AXELLE/BAUER-GRIFFIN FILMMAGIC/ GETTY IMAGES
Životna priča

Tko je zvijezda "Saltburna"? Odrastao je u 13 udomiteljskih obitelji, a sina nazvao po omiljenom glumcu

Irski glumac Barry Keoghan oduševio je ulogom studenta Olivera u hvaljenom filmu "Saltburn", a unatoč brojnim pohvalama nominacija za Oscara ipak je izostala.

Irski glumac Barry Keoghan oduševio je ulogom studenta Olivera u hvaljenom filmu "Saltburn", a unatoč brojnim pohvalama nominacija za Oscara ipak je izostala.

Irski glumac, 31-godišnji Barry Keoghan posljednjih je mjeseci u fokusu javnosti i to nakon što je odigrao glavnu ulogu u hvaljenom filmu "Saltburn", redateljice Emerald Fennell, kojeg nazivaju modernom verzijom filma "Talented Mr. Ripley". Radnja filma prati studenta na Sveučilištu Oxford Olivera (glumi ga Barry Keoghan) koji je uvučen u svijet šarmantnog i aristokratskog kolege Felixa čiji lik tumači Jacob Elordi.

Film je prije Božića premijerno prikazan na streaming platformi Amazon Prime i odmah je oduševio publiku. Jacoba Elordija već smo imali priliku gledati u filmovima "Priscila", "The Kissing Booth" i seriji "Euphoria", dok je Keoghan tek sada dospio u fokus javnosti jer je ulogom Olivera oduševio i gledatelje i kritiku. Publici se osobito svidjela scena u kojoj Oliver pleše gol u Felixovoj raskošnoj kući na hit "Murder On The Dancefloor" pjevačice Sophie Ellis-Bextor. Sada već poznatu scenu komentirao je i za GQ magazin. "Lijepo je da te gledaju kao muškarca, a ne kao neko čudno dijete", rekao je iskreno Barry. Upravo mu je uloga u filmu "Saltburn" donijela nominacije za Zlatni globus i BAFTA-u, dok na iznenađenje mnogih film, ali ni Keoghan nisu dobili niti jednu nominaciju za Oscara.

image

Jacob Elordi, Emerald Fennell i Barry Keoghan na premijeri filma "Saltburn" u Los Angelesu

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Barry je rođen 18. listopada 1992. godine u Dublinu, a djetinjstvo mu nije bilo nimalo lako. Naime, majka Debbie je bila ovisnica o heroinu i nije se mogla brinuti o njemu i njegovom mlađem bratu Ericu pa su njih dvojica djetinjstvo provela po udomiteljskim obiteljima. Kako je otkrio, sedam je godina proveo u udomiteljskim obiteljima, a do desete godine promijenio ih je čak 13. Nakon majčine smrti, kada je imao 12 godina, napokon su trajno smješteni kod bake Patricije gdje su živjeli i s tetom Lorraine te sestričnom Gemmom, koju Barry često naziva sestrom.

image

Godine 2023. osvojio je nagradu BAFTA za film "The Banshees of Inisherin"

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Iako mu je majka bila ovisnica, Keoghana uz nju ipak vežu lijepe uspomene. Televizijskoj voditeljici Lucy Kennedy 2019. godine rekao je da se uoči audicija za filmove i serije moli majci za sreću. "Bila je visoka, imala je dugu crnu kosu. Od nje sam naslijedio dobar izgled. Osjećam da je ona tu sa mnom kroz dobro i loše u životu. Imam lijepe uspomene i jako sam ponosan na nju", istaknuo je.

U školi nije bio baš najbolji đak, za školsko gradivo nije bio zainteresiran, a svoju nestašnu narav često je znao pokazati i u lokalnom kinu gdje bi se ušuljao bez kupljene ulaznice zbog čega mu je naposljetku zabranjen ulaz.

image

Imao je teško djetinjstvo. Majka mu je bila ovisnica o heroinu

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Iako je obožavao gledati filmove, interes prema glumi rodio se tek kasnije. Naime, prvotno je htio igrati nogomet kao i njegov bratić Frank Stapleton, ali se ipak na kraju ispostavilo da mu je boks draži sport pa je neko vrijeme srednje škole proveo u ringu. Ipak, naposljetku je odabrao glumu koju je zavolio gledajući filmove iz zlatnog doba Hollywooda, a kao najdraže glumce izdvaja Marlona Branda, Jamesa Deana i Paula Newmana.

Prvu malu filmsku ulogu ostvario je 2011. godine u filmu "Between the Canals", nakon čega je upisao glumu na Bow Street Academy. Nakon toga glumio je i u kriminalističkoj seriji "Love/Hate", a ubrzo i u filmovima "‘71" i " Trespass Against Us".

Godina 2017. je bila poprilično uspješna za talentiranog Irca. Šira publika upoznala ga je u filmu Christophera Nolana "Dunkirk", a glumio je i u psihološkom trileru "The Killing of a Sacred Deer" uz glumačke velikane Nicole Kidman i Colina Farrella. Njih dvoje su mu bili poput majke i oca na setu, a odličnu suradnju nastavio je s Farrellom, također irskim glumcem, koji mu je postao mentor i prijatelj i s kojim je glumio u hvaljenom filmu "The Banshees of Inisherin". Upravo mu je taj film donio prošle godine nominacije za Oscara, Zlatni globus i Screen Actors Guild u kategoriji najboljeg sporednog glumca, a uloga mu je donijela i prestižnu nagradu BAFTA.

Kada je gluma u pitanju Keoghan ne miruje. Uskoro ćemo ga imati priliku gledati kao poručnika Curtisa Biddicka u miniseriji "Masters of Air" koja će se emitirati na streaming platformi "Apple TV+ od 26. siječnja u kojoj uz njega glumi i Austin Butler.

Što se tiče privatnog života, u rujnu 2021. započeo je vezu sa zubnom tehničarkom Alyson Sandro. Pola godine kasnije par je otkrio da čekaju dijete, a sin im je stigao 8. kolovoza 2022. Nazvali su ga Brando po njegovom najdražem glumcu Marlonu Brandu. Ipak, ljubav nije potrajala što je nedavno i on sam potvrdio. Iako nije otkrio zašto, izvori bliski paru navode kako se 31-godišnji glumac nije želio odreći partyjanja.

image

S bivšom djevojkom Alyson Sandro ima sina Branda

CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 05:38