Dave Grohl sa suprugom Jordyz i kćerima Violet Maye, Harper Willow, te Ophelijom Saint

 DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK
IDE DALJE

Spreman je krenuti dalje nakon teškog gubitka: On je najnježniji roker na svijetu

Dave Grohl, frontmen planetarno popularnih Foo Fightersa, nakon godine stanke zbog tragične smrti bubnjara Taylora Hawkinsa s bendom kreće na novu turneju.

Dave Grohl, frontmen planetarno popularnih Foo Fightersa, nakon godine stanke zbog tragične smrti bubnjara Taylora Hawkinsa s bendom kreće na novu turneju.

Iza američkog glazbenika Davea Grohla, frontmena planetarno popularnih Foo Fightersa, najteža je godina u kojoj je morao odlučiti hoće li njegov bend nastaviti s nastupima nakon tragične smrti bubnjara Taylora Hawkinsa, dobrog duha sastava i njegovog velikog prijatelja.

Taylor Hawkins je lanjskog ožujka preminuo od posljedica konzumacije koktela opijata u svojoj hotelskoj sobi u Bogoti, nekoliko sati prije nego što su Foo Fightersi trebali održati svoj koncert u Kolumbiji, a bend je zbog toga otkazao sve ostale planirane koncerte.

S Hawkinsom je Grohl u četvrt stoljeća suradnje definirao prepoznatljiv zvuk Foo Fightersa, osvojio publiku diljem svijeta, prodao više od deset milijuna albuma i brojne nagrade uključujući i četiri Grammyja za najbolje rock albume.

image

Posljednja zajednička fotografija: Taylor Hawkins i Dave Grohl 2022.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Na nedavnoj dodjeli najvažnijih diskografskih nagrada u Los Angelesu pokazao je da se pribrao od velikog gubitka, te da je spreman za nove izazove, a na crvenom tepihu pokazao je svoju žensku snagu i najveću podršku.

Dave Grohl je blistao od sreće u društvu supruge Jordyn Blum, televizijske producentice s kojom u kolovozu slavi dva desetljeća braka, te kćeri, tinejdžerki Violet Maye i Harper Willow, te osmogodišnje Ophelije Saint. S njima živi u kući u losanđeleškom kvartu Encino, mjestu za koje je jednom - pola u šali, pola u zbilji - rekao da se ondje ostarjeli rockeri povlače da u miru dočekaju smrt, no to očito nije i njegov slučaj.

image

Foo Fighters u akciji u njujorškoj dvorani Madison Square Garden 2021.

PHOTO IMAGE PRESS/SHUTTERSTOCK

S toliko ženske energije u kući njemu najteže padaju odlasci na turneje, zbog kojih je u ranoj mladosti i zavolio svijet rock‘n‘rolla. Ove se godine, kako je Dave Grohl najavio, Foo Fightersi vraćaju svojoj publici s novim bubnjarem ili bubnjarkom koji će na pozornici zamijeniti nenadmašnog glazbenika i šoumena Taylora Hawkinsa.

Koliko je bubnjar važan dio benda Dave Grohl je naučio kao član kultne Nirvane, jednog od najvažnijih rock bendova s početka devedesetih, koji je definirao grunge zvuk, a ugasio se nakon samoubojstva frontmena Kurta Cobaina 1994. godine.

image

Članovi Nirvane: Krist Novoselic, Kurt Cobain i Dave Grohl

STEPHEN SWEET/SHUTTERSTOCK

"Nisam želio da me pamte kao bubnjara Nirvane, pa sam se zatvorio u studio, napravio cijeli album i shvatio da mi treba bend. Tako su nastali Foo Fightersi, jer sam osjećao da moram dalje te da je preda mnom još mnogo posla i koncerata", izjavio je Grohl koji je glazbenu karijeru započeo kao gitarist, što je i danas njegov prvi instrument.

image

Prva agencijska fotografija s budućom suprugom Jordyn snimljena je u siječnju 2003. u Australiji

ROSS HODGSON/SHUTTERSTOCK

Najvažniju ženu svog života upoznao je u jednom baru u Hollywoodu. Cijelu večer proveli su u razgovoru kao da se poznaju od djetinjstva te je od nje na odlasku dobio broj telefona na papiriću na kojem se Jordyn potpisala kao njegova buduća supruga.

Dave Grohl u svijetu showbiznisa poznat je kao jedan od najvećih radnika, a otkrio je da ne bi želio da mu kćeri priušte ono što je on svojoj mami.

image

Lani je nastupio sa Sirom Paulom McCartneyjem na festivalu u Glastonburyju

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

"Naše kćeri su umjetnički talentirane, a supruga i ja ih podržavamo u svemu čime se žele baviti. No, sve znaju da je škola najvažnija, da je to prioritet broj jedan, s tim nema zezanja. Naučio sam to na vlastitoj koži, jer i danas žalim što sam prekinuo školovanje kao 17-godišnjak. Bila je to najgluplja odluka u mom životu, iza koje je uslijedila najbolja. Na svoj osamnaesti rođendan s petoricom pankera uskočio sam u prastari kombi i krenuo na turneju, a mami sam poručio da ne brine za mene. Mislim da ne bih podnio kad bi naše kćeri takvo što priuštile meni", kaže Grohl.

image

Rokeri i prijatelji na dodjeli Grammyja 2023.: Pat Smear, Krist Novoselic i Dave Grohl

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK
Linker
26. travanj 2024 21:47