SRETAN BRAK

Uskoro 13. godišnjica: Belma Džomba govori o braku s Mirzom, ljubavi i njihovim djevojčicama

Nekad popularna TV voditeljica Belma Džomba otkriva kako su ona i suprug, rukometna legenda Mirza Džomba, stvorili ugodan život otkako su se povukli iz javnosti: s kćerima Unom i Adom žive u riječkom predgrađu, mnogo rade, a još više uživaju na obiteljskim putovanjima.

Prije nego što je ekipa Glorije stigla u njen dom u predgrađu Rijeke, bivša TV voditeljica Belma Džomba, danas direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena, već je odvela kćeri u školu, nakratko se sama otisnula barkom na pučinu, otišla na posao i krenula s pripremama za sezonske projekte. Dobroj organizaciji naučila se još radeći na televiziji - kao voditeljica popularnih RTL-ovih emisija - no otkako je prije petnaestak godina upoznala rukometnog reprezentativca Mirzu Džombu, sve se više udaljavala od malih ekrana s kojih je potpuno nestala 2017. Ipak, nimalo ne žali zbog toga - njen život su sada muž te kćeri Una (11) i Ada (7).

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Kada smo Mirza i ja počeli vezu, on je igrao u Poljskoj i ja sam bez imalo dvoumljenja dala otkaz na televiziji i pridružila mu se. Vodilo me srce, a tek kasnije sam shvatila da je odlazak u Kielce i prekid s dotadašnjim načinom života bio ispravna odluka. Stvorili smo obitelj, putovali svijetom i uživali. Ipak, priznajem da je televizija moja prva ljubav i velika škola: na Kanalu Ri, gdje sam počela karijeru, naučila sam mnogo i stekla prijatelje za cijeli život. To me pripremilo za nacionalnu televiziju, ali i za život općenito. Mirza se također brzo nakon našeg vjenčanja oprostio od rukometa, jer je zadnjih godina postavljao temelje novoj karijeri, u građevinskom poduzetništvu. Brzo mu je krenulo i danas je jedan od poznatijih "građevinara" na riječkom području", govori Belma, u čijoj je rodnoj Kostreni njen suprug kupio zemljište i prije nego što su se upoznali. Danas je na tom zemljištu njihov obiteljski dom.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"To je bio logičan izbor: moji roditelji žive nekoliko minuta od nas, a i njegovi su vrlo blizu. Počeli smo je graditi ubrzo nakon vjenčanja, što je zajedno s uređenjem trajalo više od godinu dana. Oduzelo nam je to puno energije, ali dobili smo ono što smo željeli. Volim pastelne nijanse te bež i sivu, starinske komode, pa sam u tom stilu i uredila kuću", govori Belma, kojoj blizina roditelja itekako odgovara, pogotovo što svaki dan odlazi po svježe voće i povrće u mamin vrt. Zdrava prehrana, kaže, od velike joj je važnosti. Baš kao i tjelovježba, pa nekoliko puta tjedno trenira trčanje.

"Trčim zajedno s Milicom Urban, suprugom riječkog rokera Damira Urbana, i obje smo vrlo predane. Dnevno pretrčimo desetak kilometara jer se pripremamo za jesenski polumaraton u Ljubljani", otkriva Belma, koju suprug svesrdno potiče na sportske aktivnosti.

Mirza je jako zaposlen, kaže, ali svejedno ravnopravno sudjeluje u odgoju djevojčica. U gotovo trinaest godina braka nisu stvorili baš mnogo fotografskih uspomena - jer se legendarni rukometaš ne voli fotografirati. S vjenčanja, primjerice, imaju samo jednu zajedničku fotografiju.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Nikada neću zaboraviti kako nas je fotograf na vjenčanju tek počeo namještati, a Mirza je pitao je l‘ gotovo i - otišao. Srećom, uspio je napraviti jednu sliku", prisjeća se Belma, koja zato snimanja i poziranja nadoknađuje sa svojim kćerima.

"Una ide u četvrti razred i najviše je zanima odbojka i gitara, a četiri godine mlađa Ada je prošle godine krenula u prvi razred i još traži svoj idealni hobi. Prije nego što sam rodila, mislila sam da je odgoj presudan za formiranje mlade ličnosti, a danas vidim da ipak nije. Jednako ih odgajamo, a potpuno su drukčije: Una je mirna, pomalo sramežljiva, voli čitati knjige i samo svoje prijateljice, a Ada je pravi mali zvrk, vragolasta, neposredna, društvena, uvijek je u pokretu i nikad s njom nije dosadno. Una je zove Monkey jer se stalno negdje vere", kaže Belma, koja u mlađoj kćeri prepoznaje sebe.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

I ona je bila svestrana i nemirnog duha, promijenila je nekoliko zanimanja - dok se nije našla u turizmu. Kao direktorica Turističke zajednice malog primorskog mjesta organizira razne manifestacije kojima privlači turiste, ali pruža i zadovoljstvo lokalnom stanovništvu.

"Svoje rodno mjesto želim napraviti boljim i još ljepšim za život. Kostrena je, zapravo, na idealnoj lokaciji: na moru smo, u blizini Krka, Cresa i Lošinja, a blizu nam je i gorje. Ljeta provodimo na našoj barci, sjednemo na provu, uzmemo čašu vina, razgovaramo, a cure skaču u more i to nam je najveći gušt. Mirza voli ribolov pa se često vratimo kući s nekom ribom koju ispečemo na gradelama. A volimo i zime, pogotovo otkako smo kupili vikendicu na Platku, gdje su Una i Ada naučile skijati", objašnjava. Skijanje im je, dodaje, obiteljski sport. Osim na brdu Platak, skijaju i u inozemstvu. Doduše, Mirza ove godine nije išao s njima, jer se oporavljao od operacije kralježnice. Ali zato je u siječnju svoju suprugu poveo na lijepo krstarenje Karibima, a u travnju je cijela obitelj uživala na Tajlandu.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"To je samo djelić naših putovanja u ovih 13 godina, jer lutanja po svijetu su naš ispušni ventil. Puno radimo, ali nikada ne propuštamo i uživati u životu. Upoznali smo se mladi i rasli smo zajedno. Iznimno smo povezani, pa kad Mirza ode nekamo poslovno, silno mi nedostaje i jedva čekam da se vrati kući. Vjerujem da je tako i njemu. Mislim da je to tajna naše dugovječnosti. Naravno, i puno kompromisa i povjerenja, bez kojeg ni jedna veza ne može uspjeti", otkriva Belma, koja je u Mirzin život ušla u trenutku kad je njegova rukometna karijera bila već na zalasku. Mirza je svojedobno bio miljenik nacije, osvojio je zlato na Olimpijskim igrama 2004., kao i na Svjetskom prvenstvu godinu prije, a proglašen je i za najbolje desno krilo u povijesti Lige prvaka.

"To je dugo bio veliki dio Mirzinog života i naravno da smo i dalje najveći navijači obožavatelji hrvatske rukometne reprezentacije. Kada god igra Hrvatska, svi smo ispred televizora i strastveno navijamo. Cure pogotovo. Žao mi je što ga nisu uspjele vidjeti kako igra", govori Belma, koja u srpnju sa suprugom slavi 13. bračnu obljetnicu i svoj 39. rođendan.

"Proslavit ćemo samo s najbližim prijateljima, s kojima se i inače svakodnevno družimo. Iako uskoro ulazim u četrdesete, ne opterećujem se starošću. Samo neka sve ostane ovako kako je. Trenutačno sam zadovoljna sa svim aspektima svog života i veselim se svemu što nas očekuje u budućnosti", zaključuje Belma.

Linker
12. ožujak 2024 13:11