Ekskluzivno za Gloriju

Vanda Winter o svojoj velikoj ljubavi: ‘Kad me je nazvao, znala sam da se takva prilika ne odbija‘

Glumica se konačno odvažila snimiti vlastiti album, za sve je zaslužan jedan dokazani hitmejker čiju ponudu nije mogla odbiti, ovog tjedna Vanda će predstaviti svoj prvi singl, a za Gloria.hr dala je uvid što možemo očekivati.

Naša poznata glumica izvanrednog glasa - Vanda Winter, ima velike novosti. Nakon gotovo 20 godina prisutnosti na sceni ova umjetnica objavljuje svoj debitantski album. Pjesma "Lako" izlazi u četvrtak 7. listopada, a upravo je nju Vanda odabrala za početak svoje nove glazbene priče.

Otkako je 2002. zapjevala s Dinom Dvornikom, bilo je jasno da je Vanda pjevačica svjetske klase. Iako se primarno odlučila za kazališne daske, na njima je često i mnogo pjevala u glazbenim komadima. No sada je Vanda Winter odlučila da je vrijeme za vlastiti album. U razgovoru za Gloria.hr otkrila nam je kako je sve krenulo nakon potresa u Petrinji, kada joj je stigao poziv od Aljoše Šerića. Upravo je on autor njezine prve pjesme, a u spotu s njom glumi kolega Filip Juričić. Kako je došlo do ovog velikog koraka u karijeri, objasnila nam je sama Vanda.

image
Pjesma 'Lako' izlazi u četvrtak 7. listopada.
Filip Gržinčić

Video za Vandinu prvu pjesmu možete premijerno pogledati u četvrtak 7. listopada u 12 sati na portalu Gloria.hr

Upoznali smo vas kao pjevačicu još 2002. Taj nezaboravni duet s Dinom Dvornikom i danas raznježi mnoge - a evo tek sada 2021. Vanda Winter priprema svoj debitantski album. U tom duhu, je li uzbuđenje veliko?

Jest, no najvećim dijelom zbog izvrsnih suradnika! Oni su, moram reći, moj glavni motiv da se toliko vremena od debija koji ste spomenuli, uopće odlučim ponovno posvetiti glazbi i veseli me što je tako! Glazba me uvijek veseli!

Na putu od srednje škole do danas izgradili ste respektabilnu karijeru kao glumica, a i u glazbenim komadima niste nikad otišli od glazbe. No, nova pjesma i album najavljuju neku novu fazu. Kako je do toga došlo, odakle ideja?

Istina, svih sam godina i u okviru kazališta ostala u čvrstoj vezi s glazbom zahvaljujući karakteru moje matične Komedije koja uz dramski, njeguje i glazbeni repertoar. Također, upuštajući se povremeno u neobaveznije suradnje s našim glazbenicima, nastavila sam se, pod više - manje vlastitim uvjetima, donekle "motati" oko glazbene scene. I iako sam se u sebi zabavljala idejom o jednom cjelovitom, "statement" materijalu koji bi me nakon niza međusobno nepovezanih uradaka, a uz koje sam sazrijevala, "zaokružio" i predstavio u nekom konkretnijem, "opredjeljenijem" smislu, to mi nije bio prioritet i toga sam bila svjesna. I onda me nazvao Aljoša Šerić.

image
Vanda Winter i Filip Juričić snimili su spot za njenu prvu pjesmu.
Filip Gržinčić

Pjesmu 'Lako je' kao i još neke potpisuje Aljoša Šerić, dokazani hitmejker na našoj sceni. Kako je došlo do suradnje?

Bilo je to ustvari nedugo nakon petrinjskog potresa. Bila sam još uvijek uznemirena, naravno, kao i svi i sama pomisao na scenu činila mi se odjednom kao da pripada nekoj drugoj osobi i drugom životu. Onda mi je zazvonio telefon i s druge se strane javio Aljoša, pun entuzijazma oko stvaranja nove glazbe, gotovo kao da nikakvih obeshrabrujućih okolnosti nije ni bilo! Poslao mi je nekoliko pjesama, a među njima i "Lako", koja je u meni tako skladno odjeknula sa svime što sam u tim zahtjevnim vremenima spoznala i osjetila, u prvom redu prema svojim najbližima, da sam pomislila: "Ok! Ovo ima smisla!"

Čitajte i: Vanda Winter o sinu, ritualima prije predstava i što je pomislila kada je prvi put ugledala supruga

Velika je stvar nekome povjeriti takav zadatak. Kako biste opisali koji je to žanr glazbe?

Velika stvar je kad te pozove autor koji, po mojem mišljenju, tako dobro i točno razmišlja o glazbi kao Aljoša Šerić i to je nešto što se ne odbija! Pravac koji nam se nametnuo ima elemente soula, jer prati moj vokal koji mu naginje. I ima retro prizvuk. Iako bih generalno sve nazvala pop glazbom!

image
Vanda najavljuje i izalazak svog debitantskog albuma.
Filip Gržinčić

Jeste li sa Šerićima i privatno dobri?

Osim što smo susjedi u kvartu u kojem živimo, dobri smo suradnici i družimo se u ugodnoj profesionalnoj atmosferi.

Hoće li doći do suradnje dva odlična vokala Vande Winter i Tonke Šerić?

Zapravo, kad ste spomenuli, u drugom versu pjesme "Lako" može se kratko čuti i Tonkin predivni glas u frazama koje se kao odgovori isprepliću s glavnim vokalom. Inzistirala sam da ih zadržimo iz informativne verzije, jer volim njezinu boju! A i da nam bude za sreću!

image
Pjesmu 'Lako' napisao je Aljoša Šerić.
Filip Gržinčić

Koji vam se glazbenici najčešće nađu na playlisti? Imate li nekih pjevačkih uzora?

Već godinama se vraćam Beirutu, Deusu, Florence&The Machine, Savage Gardenu... U svojoj osnovi volim pop-rock aranžmane koji imaju snažnu, gotovo dramsku atmosferu. Uzori u pjevanju su mi doslovno sve izvrsne vokalne izvedbe na svijetu, ali ono što me u ovoj fazi života najviše zanima je interpretacija na rubu dramske, što je sve skupa vjerojatno i logično!

Kako vaš suprug Ivan i sinčić Fabijan reagiraju na vaše pjesme?

Obitelj mi je neizreciva podrška i zato sam pjesmu "Lako" u svojem doživljaju posvetila upravo njima dvojici.

image
Vanda Winter i Filip Juričić u spotu kojeg je režirao Filip Gržinčić.
Filip Gržinčić

U prvom spotu uz vas se pojavljuje kolega Filip Juričić, koju ste mu ulogu namijenili?

Ulogu mojeg romantičnog partnera. Iskreno, iako smo zaista dobri kolege i partneri u nizu predstava našeg matičnog kazališta, nećkala sam se pozvati ga imajući na umu da će sigurno biti zauzet. Naime, kako i sama imam obitelj, a i ljeto sam provela ekstremno radno, bilo mi je jasno da od nekoga sa sličnim privatnim obvezama i neprekidnim rasporedom snimanja, ustvari puno tražim. No, kad sam se konačno ohrabrila i nazvala ga, oduševila sam se s kojom lakoćom je pristao i odigrao sa mnom sve scene koje nam je namijenio režiser Filip Gržinčić. Moram reći da je bio savršen, apsolutno nezamjenjiv i mislim da ovu filmsku kemiju konačno ne bih dobila ni s kim drugim!

Što si priželjkujete u glazbenoj karijeri?

Priželjkujem si rad koji će me i nadalje ispunjavati i veseliti kao ovaj koji smo iskusili već do sada! Drugim riječima, radost iz koje ću moći prelijevati snagu i inspiraciju za sve ono što također radim kao glumica i obratno! U konačnici mir, sklad i ravnotežu, o kakvoj govori i najavni singl.

image
Vanda i Filip odglumili su sve redateljske zadatke.
Filip Gržinčić
Linker
20. travanj 2024 00:31