collison sada žive u San Franciscu i redovito se druže. Patrick i John stanovali su zajedno u skromnom dvosobnom apartmanu opremljenom Ikea namještajem sve dok se Patrick pretprošlog ljeta nije zaručio, ali s javnošću još nije podijelio tko mu je zaručnica; taji čak i njezino ime.

Malo se zna i o Johnovim privatnim afinitetima, osim da voli svirati klavir i letjeti malim zrakoplovima: austrijskim dvomotorcem Diamond DA42 preletio je 2017. Atlantik.

- Oprezni su, disciplinirani i razboriti, nisu skloni ekstravagantnim troškovima - kaže Michael Moritz, jedan od većih investitora u Stripe. - Iako neki milijarderi kupuju otoke, Collisonovi će vjerojatnije sa šatorom otići u neku zabit i čitati knjige.

Drže se dalje od političkih kontroverzi

O svjetonazorima osnivača najvrednije američke privatne tehnološke kompanije ponešto govori i podatak da je Stripe nakon juriša rulje na američki Kongres suspendirao račune povezane s financiranjem političkih kampanja Donalda Trumpa. Inače se braća Collison vole držati podalje od političkih kontroverzi, što se sviđa i njihovim investitorima i menadžerima.

Od veljače je u upravnom odboru kompanije Stripe i Mark Carney, bivši guverner središnje engleske banke.

- Patrick i John izuzetno su inteligentni, imaju široko polje interesa i vrlo su zabavni - tvrdi Carney. Braća u svojoj kompaniji njeguju prijateljsku i egalitarističku radnu kulturu, uvijek ističući da su i oni tek dio tima. Po tome su posve različiti od, primjerice, Stevea Jobsa, Billa Gatesa ili Marka Zuckerberga, koji su svjesno gradili i njegovali kult osnivača kompanije.

- Prvi smo počeli raditi na Stripeu, što je zanimljivo samo kronološki; sada smo samo dio procesa, i to ne najvažniji dio - skromno govori Patrick, izvršni direktor kompanije.

Njegov brat John obnaša funkciju predsjednika najvećeg blockbustera u Silicijskoj dolini. Larryju Ullmanu, iz čije su knjige učili o programiranju, pokazali su zahvalnost tako što su mu dali dobro plaćen posao u Stripeu.

Čitajte i: Slavna manekenka o sinu, najbogatijem čovjeku na svijetu: ‘Bojala sam se da ne završi u podrumu‘

Uspješni i u pandemiji

Unatoč svim ljudskim i poslovnim kvalitetama braće Collison, njihov Stripe ne bi toliko procvao da nije bilo covida-19. Lani su im se prihodi uvećali gotovo 70 posto s obzirom na to da su mnogi biznisi diljem svijeta zbog pandemije prešli na online plaćanje, a 200.000 novih poslovnih subjekata odabralo je Stripe jer im se njihova platforma i infrastruktura činila najpovoljnijom.

Polovica Amerikanaca i 75 posto Britanaca koji su prošle godine kupovali online učinili su to preko Stripea, koji procesuira milijarde dolara dnevnih uplata Amazonu, Shopifyu i sličnim gigantima digitalne trgovine. Trenutačno Stripe ima urede u 44 zemlje svijeta, dakako i u Dublinu, gdje im je europski stožer.

Braća Collison nisu zaboravila svoje irske korijene, a njihovi se roditelji nisu uobrazili što su im se djeca toliko obogatila. U Dromineeru susjedi su ih doskora viđali uvijek u istom, prastarom Volvu, koji su zamijenili tek kad se počeo gasiti nasred ceste. Lily Collison nedavno je objavila knjigu namijenjenu roditeljima djece s cerebralnom paralizom. Na temelju vlastitog iskustva zna da je uz pravilnu roditeljsku podršku i bolesnoj djeci, podjednako kao i zdravoj, samo nebo granica.

Linker
18. travanj 2024 09:20