OPROŠTAJ OD OCA

Veliki liječnik prebolio je i lekuemiju, no koronavirus ga je koštao života: Irski glumac tuguje zbog gubitka

Cijela Sjeverna Irska je u šoku zbog smrti omiljenog opstetičara i ginekologa čija je životna priča - nadahnjujuća. Otac Jamieja Dornana pobijedio je tešku bolest, a na kraju otišao nakon borbe s koronavirusom.

Godinama se borio s leukemijom, a glave mu je došla pandemija koronavirusa: irski liječnik Jim Dornan i otac proslavljenog glumca Jamieja Dornana (38) preminuo je 15. ožujka u 74. godini od fatalnih posljedica bolesti CoVID-19. Omiljenog oca, supruga i djeda irska javnost će pamtiti kao uglednog profesora, ginekologa i opstetičara, koji je u četrdestogodišnjoj karijeri pomogao mnogim budućim roditeljima i do odlaska u mirovinu 2012. porodio tisuće djece.

Osim toga bio je društveno aktivan u mnogim humanitarnim akcijama i zakladama, a s drugom suprugom, ginekologinjom Saminom bio je jedan od najglasnijih zagovaratelja prava na abortus u Sjevernoj Irskoj, koje je to pravo legalizirala tek - preklani. Dotad su žene u toj tradicionalnoj i konzervativnoj zemlji prema odredbama zakona iz 1861. bile izložene kaznenom progonu i zatvorskim kaznama, baš kao i liječnici koji su im omogućili da prekinu neželjenu trudnoću.

Jim Dornan rođen je 5. veljače 1948. u gradiću Holywoodu u široj okolici Belfasta u obitelji računovođe i prve žene radne terapeutkinje u Sjevernoj Irskoj.

Premda je razmišljao i o glumačkoj karijeri na kraju se odlučio za studij medicine na Sveučilištu Queen’s u Belfastu, a perinatologiju je specijalizirao Kanadi. Bio je to početak sjajne znanstvene karijere tijekom koje je bio nositelj raznih projekata i konzultant u brojnim inicijativama.

Privatno je sreću pronašao sa suprugom Lornom, s kojom je odgojio troje djece. Njihova najstarija kći Liesa menadžerica je u lodnonskom uredu multinacionalne kompanije The Walt Disney, Jessica je modna dizajnerica u engleskom gradu Falmouthu, dok je njihov sin Jamie Dornan proslavljeni glumac i model, koji je u godišnjem izboru časopisa People 2014. zauzeo treće mjesto na listi najseksi muškaraca na svijetu.

image
Ugledni ginekolog i aktivist za ženska prava borio se za dekriminalizaciju pobačaja u Irskoj, a svojim humanitarnim i medicinskim radom pomogao je nizu žena.
ALAN LEWIS MEDIA/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Od malih nogu bilo je jasno da Jamie Dornan naginje umjenosti - svirao je i pjevao u lokalnim bendovima, nosio revije i glumio u školskim predstavama.

Kao 16-godišnjak izgubio je majku, koja je preminula od posljedica zloćudne bolesti gušterače, a njegov otac utjehu je kasnije pronašao s novom partnericom, ginekologinjom Saminom Mahsud, 18 godina mlađom od sebe, s kojom se preklani i vjenčao. Na svadbi se okupila cijela familija, uključujući Jamieja Dornana sa suprugom, engleskom glazbenicom Ameliom Warner, s kojom podiže tri kćeri Dulcie (7), Elvu (5) i Ameliju, koja će potkraj ožujka proslaviti drugi rođendan.

Kako je cijeli život blažen među ženama - odrastao je uz dvije starije sestre, a danas s voljenom suprugom odgaja tri kćeri - otac je Jamieju Dornanu bio i ostao glavna muška figura i jedan od najvažnijih uzora.

Zajedno su i glumili u TV serijalu ‘Pad’, u kojem je Jamie Dornan igrao glavnu ulogu opsjednutog serijskog ubojice žena Paula Spectora, dok je Jimu Dornanu u njemu pripala epizodna uloga policijskog inspektora.

Jim Dornan posljednji je u nizu poznatih osoba koji su posljednjih dana izgubili bitku s Covidom-19. Crnogorski pop pjevač Sergej Ćetković u razmaku od tjedan dana izgubio je majku Dragicu i oca Slobodana, od kojih se oprostio emotivnom objavom na društvenim mrežama. Bivša novinarka i voditeljica Ivana Tomić, danas glasnogovornica HSS-a, u protkela tri mjeseca od korone je izgubila baku, djeda i oca, dok joj se majka bori s tom bolešću.

Linker
19. travanj 2024 00:41