SASVIM ISKRENO

Tomislav Jelinčić: ‘Moj dokumentarac o digitalnoj ovisnosti djece‘

TV urednik i voditelj fokusira se na goruće pitanje roditelja generacije Z - kako djecu odvojiti od mobitela i potaknuti ih da se igraju u sve praznijim parkovima, a odgovor traži u krugu vlastite obitelji, kao otac triju sinova i jedne kćeri.

Kako i koliko izloženost mo­­­bitelima i digitalizaciji svega postojećeg utječe na tjelesno i mentalno zdravlje djece, tema je dokumentarca što ga priprema Tomislav Jelinčić (45), urednik i voditelj informativnog programa RTL-a. Budući da je otac četvero malodobne djece, diplomirani filmski i televizijski redatelj Jelinčić ima iskustva s tom problematikom, koju je još bolje upoznao prikupljajući građu za svoj drugi dugometražni dokumentarni film, zasad bez naslova. Kaže da gotovo svi njegovi poznanici i prijatelji imaju problem kako djecu odvojiti od mobitela.

Za­­brinulo ga je ono što je pročitao u knjigama "Digitalna demencija" i "Epidemija pametnih telefona" njemačkog autora Manfreda Spitzera i vidio u Netflixovu dokumentarcu "The Social Dilemma", a kroz svoj novi film potražit će vlastiti odgovor na goruće pitanje kako se oduprijeti ovisnosti o digitalnoj drogi.

image

Tomislav Jelinčić zbirka pjesama dokumentarac djeca i interenet.

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

"Čini mi se da ta tema ne zastarijeva, nego iz godine u godinu postaje sve aktualnija. Nitko nas roditelje ne uči kako odgajati djecu u digitalnom okruženju. Ne možeš ih skroz odmaknuti od mobitela, a previše nije dobro. Stručnjaci upozoravaju da kad rabimo mobitele, u mozgu se događaju isti procesi kao kad se drogiraš kokainom. Kažu da se mozak djece ne razvija onako kako se naš razvijao, da je dubinsko pamćenje sve slabije, a te će generacije jednog dana morati voditi našu civilizaciju. Djeca komuniciraju s riječ-dvije, sličicom, nemaju vremena za sjesti, popričati, nešto prepričati.

Medicina je već prepoznala FOMO sindrom, strah i tjeskobu da nešto propuštaš kad nisi online, a taj poremećaj može biti toliko ozbiljan da zahtijeva liječenje. Sve su to motivi zašto sam se upustio u snimanje novog dokumentarca", objašnjava Jelinčić.

image

Snimanje dokumentarca

PRIVATNA ARHIVA

Prije dvije godine dokumentarnim filmom "Starac i roda" obradio je ljubavnu priču o slavnim hrvatskim rodama - Malenoj i Klepetanu - te njihovu skrbniku Stjepanu, a taj je Tomislavov uradak prošao svijeta, obišao sve kontinente, pobrao mnoštvo pohvala i osvojio nekoliko priznanja. S novim će dokumentarcem duboko zaroniti u nimalo bezazlenu plavu svjetlost sveprisutnih elektroničkih zaslona, i to zajedno s članovima svoje obitelji.

"Film će biti sniman u mom domu, s mojim sinovima, kćeri i suprugom. Nisu baš oduševljeni, ali dokumentarist u kući bori se da zajedno nešto stvaramo i napravimo nešto dobro. Odlučio sam prvo vidjeti kako je to u mojoj obitelji, možemo li mi djecu odvojiti od mobitela, pa onda idemo dalje. Bilo bi malo nepošteno zavirivati u tuđe dvorište, a ne počistiti prvo svoje", govori Tomislav Jelinčić.

Tomislav i njegova supruga Ivana, gimnazijska profesorica geografije, imaju tri sina - Jonu (16), Vida (13) i Tina (11) - te četverogodišnju kći Bugu. Skladna su obitelj u kojoj je prioritet što više i što češće biti zajedno. Složna su šestorka i u kući i izvan kuće: nedavno ih se moglo vidjeti kako svi skupa uživaju na koncertu Daleke obale. Jelinčićima mobiteli itekako pomažu da se brže i lakše usklađuju, ali Ivana i Tomislav inzistiraju na doziranoj uporabi pametnih telefona. Njihovi dečki mobitele imaju od trećeg razreda osnovne škole, no ne mogu ih koristiti kako ih volja. Preko aplikacije Family Link roditelji prate njihove mobitelske aktivnosti.

"To je način da im jednostavno ograničimo i vrijeme koliko će biti na nekim aplikacijama i vrijeme igranja na mobitelu. Komunicirati i razgovarati s prijateljima mogu koliko god hoće, ali igranje je ograničeno. Da mi satima buljiš u mobitel, ne može i gotovo. Noću moraju spavati, a ne skriveni ispod plahte zuriti u ekran", dodaje.

Divi se Tomislav svojoj djeci koliko su kreativna u iznalaženju argumenata protiv roditeljskih zabrana i ograničenja, kaže da bi mogli osnovati vlastiti debatni klub, a na njemu i Ivani je da budu još kreativniji obrazlažući zašto uvode neke prohibicije.

"Mojim je roditeljima problem bio kad ćemo doći doma, vječito smo bili vani. Njihovo je bilo kako nas vratiti doma, a naš je problem kako djecu natjerati van da se igraju. Najsretniji sam otac na svijetu kad me sin pita može li s dečkima ostati vani nakon škole. Pitam što rade - penju se po drveću. Nek‘ ostane cijeli dan ako hoće, penjite se, samo da nisu pred ekranima i mobitelima", govori Jelinčić.

image

Proslava rođendana na Vrniku sa suprugom Ivanom, kćeri Bugom, sinovima Tinom i Vidom te uz ‘online‘ prisutnog Jonu koji je u to vrijeme bio na Braču.

PRIVATNA ARHIVA

Voditeljska zvijezda RTL-a još ne zna kad će kre­­nuti sa snimanjem novog filma, kad će ga dovršiti i u kojim će ga sve smjerovima taj projekt odvesti. U pripremnoj fazi napravio je neke probne snimke, uhodava svoj produkcijski tim i sastavlja listu sugovornika, među kojima će biti i Manfred Spitzer te novinar i bloger Domagoj Jakopović Ribafish, koji je tragično izgubio svog sina Roka.

image

Jelinčićev filmski tim: Damir Rončević, Magdalena Ptiček, Antonio Golub, Domagoj Jakopović Ribafish i redateljev najmlađi sin.

PRIVATNA ARHIVA

"Ribafish će u filmu govoriti o toj tragediji, je li ili nije razlog bila videoigra. On je jedna svijetla strana moje priče jer je nakon tragedije koja mu se dogodila pokrenuo akciju RokOtok, u spomen na preminulog sina, gdje je, među ostalim, poruka maknuti djecu i roditelje od ekrana i odvući ih natrag u prirodu. Mislim da je to primjer kako treba djelovati i odgajati djecu", smatra redatelj.

Kad govori o vlastitim iskustvima o odgoju djece, Tomislav Jelinčić ističe koliko je važno uspostaviti neka pravila i onda ih se pridržavati.

"Nitko nas ne uči kako odgajati djecu, nego radimo kako mislimo da je najbolje i onda se grizemo jesmo li dobro postupili. Mislim da prije svega djeci trebamo biti primjer u svemu, od razgovora, odnosa supružnika, vokabulara koji koristimo pa do korištenja mobitela. Ne mogu ja djeci braniti da cijelo vrijeme bulje u mobitele ako i ja to radim. S djecom treba puno razgovarati i razumjeti ih, čini mi se da ne smije biti zabranjenih tema. I provoditi s njima što više vremena dok su još u gnijezdu. Zato sam i odlučio s novim dokumentarcem ostati u krugu obitelji", zaključuje Tomislav Jelinčić.

Linker
25. travanj 2024 18:39