SKOKO, ŠPIČEK, JANKOVIĆ...

Tri, dva, jedan - stani! Biti chef jako je popularno, ali iza toga stoji golem stres, borba s kilogramima i narušeno zdravlje

Kulinarske emisije posljednjih godina bilježe rekorde u gledanosti, biti chef iznimno je popularno, no iz godine u godinu sva istraživanja o najstresnijim poslovima na svijetu stavljaju to zanimanje pri sam vrh ljestvice. Ne radi o pitanju života i smrti kao kod kirurga i liječnika, ali pritisak i način rada uspješne chefove dovode do velikih problema sa zdravljem o čemu svjedoče i njihovi zdravstveni kartoni. Nepravilne prehrambene navike i stres mnoge hrvatske gastro zvijezde doveli su do problema s kilogramima, a neki su iz temelja promijenili životne navike tek kada su završili u bolnici.

Infarkt koji ga je umalo stajao glave i zbog kojega je Novu godinu 2019. dočekao u bolnici natjerao je kuhara Tomislava Špičeka (46) na promjenu životnih i prehrambenih navika. To je značilo novi život s manje stresa i manje hrane što je u konačnici rezultiralo gubitkom od deset kilograma.

„Nisam imao radno vrijeme od osam sati, stalno sam bio pod stresom i neredovit s prehranom. Sve što sam jeo bilo je 's nogu', a kad bih došao doma, otuširao se i smirio, cijeli bi hladnjak izokrenuo van. Ne kažem da se ne može promijeniti, ali jako je teško s mojim načinom života. Trebao bih manje raditi i drugačije se ponašati kada je riječ o prehrani”, izjavio je Špiček za Jutarnji kada je završio u bolnici. No, kada je iz nje izašao, doma ga je dočekao pun hladnjak povrća, voća, pahuljice - sve što u životu nije jeo. Kći Paula nadzirala ga je svakodnevno, 'tjerala' na hodanje i režim kakvog se ne sjeća od vojske. Tada je, naime, u deset mjeseci smršavio 40 kilograma. Ondje je došao sa 136, a kući se vratio s 96. No, kilograme je zbog povratio čim je počeo raditi u ugostiteljstvu. Otkako se istinski uplašio za vlastiti život prestao je večerati nakon 18 sati, izbacio je ugljikohidrate poput tjestenine, riže, kruha, mlinaca te se odrekao omiljenih 'pohanaca'. Voli sve salate, sezonske, od zelja, mrkve, cikle, do zelene koje sad puno više začinjava maslinovim uljem. Za stolom se opusti samo nedjeljom kada si priušti i čašu crnog vina.

image

Tomislav Špiček

FOTOGRAFIJE: GORAN MEHKEK/CROPIX

Ispovijest chefa Melkiora Bašića: ‘Naglo sam izgubio 20 kg i doznao dijagnozu. Oporavio sam se tek za godinu dana‘

Da je posao chefa stresan uvjerio se i promotor hrvatske gastronomije Mate Janković (43) koji se u koštac s kilogramima uhvatio prije par godina o čemu je govorio za Gloriju. Tada je sudjelovao u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj' što ga je dodatno opteretilo u dijeti jer se na snimanjima kulinarskih emisija boravi i po 12 sati, nimalo se ne kreće i unos namirnica je cjelodnevni.

image

Mate Janković

FOTOGRAFIJE: MARIO KUCERA

„Nisam se osjećao dobro, stalno sam bio umoran i malaksao pa sam odlučio promijeniti nešto u prehrani. Posavjetovao sam se s nutricionistom i liječnikom te iz prehrane izbacio šećer i smanjio unos ugljikohidrata. Skinuo sam 17 kilograma. Jedem uglavnom meso, povrće i više ribe te izbjegavam kasnovečernje obroke”, ispričao je tada Janković. Dijeta ga do tada nije zanimala, no kada se počeo osjećati tromo shvatio je da je vrijeme za promjene. O idealnoj težini danas ne razmišlja i na vagu ne staje – dovoljno mu je da se pogleda u ogledalo i bitno da se u svom tijelu dobro osjeća. „Kuham samo hranu vezanu uz teški hedonizam, a to ću i nastaviti”, zaključuje.

image

Mate Janković i Ivan Pažanin

FOTOGRAFIJE: RTL

Članovi žirija kulinarskih emisija moraju kušati sve što kandidati pripreme, a tako je teško održavati dijetu, uvjerio se u to i splitski chef Ivan Pažanin (37). "Posao chefa je stvarno jako stresan. Mislim da ljudi ne znaju kolika je razlika između posla chefa i kuhara. Uistinu, velika je odgovornost, stres, nervoza, previše fizičkog napora. Vjerujem da je to jedan od stresnijih poslova i morate ga zaista voljeti da biste ga mogli raditi", rekao nam je svojedobno Pažanin koji najviše problema s uravnoteženom prehranom ima kada snima kulinarske emisije.

„Na setu ponekad kušamo i preko 20 različitih jela pa nemam osjećaj da je došlo vrijeme za ručak ili večeru jer - nisam gladan. Od pustog kušanja izgubim osjećaj gladi jer mi se čini da sam non-stop sit. Tu zbunjuje želudac pa to rješavam čajevima za probavu i voćem”, rekao je. Problema s kilogramima najviše je pak imao u tinejdžerskoj dobi – vaga je pokazivala 120, no kada se počeo baviti sportom višak se istopio.

Iako je pet puta tjedno odlazio u teretanu, kombinacija posla i stresa dovela je do velikih problema chefa Davida Skoku (45).

image

David Skoko

FOTOGRAFIJE: MARIO KUČERA

„Jako sam puno radio, ali posao koji volim. No jedno jutro u zagrebačkoj Esplanadi probudila me strašna bol. Osjećaj je bio kao da mi na prsima leži teret od stotinu kilograma, utrnula mi je i lijeva ruka. Ali nisam tome pridavao pozornost. Otišao sam na doručak, sjeo na motor i krenuo prema Puli. Nakon nekog vremena počela mi je trnuti i lijeva noga, što sam shvatio kad nisam mogao promijeniti brzinu. Ni tad nisam posumnjao na srce, samo sam jedva čekao da se nekako dovezem do Pule", ispričao je za Gloriju.

EKSKLUZIVNO David Skoko otkrio sve o strašnoj dijagnozi s kojom se suočio još prije tri godine: 'Za sve je kriv stres'

Stigavši pred bolnicu pao je s motora te liječnike, koji su mu odmah priskočili u pomoć, zamolio da mu daju nešto protiv bolova i potom se onesvijestio. "Probudio sam se ležeći na stolu s cjevčicom provučenom kroz žilu. Poslije sam doznao da su mi odmah dali dvije doze morfija te da su pretrage pokazale da imam upalu srčane ovojnice. Stvorila se golema količina vode koja je pritiskala je srce i ono je u jednom trenutku stalo. Za sve je bio kriv stres kojeg nisam bio ni svjestan. Morao sam strogo mirovati i nekoliko dana ostati u bolnici. Kad su me otpustili, otišao sam na obližnji otok i uglavnom čitao, plivao koliko sam smio i uživao u miru. Tri mjeseca nisam bio u svom restoranu”, ispričao je tada David Skoko koji je otkrio i da je nakon toga na nagovor obitelji potražio savjet psihologa jer je bilo presudnije “riješiti” glavu, jer je ona prouzročila stres.

Tridesetak kilograma viška ne zabrinjava kuhara Tomislava Gretića (48) i kalorije ne broji, a stresa mu je dosta za cijeli život. Otkrio nam je to u razgovoru za Gloriju prije tri godine konstatirajući da je svinja kraljica životinja, jer su, kaže, svinjetina i svinjska mast najprirodniji izvor proteina i energije.

image

Tomislav Gretić

FOTOGRAFIJE: VEDRAN PETEH

„Kuham samo kad mi dođe gušt, ne postoji razlog zbog kojeg bih se ponovno vratio u restoransku kuhinju. Mnogo zaposlenih, pritisak od gostiju, pritisak menadžmenta, uvjeti rada, mnogo radnih sati. Više se ne želim vezati jer sam shvatio da sam 25 godina bio rob svoga posla”, rekao je dodavši kako mu ne pada na pamet ići na dijetu.

Linker
19. travanj 2024 17:59