NEMA PREDAJE

Šokantna ispovijest Bona Voxa: ‘Prijetili su mi smrću‘

Slavni irski roker svoju će autobiografiju promovirati koncertima diljem svijeta u studenom.

Nakon četiri i pol desetljeća karijere, 14 studijskih albuma prodanih u ukupnoj nakladi od 170 milijuna primjeraka i 17 svjetskih turneja, stiži memoari jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih glazbenika na svijetu Bona Voxa, frontmena irske skupine U2.

Knjiga pod nazivom Surrender: 40 Songs, One Story (Predaja: 40 pjesama, jedna priča) bit će objavljena 1. studenog u izdanju Penguina i Live Nationa, promotora kojem je U2 prije četiri godine za tristo milijuna dolara ustupio prava za organizaciju turneja, prodaju memorabilija i web stranicu do 2030. godine.

image

U2 početkom osamdesetih: The Edge, Bono Vox, Larry Mullen Jr. i Adam Clayton

L J VAN HOUTEN/SHUTTERSTOCK

Bonovi memoari očito su dio te priče, a irski roker prvi put je o knjizi progovorio na književnom festivalu u Cheltenhamu prošlog vikenda.

"Moja supruga Ali, naše kćeri i ja bili smo meta paramilitarne organizacije IRA-e zbog poziva na prekid sukoba i mirotvornih poruka pjesama U2. Mjesecima smo živjeli pod terorom straha, jer je tadašnji vođa Gerry Adams donio odluku da moramo biti kažnjeni zbog protivljenja metodama IRA-e.

image

Bono u akciji na vrhuncu popularnosti potkraj 80-ih

SHUTTERSTOCK

Predstavnici vlasti upozorili nas da smo cilj odmazde, da je novac za akciju prikupljen u Sjedinjenim Državama, ta da postoji detaljan plan za otmicu jer pripadnici organizacije mjesecima prate naše kretanje i motre kuću u kojoj živimo. Kao žrtve prijetnji dobili smo zaštitu i srećom se ništa nije dogodilo, ali možete misliti kako smo se osjećali", izjavio je Bono Vox, koji će u sklopu predstavljanja knjige od 2. do 28. studenog održati 14 koncerata diljem svijeta.

image

Sa suprugom Ali Hewson i kćerima Eve i Jordan na dodjeli nagrada Glamour Women of the Year u Los Angelesu 2016.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Prvi je zakazan u njujorškom Beacon Theatreu na Manhattanu, a posljednji u madridskom Teatru Coliseum u Španjolskoj.

"Publici ću pjevati, ali i pričati priče. To, dakako, nisu samo moje priče, nego priče o bendu i svim ljudima koji su nam bili bitni i pomogli nam da postanemo to što jesmo", izjavio je Bono Vox koji sa suprugom Ali Hewson ima četvero odrasle djece: kćeri Jordan i Eve, te sinove Elijaha i Johna Abrahama. Upoznali su se prije pola stoljeća u školi u Dublinu, a lani su proslavili 40. godišnjicu braka.

image

Naslovnica knjige

PENGUINE RANDOM HOUSE PRESS

"Tajna uspjeha našeg braka je u ljubavi i bliskom prijateljstvu. Kroz sve uspone i padove smo prošli zajedno, uz to podigli četvero djece i to nas je dodatno povezalo. Osim toga se međusobno upotpunjujemo, uskačemo jedno drugome i najveća smo si podrška u trenucima krize", opisao je Bono nedavno njihov odnos.

Pogledajte video
Linker
25. travanj 2024 05:56