Tragični odlazak Zlatka Saračevića

Sportu je posvetio sve: U Koprivnici je sa svojom Kornelijom živio najljepše dane...

Nesuđeni pravnik u sport se zaljubio još kao dječak, a privatno je sreću našao u zrelim godinama uz voljenu Korneliju. Zlatko Saračević bio je jedan od najvećih rukometaša s ovih prostora, a njegov naprasni odlazak šokriao je sportski svijet.

Popravio je ovratnik na majici, pozdravio cure - i zauvijek otišao. "Pamtit ćemo ga kao velikog čovjeka koji je puno napravio za hrvatski rukomet, a posebno po velikom tragu koji je ostavio u rukometnom klubu 'Podravka'. Prije tri godine prvi put je postao trener ženske rukometne ekipe, i to najtrofejnijeg ženskog rukometnog kluba 'Podravka Vegete'. Za njega je to, kako je uvijek govorio, bio velik izazov, koji je prihvatio i svakim je danom pokazivao da živi s ovim malim gradom i ljudima. Danas je svoju ekipu vodio u još jednoj važnoj utakmici koju su pobijedile za svog trenera koji je beskrajno vjerovao u njih. Pratio je svaki njihov korak i gotovo tri godine prolazio sve tuge i radosti zajedno s njima. Bio je to posljednji zagrljaj s ekipom koju je obožavao i s kojom je ostvario velike rezultate", oprostili su se iz RK Podravke sa svojim trenerom Zlatkom Saračevićem.

Jedan od najvećih hrvatskih rukometaša svih vremena i ugledni rukometni trener umro je nakon što je njegova ekipa u derbiju hrvatskog prvenstva u Koprivnici pobijedila Lokomotivu, napravivši veliki korak prema novom naslovu prvakinja. Ushićen i sretan nakon pobjede, Saračević je otišao iz dvorane, no pozlilo mu je. U blizini se našla trenerica vratarki Barbara Stančić, koja je pozvala hitnu pomoć. Unatoč brzoj reakciji i znatnim naporima liječnika, spasa mu nije bilo. Nažalost, srčani udar bio je fatalan i ovaj veliki sportaš tiho je otišao.

image
U Koprivnici je pronašao poslovnu sreću, u RK Podravka su ga njegove rukometašice obožavale.
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

U nevjerici je ostavio svoje brojne suigrače, rukometni svijet ostao je u šoku, velika imena domaćeg sporta opraštaju se od Zlatka u suzama.

Puno je još Saračević imao dati hrvatskom rukometu, sportu u koji se zaljubio još u rodnoj Banja Luci. Rođen u srpnju 1961. godine, rukomet je počeo trenirati u banjalučkom klubu Borac, gdje se istaknuo kao jedan od najboljih jugoslavenskih igrača osamdesetih godina. Već je u ranom djetinjstvu pokazivao veliki afinitet prema sportu. U intervjuu za Gloriju svojedobno je otkrio da se u sport zaljubio i prije negoli je krenuo u školu. "Nisam imao ni brata ni sestru, pa sam se igrao s djecom iz susjedstva. Kao prvašić, jedva sam čekao kraj nastave da se počnem baviti svim mogućim sportovima koji postoje", pričao je Saračević 2000. godine.

image
Trenersku karijeru Saračević je započeo kada se oprostio od aktivnog sporta.
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Studirao je Pravo, a potom se prebacio na Fakultet za fizičku kulturu

Bio je, ipak, sjajan učenik pa je nakon osnovne škole upisao gimnaziju. Tijekom nje, bavio se odbojkom, a zatim se zaljubio u rukomet. "Banjalučki Borac bio je u to vrijeme najbolji klub u Europi, otac mi je bio rukometaš pa se, valjda, sve spojilo", prisjetio se tada Zlatko. Nakon gimnazije upisao je Pravni fakultet, a potom se prebacio na Fakultet za fizičku kulturu.

Deset je godina igrao za Borac, a onda ga je 1987. godine sport doveo u Zagreb. Igrao je za RK Medveščak, nakon čega je godine proveo u Francuskoj. 1997. vratio se u Zagreb, odakle 2000. odlazi u Mađarsku. U klubu Zamet Crotek 2002. završio je igračku karijeru, nakon čega je počela njegova trenerska karijera.

Sa svojim ekipama je tijekom osamdesetih i devedesetih osvajao olimpijske medalje i naslove na svjetskim prvenstvima, a 1996. godine osvojio je s ekipom Olimpijadu u Atlanti. Osamdesetih je dobio i svoju kćer Anju pa je u spomenutom intervjuu 1986. godinu istaknuo kao najsretniju dotad - postao je te godine svjetski prvak, ali i otac.

image
Rado se Zlatko odazivao humanitarnim inicijativama koje su potpomagale domaći sport.
RONALD GORSIC/CROPIX

Ljubav života upoznao je u Zadru, Kornelija je jako dobro razumijevala što sve zahtjeva život profesionalnog trenera - i tome se potpuno prilagodila

Kasnije je dobio i sina Noela, koji živi u Mađarskoj. Sreću je Zlatku pričinjavala činjenica da mu se i sin bavi rukometom. Tom sportu ovaj veliki rukometaš posvetio je sve - selio se, mijenjao podneblja i sredine, često i na uštrb privatnog života. Jer, tako je to u visokom sportu, ljubav i posvećenost ne mogu se mjeriti ni s čime. Srećom, stoga, što je uza sebe imao svoju Korneliju, ženu s kojom se vjenčao 2014. godine i koja je jako dobro shvaćala što znači biti udana za profesionalnog trenera.

image
Privatnu sreću pronašao je u zrelijim godinama, upoznavši svoju suprugu Korneliju u Zadru.
Maja Jurovic/Cropix

Ljubavna priča para počela je u Zadru, gdje je Zlatko svojedobno otvorio noćni klub, a Kornelija se prijavila za posao. No, u nadi da će dobiti posao, dobila je ljubav života. Na svadbi 2014. godine sretno su sklopili brak, a oko vjenčanja nisu radili pompu, vjenčali su se u krugu najbližih prijatelja. Počela je tada njihova sretna ljubavna priča, u kojoj je Kornelija pokazala veliku požrtvovnost, koje je i sam Zlatko bio svjestan. Zbog njega je mijenjala adrese i poslove. "Kad se baviš ovim poslom, to je normalno. Navikli smo, ali ona je tu najveća žrtva. Bili smo u Zagrebu gdje je Kornelija imala svoj posao i svoj stil života. Onda je to morala prekinuti jer smo selili u Dubrovnik. Našla je posao u Dubrovniku i taman kad smo tamo sve namjestili, morali smo se zbog mog posla vratiti u Zagreb. Nakon pola godine u Zagrebu ponovno je morala dati otkaz zbog mene", rekao je svojedobno rukometaš, svjestan koliku je žrtvu zbog njega podnijela voljena mu žena.

image
Zbog njega je Kornelija promijenila nekoliko gradova i poslova, žrtvujući se bez pogovora za karijeru svog supruga. On je to iznimno cijenio.
Maja Jurovic/Cropix

Kada su se 2018. odselili u Koprivnicu, činilo se da je sve sjelo na mjesto. On je počeo trenirati Podravku, a Kornelija je u tom gradu vremenom i sama našla posao i prijatelje. Pronašli su tamo sreću i organizirali si miran, lijep život. Nažalost, naprasito i tragično prekinut.

Linker
19. travanj 2024 04:50