ZAMALO JE PROPUSTILA

Tajna kraljice Eurosonga: Loreen je najprije rekla ‘nema šanse‘, 4 tjedna su je nagovarali

Švedska predstavnica ušla je u povijest kao prva žena s dvije pobjede na natjecanju za pjesmu Eurovizije, a sada je otkriveno da je ponovni nastup na početku zapravo - odbila.

Švedska predstavnica Loreen mnogima, osobito ljubiteljica Eurosonga, je dobro poznata. Naime, nastup na 67. izboru za pjesmu Eurovizije joj nije bio prvi - baš kao što joj nije niti prva pobjeda. Loreen je 2012. pobijedila s pjesmom "Euphoria", a sada je taj uspjeh ponovila s baladom "Tattoo".

Švedska će tako biti domaćin 68. Eurosonga, i to na 50. obljetnicu pobjede njihovih predstavnika - grupe Abba koja je 1974. pobijedila s pjesmom "Waterloo". Loreen je ovom pobjedom postala prva žena kojoj je pošlo za rukom da dvaput pobijedi na natjecanju, a izjednačila je rezultat s Johnnyjem Loganom koji je na tom glazbenom natjecanju kao izvođač slavio dvaput, dok je treći put odnio pobjedu kroz suradnju s Lindom Martin.

Ipak, ono što mnogi ne znaju je da se Loreen zapravo nije htjela vratiti na Eurosong i da ju je cijeli tim morao nagovarati kako bi pristala još jednom sudjelovati u natjecanju. Nakon proglašenja pobjede, Loreen je priznala da je preplavljena emocijama i pomalo u šoku dodala da mora da je u prošlom životu učinila nešto dobro.

image
JESSICA GOW/TT/SHUTTERSTOCK

Doduše, da nije bilo njezinog tima uspjeh se ne bi ponovio. Naime, Loreen je priznala da je prvi njezin odgovor, nakon što je čula pjesmu koja joj se zapravo i svidjela, bio - nema šanse. Njezin tim, u kojem su ljudi s kojima je radila i na hitu "Euphoria", ju je nagovarao punih mjesec dana kako bi 39-godišnja pjevačica napokon pristala. Znali su da je Loreen za sve koji vole i prate Euroviziju kraljica tog glazbenog natjecanja. To se vidjelo i kroz izjave drugih natjecatelja pa je tako primjerice predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva Mae Muller redovito o njoj govorila kao o kraljici. Na probama u Liverpoolu, cijela arena bi utihnula kada bi ona izvodila pjesmu, a izvedba koju je pripremila izgledala je vizualno nevjerojatno i u areni i na malim ekranima.

image
OLI SCARFF AFP

Švedska se s ovom pobjedom izjednačila s Irskom po broju pobjeda u natjecanju, a iduće godine, kada će se natjecanje održati u Švedskoj, obilježit će se i 50 godina od pobjede grupe Abba s pjesmom "Waterloo" zahvaljujući ćemu je slavna četvorka postala popularna diljem svijeta. Hoće li "Tattoo" ponoviti uspjeh i hoće li ostati jednako pamtljiv kao i "Euphoria" iz 2012. tek ostaje za vidjeti, ali sve se čini da se ne može mjeriti s njezinom prvom pobjedom kada je pjesma bila veliki hit već i prije održavanja natjecanja.

Linker
14. travanj 2024 10:28