ANDREAS SUHR/FACE TO FACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
golemi medijski skandal

Smijenjen donedavno svemoćni urednik najtiražnijih njemačkih novina: Od kolegica je tražio ‘usluge‘ u zamjenu za napredovanje

Iako se činilo da će se nakon rezultata interne istrage koju je pokrenuo izdavač Bilda, kompanija ‘Axel Springer‘, izvući samo s isprikom ženama koje je povrijedio, članak u ‘The New York Timesu‘ sve je promijenio. Objava njihovih otkrića poklopila se sa širenjem njemačkog medijskog diva u Americi.

Iako se činilo da će se nakon rezultata interne istrage koju je pokrenuo izdavač Bilda, kompanija ‘Axel Springer‘, izvući samo s isprikom ženama koje je povrijedio, članak u ‘The New York Timesu‘ sve je promijenio. Objava njihovih otkrića poklopila se sa širenjem njemačkog medijskog diva u Americi.

Seks, interno izvješće i borba za digitalnu medijsku prevlast sažet je opis skandala koji potresa i njemačku i američku digitalnu medijsku scenu. Zakuhao ga je donedavno svemoćni Julian Reichelt (36), glavni urednik njemačkog tabloida Bild nakon što je “The New York Times” objavio priču o rezultatu interne istrage izdavača Bilda, kompanije “Axel Springer”, jedne od najmoćnijih europskih medijskih kuća.

Ukratko, Julian Reichelt koristio je svoju poziciju u Bildu kako bi od pripravnica iskamčio seksualne usluge u zamjenu za napredovanje.

O tome se počelo pričati jer novinari najtiražnijih njemačkih novina nisu gluhi i slijepi, a mlade žene u Reicheltovu hotelsku sobu nedaleko od sjedišta “Axel Springer” u Berlinu nisu odlazile dobrovoljno. Za istragu zbog neprimjerenog ponašanja koju je provela kompanija “Axel Springer” te za izvješće o tome doznao je Ben Smith, kolumnist “The New York Timesa” i bivši glavni urednik BuzzFeed Newsa. Ovih dana objavio je priču i uzvitlao golemi medijski skandal.

image
Julian Reichelt
PIXATHLON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ona se poklopila sa širenjem spomenute njemačke kompanije u Americi: nedavno su kupili većinski udio američke medijske kuće "Politico" s primarnim digitalnim, ali imaju i print izdanja. Prije šest godina kupili su i "Business Insider", američku web stranicu o financijskim i poslovnim vijestima koja se sada zove "Insider".

Čitajte i: Hrvatska glumica o iskustvu seksualnog uznemiravanja na vlastitoj koži: ‘Naravno, nudio mi se‘

Ponukani Reicheltovim skandalom, u “The New York Timesu ” sada su se zapitali vrijede li jednaka pravila ponašanja i za američke uposlenice Insidera i hoće li se iznuđivanje seksa u zamjenu za napredovanje ponoviti i u izdanjima „Politica”?

Reichelt je smijenjen

Nijemci su u ponedjeljak, 18. listopada, brže-bolje objavili priopćenje da su Reichelta smijenili, kako piše "New York Post". Naime, naknadno su, poslije istrage u Bildu, ispisanog izvješća sa svjedočenjem pripravnice koja je spavala s Reicheltom, te pisanja "The New York Timesa" otkrivene nove okolnosti zbog kojih je morao otići.

- Upravni odbor saznao je da Reichelt još uvijek ne razdvaja jasno što je privatno a što profesionalno te nam je rekao neistinu. Stoga Upravni odbor sada smatra da je prekid suradnje neizbježan – rečeno je u priopćenju. Njime je potvrđeno da je Reichelt bio predmet nedavne istrage.

Čitajte i: Marijana Mikulić o silovanju kolegice: 'Zašto ne izlazimo van s imenima? Zato što se bojimo'

image
Julian Reichelt tražio je seksualne usluge od pripravnica.
SPLASH NEWS/SPLASH/PROFIMEDIA

Najinteresantniji dio - što su novo otkrili - nisu podijelili s javnošću. Priopćili su da će ga zamijeniti Johannes Boie (37), glavni urednik izdanja "Welt Am Sonntag" i pridružiti se kourednicima Bilda, Alexandri Würzbach i Clausu Strunzu.

Izvršni direktor "Axela Springera" Mathias Döpfner rekao je: "Želimo nastaviti put kojim smo krenuli s uredničkim timom u Bildu, a to s Julianom Reicheltom više nije bilo moguće”.

Problem je samo u jednom: svi znaju da je Reichelt već dugo djelovao po istom obrascu, o tome je u ožujku već pisao ugledni njemački list Der Spiegel. S druge strane, Reichelt je bio svjestan što je na kocki: 25-godišnjoj podređenoj s kojom je od 2016. do 2017. imao aferu rekao je da se boji da će izgubiti posao ako njegov odnos postane javni, ali ipak nije prekinuo vezu. Umjesto toga, Reichelt je mladoj ženi dao promaknuće za koje je smatrala da nije spremna i nastavio ju je pozivati u hotelsku sobu. Nije bila jedina.

Linker
28. travanj 2024 11:03