TREBA GOVORITI O GENOCIDU

Veliki prosvjed hrvatske ekipe u Cannesu: Na crveni tepih uz zvuk sirene za zračnu opasnost

Premijeru ukrajinskog filma ‘Vizija leptira‘, čiji je koproducent Anita Juka iz zagrebačkog 4Filma, obilježio je prosvjed filmske ekipe koja je odlučila skrenuti pažnju na činjenicu da društvene mreže cenzuriraju ratne vijesti iz Ukrajine.

"Rusi ubijaju Ukrajince. Je li vam uvredljivo i uznemirujuće govoriti o ovom genocidu", natpis je koja je filmska ekipa Vizije leptira predvođena redateljem Maksimom Nakonečnijem razvukla na crvenom tepihu ispred festivalske palače u Cannesu. Prvi je to put u povijesti najprestižnijeg svjetskog filmskog festivala da je premijera najavljena zvukom sirene za zračnu opasnost, ali bio je to doista efektan način da se ne samo najavi film, već i skrene pozornost na događanja u ratom pogođenoj Ukrajini, ali i licemjerne postupke društvenih mreža koje algoritmima umanjuju doseg potresnih ratnih vijesti.

image

Prosvjed na crvenom tepihu

PRESS

"Tragovi rata slijede vas dugo nakon što borbe nestanu. Želim naglasiti da se rat ne događa samo tamo gdje bombe i meci lete", kazao je ukrajinski redatelj u razgovoru za Deadline.

ČITAJTE I: U dobrom društvu: Zvijezde hit serija zabavljale se na hrvatskom partyju u Cannesu

Prosvjedu se priključila i hrvatska ekipa koja je radila na filmu. Predvođeni glumcima Darijom Lorenci Flatz i Edvinom Liverićem te producenticama Anitom Jukom i Laurom Sinovčić, odjeveni u crno stali su uz svoje ukrajinske kolege te ponosno dočekali premijeru Vizije leptira.

image

Glumica Daria Lorenci Flatz i producentica Anita Juka u Cannesu

FOTOGRAFIJE: PRESS

"Nikada ne znate gdje ćete naići na dobru ideju za film. Tako je i Laura Sinovčić, moja kolegica iz ureda, prije nekoliko godina na radionici Eurodoc upoznala mladog ukrajinskog redatelja Maksima Nakonečnija. Nedugo nakon tog susreta poslao nam je scenarij za svoj debitantski film, radnog naslova Spas, i oduševile smo se. Drama o borbi s PTSP-om ukrajinske vojnikinje, operaterke ratnim dronom, koju su ruski vojnici zarobili, mučili i silovali, jednostavno uzima dah svojim pripovjednim stilom, dramaturškim zapletom i snažnim ženskim likom", kazala je hrvatska producentica Anita Juka.

image

Hrvatska ekipa na kanskom crvenom tepihu

PRESS

"Vizija leptira" prikazuje se u službenom programu Cannesa, u selekciji Izvjestan pogled, a u istoj selekciji Juka ima još jedan film - "Dani suše" turskoga redatelja Emina Alpera, koji je prikazan prije nekoliko dana.

image

Producentica Juka s redateljem Maksimom Nakonečnijim

FOTOGRAFIJE: PRESS

Ovogodišnji 75 filmski festival u Cannesu i inače je obilježen brojnim protestima. Na premijeri filma Three Thousand Years of Longing, nepoznata uzvanica probila se na crveni tepih, skinula i pokazala tijelo obojano u boje ukrajinske zastave te natpis "Stop raping us" (Prestanite nas silovati). Dva dana kasnije feministička skupina Les Colleuses razvukla je na festivalskim stepenicama dugački natpis sa 129 imena francuskih žena, koje su od prošloga festivala bile žrtve obiteljskog nasilja. Uoči premijere iranskog filma Holy Spider, održan je prosvjed protiv femicida.

image

Hrvatska ekipa u Cannesu: producentica Laura Sinovčić, montažer Ivor Ivezić, snimatelj Goran Mećava, glumica Daria Lorenci Flatz, producentica Anita Juka i glumac Edvin Liverić

FOTOGRAFIJE: PRESS
Linker
11. travanj 2024 20:10