Oživjela krvavu fantaziju

Ubojstvo, napisala je: Autorici čuvenog eseja ‘Kako ubiti muža‘ sudi se da je - ubila muža

Američka javnost ne može dočekati 11. travnja, kada bi na optuženičku klupu u sudnici američke savezne države Oregon trebala sjesti Nancy Crampton-Brophy. Danas 71-godišnja spisateljica suđenje je čekala u zatvoru, a tereti ju se da je iz koristoljublja usmrtila supruga Daniela.

Nakon duge tri godine pred lice pravde napokon će biti izvedena jedna od najintrigantnijih optuženica u Americi, Nancy Crampton Brophy. Ova nekoć uspješna autorica ljubavnih romana iz Oregona već je tri godine iza rešetaka zbog sumnje da je ubila vlastitog muža. Nesretni Daniel Brophy radio je kao profesor na Kulinarskom institutu u Portlandu, a tog je lipnja 2018. usmrćen s nekoliko hitaca iz pištolja i to na svom radnom mjestu.

Slučaj je izazvao neviđeno zanimanje javnosti i to ne samo zbog Nancyne karijere, nego i njezinog eseja iz 2011., a u kojem je do detalja opisala kako bi ona ubila muža.

Tužilaštvo države Oregon sada će pokušati dokazati da je tada 67-godišnja Nancy doista kriva za smrt svog supruga s kojim je u braku provela punih 25 godina. Kako piše New York Times, suđenje bi trebalo trajati sedam tjedana, no po mnogima je to gotova stvar. Već se i spominje kako će Nancy dobiti doživotan zatvor s obzirom na motiv ovog okrutnog čina, a to je polica osiguranja od 1,5 milijuna dolara na kojih je bio "procijenjen" njezin suprug.

Otkako je objavljeno da idući ponedjeljak počinje suđenje, američka javnost ponovno se pita kako je vremešna spisateljica očekivala da će se izvući nakon što je na papir prije jedanaest godina napisala svoju "krvavu fantaziju" i k tome je još javno objavila. NYT podsjeća na neke od dijelova njezinog eseja koji je doslovce prenijela u stvarnost. Kao motiv zbog kojeg bi se odlučila na zločin, Nancy je navela novac.

"Razvod je skup, zar stvarno želiš podijeliti svoje vlasništvo? Ili ako ste se udali zbog novca, zar nemate pravo na sve?", pita Nancy u svom eseju.

Nadalje je objasnila i kako puno vremena provodi razmišljajući o ubojstvu muža.

"Kao romantični pisac napetih priča, stalno u glavi vrtim film kako bi bilo riješiti se supruga. Muževi su i prije nestajali s kruzera. Zašto ne bi i vaš?", jedna je od rečenica slavnog članka ove zatvorenice.

image
IEVGEN CHABANOV DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Prijeti joj 35 godina robije: Zloglasna bogatašica konačno sjela na optuženičku klupu!

Sudeći prema ponovno objavljenim zapisima, poremećena žena bila je uvjerena kako njezin zločin neće biti otkriven.

"Dakako da promišljam i o policijskom postupku. Uostalom, ako me ubojstvo treba osloboditi, zasigurno ne želim biti u zatvoru. I dopustite mi da kažem jasno za zapisnik, ne volim kombinezone i narančasta nije moja boja. Nedostatak je to što policija nije glupa. Ona prvo gleda u vas. Dakle, morate biti organizirani, nemilosrdni i vrlo pametni", gnjusno je zaključila Nancy prije jedanaest godina.

No, u tome je progriješila jer je tri mjeseca nakon ubojstva svog muža razotkrivena. A do tada je vrlo uvjerljivo glumila ucviljenu udovicu.

"Imam tužnu vijest za ispričati. Moj muž i najbolji prijatelj, kuhar Dan Brophy ubijen je jučer ujutro. Sve vas koji ste mi bliski, molim da me ne pokušate kontaktirati jer se trenutno borim da sve ovo shvatim", napisala je Nancy dan nakon što je otkriveno ubojstvo.

U svoju obranu tvrdila je da je u vrijeme njegove nasilne smrti bila kod kuće.

No, policija Portlanda dokazala je da se tu večer autom vozila u blizini Instituta gdje je pronađeno truplo njezinog supruga. A ključni dokaz bila je basnoslovna polica životnog osiguranja Daniela Brophyja. Naime, u međuvremenu je isplivala i činjenica da je par imao financijskih problema te su jedva spajali kraj s krajem.

image

Nancy Crampton Brophy poznata je spisateljica ljubića iz Oregona

SPLASH NEWS/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Čitajte i: Tko je Patrizia Reggiani - Crna udovica obitelji Gucci zbog koje bi Lady Gaga mogla dobiti novog Oscara

U najgori zločin ogrezloj autorici naslova Pogrešan muž i Pakao na srcu, osim eseja i ovih znakovitih naziva njezinih knjiga, u prilog ne ide i činjenica da je supruga smaknula na posebno nehuman način. Iz sudskih zapisa vidljivo je da je pokojnog supruga prostrijelila s više hitaca, prvo u leđa a potom i u prsa.

"Iako je taj prvi hitac vjerojatno paralizirao Dana Brophyja i učinio ga nepomičnim, Nancy je zatim prišla bespomoćnoj žrtvi i ponovno je upucala iz blizine, gađajući u srce kako bi bila sigurna da će on umrijeti", napisao je tužitelj u sudskom izvješću iz 2020., koje je sada ponovno otvoreno s namjerom da Nancy konačno plati za njezin stvarni zločin.

Linker
17. travanj 2024 16:36