Povratak korijenima

U rodnoj Puli s unukom uživa prva dama američkog kulinarstva

Slavna kuharica i ugostiteljica svako se ljeto vraća u domovinu gdje je ovaj put za stolom u rodnoj kući okupila brojnu rodbinu sa svih strana svijeta, a osim u istarskim specijalitetima i svježoj ribi uživali su i u - ćevapčićima.

Slavna američka kuharica Lidia Bastianich već desetak dana boravi u rodnoj Puli gdje se na ljetovanju okupila njezina šira obitelj iz Hrvatske, Italije, Kanade i Amerike. Voditeljica brojnih kulinarskih emisija za koje je nagrađena i uglednim Emmyjem te vlasnica dvanaest restorana, promovira talijansku kuhinju, no na svom Instagram profilu otkrila je kako su se za vrijeme obiteljskog druženja u Premanturi častili s ćevapčićima, pečenim krumpirom i salatom od rajčice. Naravno uživa i u drugim istarskim specijalitetima poput svježe ribe, škampi i jastoga, a svojim brojnim pratiteljima uvijek ponudi ideju za neki novi recept, poput salate od rajčica s mentom.

Slavna chefica u Istru je stigla s unukom Juliom i njezinom prijateljicom Eleni pa im često i kuha u čemu još uvijek uživa.

Otkrila je kako joj je pulska tržnica najdraže mjesto u gradu jer ju vraća u djetinjstvo. Kao djevojčica je na njoj, naime, često boravila uz nonu Rosu koja je tamo prodavala povrće iz svog vrta.

Lidia Bastianich rođena je u naselju Busoler u Puli gdje još uvijek ima obiteljsku kuću, njezino utočište u potrazi za mirom i sjećanjima na bezbrižno djetinjstvo.

"Zabavlja me i kuhanje i traženje namirnica na tržnicama. Volim vidjeti ljude koji uzgajaju te namirnice i oduševi me kad po nečijim težačkim rukama vidim da ta osoba živi sa zemljom koju obrađuje. Podsjeća me to na moju baku kojoj sam kao mala pomagala u vrtu. Uživala sam u tome, ili s bakom musti koze i praviti skutu", kazala je kulinarska TV zvijezda prošle godine za Gloriju.

Lidija je u Puli obnovila kuću koju je naslijedila od none Rose, ali je unutra zadržala starinski štih, kako bi je podsjećao na djetinjstvo grubo prekinuto tadašnjom komunističkom politikom prema talijanskom stanovništvu Istre. Naime, njezini roditelji emigrirali su kada je njoj bilo 10 godina, prvo u izbjeglički kamp u okolici Trsta potom u Ameriku. No svoje korijene ne zaboravlja pa se u rodni gradi i Istru vraća svako ljeto.

Linker
19. travanj 2024 16:57