Ženska moć

Sve Bidenove žene: Uz Kamalu Harris, u američku vladu po prvi put ušle transrodna osoba i Indijanka

Prvi čovjek SAD-a već je na početku svog mandata ušao u povijest po tome što je na važne pozicije vlasti imenovao više žena nego ijedan njegov prethodnik, a otišao je i korak dalje, kad je za suradnicu odabrao prvu transrodnu osobu.

Na zid nasuprot radnog stola u Ovalnom uredu Joe Biden ovjesio je veliki portret Franklina D. Roosevelta, tako da će mu taj njegov veliki uzor uvijek biti pred očima. Već sada se između 32. i 46. američkog predsjednika primjećuje dosta sličnosti, barem kad je je riječ o uvažavanju žena i njihovih prava.

image
Najvažnija žena u životu novog predsjednika je njegova supruga Jill, u kojoj je pronašao oslonac nakon tragične smrti prve žene.
GEOPIX/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Iako mu je po opisu radnog mjesta bila samo osobna tajnica, Rooseveltu je Marguerite “Missy” LeHand (1896. - 1944.) bila i desna ruka i ispovjednica, po autoritetu što ga je uživala u Bijeloj kući i državnim institucijama odmah druga do predsjednika. Moglo bi se reći da je Marguerite LeHand bila Rooseveltova Kamala Harris, ali bez ikakve formalne titule.

image
Kamala Harris postala je prva potpredsjednica SAD-a u povijesti.
KEVIN DIETSCH/UPI/PROFIMEDIA

Povijest Roosevelta pamti i kao prvog američkog predsjednika koji je ministarski položaj povjerio ženi, uz to i lezbijki. Njegova prijateljica Frances Perkins (1880. - 1945.), istaknuta aktivistica u borbi za radnička prava, bila je ministrica rada od 1933. do svoje smrti i glavna arhitektica New Deala.

Čitajte i: Životna priča žene koja će postati prva potpredsjednica Afroamerikanka

Prva transrodna osoba u američkoj vladi

Biden je već na početku svog mandata ušao u anale po tome što je na ključne pozicije vlasti porazmještao više žena nego ijedan njegov prethodnik. Povrh toga, taj rekorder po presedanima prvi je u vladu doveo transrodnu osobu: dr. Rachel Levine (63), predvodnica borbe protiv korone u Pennsylvaniji, postala je pomoćnica ministra zdravstva.

image
Dr. Rachel Levine prva je transrodna osoba u Bidenovoj administraciji.
CNP/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Već prvog radnog dana u Ovalnom uredu Joe je potpisao uredbu koja LGBTQ osobe u saveznim ustanovama štiti od svih oblika diskriminacije.

Prema toj uredbi, primjerice, u državnim školama biološki dečki koji se osjećaju i izjašnjavaju kao cure mogu u sportu nastupati za žensku ekipu i to im nitko ne smije zabraniti.

Trump je transrodnim Amerikancima zabranio službu u oružanim snagama, a Biden će ispraviti i tu nepravdu. Skinut će i Trumpovu zabranu financiranja inozemnih zdravstvenih organizacija što promiču pravo na pobačaj. Fond od devet milijardi dolara ponovno će biti otvoren i ustanovama poput afričkog Centra za reproduktivna prava.

Čitajte i: Životna priča omiljenog demokrata! Joe Biden u mladosti tragično izgubio suprugu i kćer, a kasnije i sina

- To će omogućiti otvaranje mnogih klinika diljem Afrike i spasiti tisuće ženskih života - pojašnjava direktorica tog centra Evelyne Opondo.

Trn u peti naftnoj industriji

Zahvaljujući Bidenu u vladu prvi put ulazi i jedna američka Indijanka - Deb Haaland (60), pripadnica plemena Pueblo of Laguna iz Novog Meksika.

image
U vladu prvi put ulazi i jedna američka Indijanka - Deb Haaland, pripadnica plemena iz Novog Meksika.
CQ-ROLL CALL/DDP USA/PROFIMEDIA

Gospođa Haaland vodit će Ministarstvo unutarnjih poslova, koje u SAD-u nema veze s policijom, nego sa zaštitom državnog zemljišta, nacionalnih parkova i prirodnih resursa, a u prošlosti je često bivalo organ represije prema autohtonom stanovništvu.

Deb Haaland oštar je trn u peti naftnoj industriji jer velika je protivnica eksploatacije fosilnih goriva i gradnje naftovoda, pogotovo na područjima gdje žive Indijanci. Kako će ubuduće izgledati američki urbani pejzaži, o tome će odlučivati Afroamerikanka iz Ohia Marcia Fudge, Bidenova ministrica stanovanja i urbanog razvoja.

image
Kako će izgledati urbani pejzaži, o tome će odlučivati Afroamerikanka iz Ohia Marcia Fudge, Bidenova ministrica stanovanja i urbanog razvoja.
CQ-ROLL CALL/DDP USA/PROFIMEDIA

- Takvu čast i privilegiju da budem članica predsjednikova kabineta nisam mogla zamisliti ni u svojim najluđim snovima - priznala je gospođa Fudge, od 2008. zastupnica u Kongresu.

Uspon Afromerikanki

U američkoj demokraciji Afroamerikanke su se stvarno načekale da netko i njima ponudi ministarsku fotelju. Prva je u tome uspjela Patricia Harris (1924. - 1985.), eminentna pravnica, koju je Jimmy Carter 1977. postavio na čelo Ministarstva stanovanja i urbanog razvoja.

Prethodno je Patricia Harris probila još jednu barijeru: bila je prva američka veleposlanica crne kože i tu je dužnost obavljala u Luxemburgu. Kad je postala ministrica, prigovarali su joj da žena s tako uspješnom karijerom ne može razumjeti potrebe siromašnih.

Čitajte i: Već oduševljava naciju: Nova prva dama prvim potezom prikupila mnoge simpatije

- I ja sam jedna od njih - odgovorila je. - Ja sam crnkinja, kći poslužitelja u vagon-restoranu, nisam započela kao članica prestižne odvjetničke tvrtke, već mi je za školovanje trebala stipendija. Ako mislite da sam to zaboravila, varate se.

Afroamerikankama je novi prostor u vrhu američke politike oslobodio George W. Bush. U njegovom prvom predsjedničkom mandatu od 2001. do 2005. savjetnica za nacionalnu sigurnost bila mu je Condoleezza Rice, prva žena ikad na tom položaju. U drugom mandatu unaprijedio ju je u ministricu vanjskih poslova, tako da je četiri godine bila treća po rangu dužnosnica vlade.

Nakon Condoleezze ta je čast pripala Hillary Clinton, ali tada više nije bilo iznenađenje da američku diplomaciju vode žene.

Prva žena na čelu CIA-e

Prva u povijesti ministrica vanjskih poslova SAD-a bila je Madeleine Albright, a tu joj je dužnost 1997. povjerio tadašnji predsjednik Bill Clinton. Svaka čat Clintonu, no iz perspektive jednakosti među spolovima žalosno je da su se Amerikanke tek potkraj 20. stoljeća probile i u taj koridor vlasti.

Također im je dugo trebalo da ih prihvate kao ravnopravne u tajnim službama, gdje je led probila Gina Haspel, prva žena na čelu CIA-e. Obnašala je tu dužnost od 2018. do pred sam kraj Trumpova mandata, kad je, sita podmuklih podmetanja, podnijela ostavku zbog neslaganja s Donaldovim ometanjem mirne tranzicije vlasti.

Čitajte i: Sva lica 'američke Mate Hari': Tko je špijunka koja je svojim vještina oduševila Bidena?

image
Biden je važnu funkciju prvi put u povijesti dodijelio ženi - Avril Haines postala je direktorica CIA-e.
CNP/ADMEDIA/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Sve američke špijunske agencije, uključujući i CIA-u, nadzire jedna osoba, a Biden je i tu važnu funkciju prvi put u povijesti dodijelio ženi. Avril Haines, nova direktorica nacionalne obavještajne zajednice, u mladosti je bila velika pustolovka, sve dok se nije okrenula državnoj službi.

U Obaminoj administraciji od 2013. do 2015. bila je zamjenica direktora CIA-e. Neki su sa skepsom primili njezino imenovanje na novu dužnost stoga što je svojedobno imala prilično benevolentan stav prema neljudskim mučenjima osumnjičenih za terorizam.

Od 1789., kad je osnovano Ministarstvo financija SAD-a, nikad na čelu te ustanove nije bila žena; i toj diskriminaciji napokon je došao kraj. Bidenova ministrica financija je Janet Yellen, prekaljena veteranka ekonomske politike. Pod Obamom vodila je sustav federalnih rezervi i nakon katastrofalne financijske krize 2008. uvelike pridonosila oporavku američkog gospodarstva.

Čitajte i: 'Mama, upoznala sam gentlemana': Kako je Jill preokrenula i zacijelila život Joea Bidena

image
Bidenova ministrica financija je Janet Yellen, prekaljena veteranka ekonomske politike.
MARTIN KLIMEK/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Prioritetna zadaća ekonomistice Yellen provesti je u djelo Bidenov ambiciozan, 1,9 trilijuna dolara vrijedan plan financijske pomoći Amerikancima koje je pandemija gurnula na rub egzistencije.

Bidenov glasnogovornik je također - žena

Kako će javnost percipirati rad Bidenove administracije, to će u velikoj mjeri ovisiti o radu njegove glasnogovornice Jennifer Psaki. U svom prvom obraćanju medijima, noseći dvije maske na licu, obećala je: “Nikad vam neću lagati”. Premda je vješto izbjegavala pitanja na koja nije znala ili htjela odgovoriti, ostavila je dobar dojam na okupljene novinare, koje je Trump nemilice vrijeđao i pravio budalama.

image
Jennifer Psaki glasnogovornica je Bijele kuće.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Press-služba Bijele kuće žene je dugo koristila samo kao tipkačice i tajnice, sve do proljeća 1957. kad je predsjednik Eisenhower na opće iznenađenje objavio da ima novu glasnogovornicu - iskusnu novinarku Anne Wheaton (1892. - 1977.).

Prošle su otada 64 godine, a dugi marš žena za potpunu ravnopravnost u svim segmentima politike još je daleko od cilja, kako u SAD-u, tako i u ostale 192 države svijeta.

Posljednje statistike govore da samo 21 državu vode žene, omjer žena i muškaraca u vladi je pedeset-pedeset u 14 država, a sličan omjer u parlamentu postignut je tek u četiri države. Indeks moći u politici i u trećoj dekadi 21. stoljeća diskriminirajuće preteže na mušku stranu.

Linker
23. travanj 2024 13:20