Utrka za Oscara

Standardni miljenici i netipični hit koji vreba iz prikrajka: Otkrivamo tko su glavni favoriti za pozlaćeni kipić

Žena koja luta Amerikom, buntovnici iz šezdesetih, južnokorejski imigranti, blues pjevačica, žena u osvetničkom pohodu... Doznajte tko su najveći favoriti u ovogodišnjoj utrci za Oscara.

Uoči dodjele Oscara, donosimo analizu nominiranih i oskarovskih favorita za ovogodišnju dodjelu te prestižne nagrade! Dodjelu Oscara možete pratiti uživo na portalu Gloria.hr s početkom u 00:30!

Kao i za ostatak svijeta, 2020. je bila jako čudna za filmsku industriju. Pandemija koronavirusa Covid-19 pozatvarala je kina diljem Zemlje, brojni su festivali otkazani ili održani u puno skromnijem obliku, filmovi su se prestali snimati, a gledatelji su se zalijepili za online videoteke. U takvom svijetu nije nimalo čudno što će se dodjela Oscara ove godine održati prilično kasno, tek krajem travnja, ali i što je američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti iznimno odlučila među kandidate uvrstiti čak i one televizijske filmove koji nisu imali standardnu kinodistribuciju.

Put do Oscara je posljednjih godina bio vrlo jasan.

Prvo premijera na velikom svjetskom festivalu (Cannes, Venecija, Toronto, Sundance...), zatim kasnojesenska distribucija u američkim kinima, nakon toga jaka promidžbena kampanja oko Božića te, ako se sve dobro poklopi, veliko slavlje kad se proglase nominacije. Osim nekoliko jakih holivudskih naslova i iznenađujućih nezavisnih hitova, jako se malo filmova izvan tog puta probilo do oskarovske slave. No, što kada je taj put razrovan – bez kina, bez festivala, bez mogućnosti za uobičajenu kampanju?

image
MATT PETIT/A.M.P.A.S./SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U slučaju Oscara odgovor je jednostavan – show must go on! Dodjela će sigurno biti održana, navodno uživo, ali s više lokacija, a mi vam otkrivamo tko su najveći favoriti, ali i gdje ih možete pogledati.

Kako je ponuda filmova, ali i kategorija, velika, ovo je prvi u nizu tekstova kojima ćemo predstaviti moguće dobitnike Oscara. Krećemo s najprestižnijom kategorijom, onom za najbolji film, a narednih dana predstavit ćemo i najveće favorite u drugim važnijim kategorijama poput onih za najbolju glumicu i glumca.

NAJBOLJI FILM

Nomadland

Što?

Impresivna drama o sredovječnoj ženi koja nakon gubitka posla u malome gradu odluči svojim kamperom kružiti po američkom zapadu. Film je snimljen prema dokumentarnoj knjizi Jessice Bruder „Nomadland: Surviving America In a Twenty-First Century”.
Tko?

Sjajna Frances McDormand predvodi glumačku postavu u kojoj su još David Strathairn, Linda May i Swankie, a režiju potpisuje kineska redateljica Chloé Zhao.
Zašto?

Kraj ljeta-početak jeseni bilo je kratko razdoblje kada su se filmski festivali gotovo regularno održavali, a na njima je „Nomadland” dominirao. Prvi je film u povijesti koji je trijumfirao i u Veneciji i u Torontu, uz brojne pohvale za elegantni, ali razorni prikaz post-industrijalističke pustoši.


Čikaška sedmorka

Što?

Povijesna sudska drama o grupi antivijetnamskih prosvjednika koji su nepravedno optuženi da su 1968. poticali nerede uoči nacionalne konvencije američkih Demokrata.

Tko?

Film je djelo slavnog redatelja i scenarista Aarona Sorkina, koji je na njemu radio od 2006., a impresivni glumački ansambl predvode Sacha Baron Cohen, Alex Sharp, Yahya Abdul-Mateen II, Eddie Redmayne, Daniel Flaherty, Joseph Gordon-Levitt...

Zašto?

Vješto napravljena rekonstrukcija važne političko/demokratske sudske bitke materijal je kakav obožavaju Akademijini glasači. Bitka za slobodu govora i pravo na protestiranje još je jače odzvanjala u vrijeme Trumpove vladavine, ali nije prestala biti aktualna ni i nakon Bidenovog ulaska u Bijelu kuću.


Minari

Što?

Drama o južnokorejsko-američkoj obitelji Yi koja se seli iz Kalifornije u ruralni dio Arkansasa, gdje se suočavaju s brojnim životnim poteškoćama snimljena je prema autobiografskim motivima redatelja i scenarista Leeja Isaaca Chunga.

Tko?

Redatelj Chung glavnu je ulogu dao Stevenu Yeunu, američko-korejskoj zvijezdi TV serijala „Živi mrtvaci”, a uz njega glume Han Ye-ri, Alan Kim i Youn Yuh-jung.

Zašto?

Obiteljske drame oduvijek su bile među omiljenijim pričama u utrci za Oscara, a ova je delikatno ispričana uz pravu dozu sentimentalnosti i društvene kritičnosti.

Da 5 Bloods

Što?

Ratna drama o skupini crnoputih američkih vojnika tijekom rata u Vijetnamu.

Tko?

Redatelj je Spike Lee, a u glavnim su ulogama Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters, Norm Lewis i Chadwick Boseman, kojemu je ovo bio posljednji film.

Zašto?

Ima dovoljno drame, akcije i društvene angažiranosti da zainteresira glasače, a Spike Lee je ionako već davno trebao osvojiti redateljski Oscar. Probleme će mu stvarati velika gužva u ponudi odličnih filmova o položaju Afroamerikanaca u SAD-u.

The Father

Što?

Drama o ostarjelom Velšaninu koji se mora suočiti s postupnim gubitkom pamćenja tvrdoglavo odbijajući ikakvu pomoć od svoje kćeri

Tko?

Film s oskarovskim pedigreom. U glavnim su ulogama Anthony Hopkins i Olivia Colman, scenarist je Christopher Hampton (dobitnik Oscara za „Opasne veze”), a oskarovsku poveznicu jedini nema redatelj Florian Zeller, francuski književnik kojemu je ovaj redateljski debi snimio prema vlastitoj drami.

Zašto?

Jedan od nepoznatijih kandidata. Nakon što je oduševio publiku i kritiku na prošlogodišnjem Filmskom festivalu Sundance, film je čekao pravu priliku da dođe u kina. Nije ju dočekao. U američka kina dolazi tek za nekoliko tjedana, dok se početak distribucije u ostatku svijeta očekuje u travnju/svibnju.

Duša

Što?

Novo Pixarovo animirano remekdjelo o talentiranom jazz glazbeniku koji doživi nesreću netom prije velike prilike da se proslavi, ali odbija umrijeti i dobiva još jednu šansu na Zemlji.

Tko?

Redatelj Pete Docter već ima osam nominacija za Ocara, ali i dva dobivena s crtićima „Nebesa” i „Izvrnuto obrnuto”.

Zašto?

„Duša” će gotovo sigurno dobiti Oscara za najbolji dugometražni animirani film, ali će se u konkurenciji svih filmova morati zadovoljiti „samo” s nominacijom.

Ma Rainey: Majka bluesa

Što?

Drama prati događaje oko jednog studijskog snimanja proslavljene tamnopute blues pjevačice Ma Rainey 1927. godine u Chicagu.

Tko?

Redatelj je George C. Wolfe, no pravu pažnju privlače Viola Davis kao Ma Rainey i Chadwick Boseman, kojemu je to posljednja filmska uloga prije prerane smrti u kolovozu prošle godine, kao nestrpljivi prateći glazbenik LeVee Green. Glumci će sigurno biti nominirani, a Boseman je i favorit u kategoriji za najbolju mušku ulogu.

Zašto?

Holivudski glumac Denzel Washington veliki je obožavatelj drama Augusta Wilsona. Poznata je njegova dugogodišnja želja da ekranizira svih devet Wilsonovih drama. Prije četiri godine režirao je adaptaciju drame „Fences”, a sada je i producirao „Ma Rainey: Majku Bluesa”. Odličan film, koji oduševljava jednako rekonstrukcijom povijesti i suvremenim značajem, kojemu je jedina mana što se previše osjeti da je nastao na temelju dramskoga teksta.

Djevojka koja obećava

Što?

Priča o nekad perspektivnoj studentici medicine koja pod pritiskom starih trauma odluči krenuti u osvetnički pohod protiv muškaraca.

Tko?

Carey Mulligan blista u glavnoj ulozi pod redateljskom palicom Emerald Fennell.

Zašto?

Film kojemu je teško odrediti žanr – ima unutra drame, trilera, krimića, crne komedije... - potpuno je drugačiji od svojih konkurenata te bi mogao dobiti dosta naklonosti glasača kojima je dosta tipičnih oskarovskih filmova.

Tu su i 'pritajeni' favoriti:

  • Jedna noć u Miamiju, redateljica: Regina King
  • Sound of Metal, redatelj: Darius Marder
  • Mank, redatelj: David Fincher
  • News of the World, redatelj: Paul Greengrass
  • Judas and the Black Mesiah, redatelj: Shaka King
  • Never Rarely Sometimes Always, redateljica: Eliza Hittman
  • Druk, redatelj: Thomas Vinterberg
Linker
18. travanj 2024 16:15