RAZOTKRIVANJE

Snježana Tribuson otkrila nam je koja je dva filma pogledala nebrojeno puta

Zagrebačka redateljica (65), čija se serija ‘Oblak u službi zakona‘ prikazuje na malim ekranima, otkrila nam je što je u životu naučila od muža filmologa, a što od sina dizajnera te kako je surađivati s bratom Goranom Tribusonom.

Koja je najčešća redateljska uputa koju dajete na početku snimanja?

Vrlo često tražim od glumaca da ne uzdišu na kraju svojih replika i da ne progutaju zadnju riječ vlastitog teksta, a to često rade kad su nesigurni. I volim ih tražiti da gledaju partnera, pa čak i onda kad ne znaju dobro tekst i još ga moraju čitati s papira. Inače, kad dobro poznajem glumce, onda znam samo reći: "Glumi bolje".

Što je najdosadnije u snimanju nekog projekta?

Najdosadnije je čekanje, jer više od pola procesa snimanja otpada na čekanje.

A što je najzabavnije?

Najzabavnije je na snimanju kad dođu glumci koji se dobro slažu i dobro razumiju i kad se počinju međusobno nadmetati tko će biti bolji. Kad dođe do tog spoja, obično su i uloge dobre. Primjerice, Goran Navojec ne voli da je netko bolji od njega, a ni Ozren Grabarić, pa se obojica trude da nadmaše jedan drugog.

Koje serije obožavate gledati?

Volim puno serija i kad naletim na dobru, odgledam je u nekoliko dana. Prošli mjesec odgledala sam na HBO-u seriju "Barry", koja mi se dopala jer je istovremeno duhovita i mračna i ponekad na neobičan način stilizirana. Osobni favorit mi je serija "Život nakon smrti" Rickyja Gervaisa. Sviđa mi se taj tip humora i pomalo humorno tužna atmosfera koja se provlači.

Koji ste film najviše puta pogledali?

"Imam dvije mame i dva tate" jedan je od tih filmova. Kad mi je sin bio mali, mogao ga je gledati stalno, a i mene uvijek nekako zarobi pa ostanem pred televizorom. Drugi film je "Divni život" Franka Capre, iznimno dirljiv božićni film koji mi uvijek paše u prazničnoj atmosferi.

Kako je surađivati s bratom, piscem Goranom Tribusonom?

Zanimljivo. Moj brat je ponekad namćorast, a ponekad izrazito zabavan i duhovit pa nikad ne znate na što ćete naletjeti.

Tko je kome veći autoritet?

On je stariji brat pa je već to autoritativnija pozicija, a i pisac je, pa ima puno više ispisanih stranica od mene.

Oko čega se, kad je o filmu riječ, ne slažete sa suprugom, filmologom Hrvojem Turkovićem?

Hrvoje voli SF filmove i serije, a ja baš i ne. Ako on gleda nešto od toga, pristojno se udaljim od televizora. Tijekom godina se ustalilo da se SF filmovi gledaju popodne, a ono što oboje volimo navečer. Ja pak mogu gledati kostimirane serije, naročito britanske, i po nekoliko puta, što on baš ne može.

Koji vam je najbolji savjet dao suprug?

Da ako nešto počnem raditi, ne odustajem na pola puta.

Što ste ponajviše naučili od svog sina dizajnera s obzirom na to da povremeno surađujete?

Od sina sam naučila da su u estetskom dojmu filmske špice, na primjer, užasno važne male stvari poput izbora fonta slova, veličine slova i razmaka između njih. Shvatila sam i koliko je važna dobra likovna prezentacija budućeg projekta jer na osnovi scenarija nemaju svi jednake predodžbe ili možda uopće nemaju predodžbe o izgledu budućeg projekta.

Što najviše gledate na TV-u?

Uglavnom serije i stare filmove. Ponekad me razvesele emisije o kuhanju kao što je engleska serija "Dobar, bolji, najbolji". Volim i emisije o uređenju vrtova i uzgoju povrća.

Što čitate?

Čitam stalno. Trenutno čitam Turgenjeva - "Lovčeve zapise" po drugi put i bratove "Obiteljske slike".

Kakav je ukus prosječnog hrvatskog gledatelja?

Pa ako je suditi po gledanosti televizijskih serija i emisija, ukus prosječnog gledatelja je dosta jadan. Nevolja je što ne vidim ni da bi nešto jednostavno moglo pomoći u razvijanju tog ukusa i promjeni prioriteta. U tome bi trebala veliku ulogu imati škola i obrazovanje i javna televizija i kulturna politika, a to mi se čini nemogućim.

Čemu se posebno veselite u životu?

Putovanjima, ali ih i najviše mrzim. Imam osjećaj da stalno nešto pakiram i otpakiravam. Imam kuću u Zagorju u koju idemo vikendom pa stalno nešto prenosimo, donosimo i odnosimo. Tamo imam vrt i veseli me rad u vrtu i moje povrće.

A od čega zazirete?

Od liječnika i bolnica.

Može li umjetnik živjeti ovaj život bez psihoterapije?

Može ako se navuče na Normabel. Ja imam vrt i rad sa zemljom je odličan za opuštanje. Imam i psa koji nas tjera u svakodnevne šetnje. Imam i sat koji mi mjeri korake pa nastojim ispuniti svoju normu svaki dan.

AKTUALNO PITANJE

Snalazite li se s eurima ili vam nedostaju kune?

Snalazim se, ali mi svi stariji još uvijek govorimo: "Nemam para - nastupila je besparica", tako da se ni na kune nismo adaptirali.

Linker
11. travanj 2024 17:08