PRVA U POVIJESTI

Slovenija ima prvu predsjednicu: Bila je Melanijina odvjetnica, a njen sin želi posao kod Rimca

Novinarka i pravnica Nataša Pirc Musar mandat prve slovenske predsjednice u povijesti preuzima 22. prosinca.

Bila je to večer slavlja u stožeru Nataše Pirc Musar, pobjednice slovenskih predsjedničkih izbora i prve predsjednice u povijesti Republike Slovenije, koja dužnost preuzima nakon inauguracije 22. prosinca u Ljubljani.

"Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da postignemo političko jedinstvo u strateškim pitanjima kao što su dostupnost kvalitetnog javnog zdravstva, te socijalne i svake druge sigurnosti. To drugim riječima znači manje siromašnih, manje socijalnih razlika i problema, te manje kriminala u našoj zemlji. Želim Sloveniju koja će se brinuti o starijima i u kojoj mladi vide svoju budućnost", izjavila je Nataša Pirc Musar u svom pobjedničkom govoru.

image

Suprug Aleš Musar i sin Maks bili su joj podrška u kampanji

LUKA DAKSKOBLER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Rođena je 9. svibnja 1968., studirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, gdje je diplomirala 1992., a doktorirala je u Beču. Slovenska javnost upoznala ju je kao novinarku i voditeljicu središnjeg Dnevnika na RTV Sloveniji i središnje informativne emisije 24 sata na privatnoj televiziji POP TV.

Usavršavala se na CNN-u u Atlanti, te na britanskom Sveučilištu Salford u Manchesteru u Velikoj Britaniji, a praksu je odradila na BBC-u, Granada TV-u, Sky Newsu i Reuters TV-u.

image

U izbornom stožeru nazdravilo se pjenušcem

LUKA DAKSKOBLER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Odlukom Programskog vijeća RTV Slovenije izabrana je 2014. za generalnu direktoricu nacionalne televizije, ali je njezin izbor poništen jer nije odgovarala tadašnjoj parlamentarnoj većini. Stoga je slovenski parlament izveo pravnu akrobaciju razriješivši dva člana vijeća koji navodno nisu ispunjavali uvjete za tu funkciju. Sudska trakavica o tom skandalu vukla se godinama, a na kraju je Nataša Pirc Musar u izvansudskoj nagodbi s RTV Slovenijom dobila odštetu od 70 tisuća eura.

image

Sin izabrane slovenske predsjednice je student strojarstva

LUKA DAKSKOBLER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Bila je predsjednica Crvenog križa Slovenije, a njezin ured Pirc Musar&Lamut branio je prvu damu SAD-a Melaniju Trump i njezinog oca Viktora Knavsa u postupcima zaštite njihovih prava na privatnost.

U braku s poduzetnikom Alešom Musarom odgaja 21-godišnjeg sina Maksa, studenta strojarstva koji prema pisanju slovenskih medija sanja o poslu u Rimac grupi, jer su automobili njegova najveća strast. Studentski džeparac Maks Musar zarađuje konobareći u očevom luksuznom restoranu Ruska dača, koji se nalazi u mjestašcu Zgornje Gameljne u blizini Ljubljane.

image

Slovenska javnost upoznala ju je kao voditeljicu televizijskog Dnevnika

NATASA KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK

Ruska dača je izgrađena je 1882. i nalazi se u registru zaštićenih spomenika kulturne baštine, a Aleš Musar kupio ju je na javnoj dražbi 2016. Potpuno je obnovljenja u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomeničke baštine, a smatra se jedinim primjerom ruske kuće za odmor na području Slovenije. Nezaboravno iskustvo doživljaja povijesne kulturne baštine i vrhunske gastronomije posjetiteljima restorana upotpunjuje i mogućnost najma oldtajmer limuzine Rolls Royce Phantom VI, čija je originalna vlasnica bila princeza Aleksandra, sestrična pokojne britanske monarhinje Elizabete II.

image

Nataša Pirc Musar prva je žena, pobjednica predsjedničkih izbora u Republici Sloveniji

LUKA DAKSKOBLER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA LUKA DAKSKOBLER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Linker
20. travanj 2024 00:51