Profimedia
AMERIČKI PREDSJEDNIČKI IZBORI

Što o pobjedi Donalda Trumpa misle poznati Amerikanci

Histerija je gotova, američki predsjednički izbori su završili rezultatom kojeg je malo tko očekivao. Iako su ankete predviđale drukčije, Donald Trump će postati novi američki predsjednik.

Demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton podržavao je velik broj poznatih osoba: glumaca, pjevača i umjetnika. U sklopu njezine kampanje organizirali su se koncerti i performansi, za nju su pjevali Madonna, Beyonce, J.Lo i Katy Perry, Miley Cyrus je obilazila studentske domove i uvjeravala studente da joj trebaju dati svoj glas, a zvijezde serijala Will & Grace snimile su posebnu mini-epizodu o važnosti izlaska na birališta.

Danas, dan nakon izbora, prevladavajući je osjećaj razočaranje i nevjerica, mnogi prijete da će napustiti Sjedinjene Američke Države, a šala koju su prije izbora mnogi ponavljali "Ako pobijedi Trump, selim se u Kanadu“ postala je dosta ozbiljna pa se, uslijed ogromnog broja ulaza, srušila inernetska stranica kanadskog ureda za imigracije.

Smiješni video u kojemu je predizborna debata pretvorena u spot za pjesmu "(I've Had) The Time Of My Life“ također više nikome nije smiješan, a svoju tugu mnogi izražavaju javno, na društvenim mrežama, ali i na ulicama, trgovima i u kafićima.

Katy Perry ni u teškim trenucima nije napustila duhovitost pa je na Twitteru napisala da će "isplakati lažne trepavice", ali je u tweetovima koji su uslijedili počela zazivati revoluciju.

Cher je napisala da se osjeća kao da joj je netko umro i izrazila je svoje žaljenje za mlade kojima slijedi neizvjesna budućnost, a Judd Apatow je toliko ogorčen i bijesan da Trumpa proziva idiotom i optužuje ga za nedostatak empatije i humanosti.

No, neki celebrtyji su poslali i poruke nade. Trumpovu pobjedu vide kao priliku da se osnaži zajedništvo svih onih koji nisu bili na njegovoj strani, svih manjina i svih zapostavljenih u američkom društvu.

Komičarka Amy Schumer i glumica Lena Dunham su do zadnjeg trenutka vjerovale da će Hillary ipak pobijediti i slale su optimistične poruke putem svojih profila na društvenim mrežama.

Keep the faith

A photo posted by @amyschumer on

We believe

A video posted by Lena Dunham (@lenadunham) on

Glumica Jessica Chastain u svojem je tweetu najbolje opisala kako se osjeća većina glasača demokratke stranke. Nakon suočavanja s porazom i shvaćanja da seksizam i rasizam u SAD-u više nisu prikriveni pita se što se sada može učiniti.

Za američke demokrate u svakom slučaju dolaze teški dani. Trumpova pobjeda je glasno odjeknula svijetom poznatih i slavnih, a za globalne posljedice ćemo morati još malo pričekati.

Linker
19. travanj 2024 08:46