GettyImages
ALEXANDRA SHULMAN

Vogue na prekretnici: Velike smjene u vrhu brojnih izdanja 'modne biblije'

Nakon 25 godina uspješnog vođenja britanskog izdanja magazina Vogue, Alexandra Shulman odlučila je napustiti poziciju glavne urednice, a s njom odlazi i njezina zamjenica Frances Bentley. Vijesti o smjeni na čelu britanskog izdanja modne biblije dolaze nakon što je lani obilježen veliki jubilej, ali i usred drugih turbulencija u vodstvu modnog magazina diljem svijeta.

Vrlo tešku odluku donijela je još lani, kada je pripremajući sva događanja oko obilježavanja jubileja shvatila da je vrijeme da odstupi. Više od dva desetljeća na svakom je poslu mnogo, a njoj su još k tome teško padala česta putovanja jer se boji letenja.

- Imala sam mjesece da se naviknem na ideju da napuštam Vogue, ali trenutak objavljivanja te vijesti nije mi zbog toga bio ništa manje težak. Imala sam privilegiju voditi odličan magazin i raditi s brojnim ljudima koji su moje iskustvo obogatili i učinili ga zanimljivijim. Ovo je bila vrlo teška odluka i uzbuđena sam zbog novih prilika, ali znam da se ništa neće moći usporediti s godinama koje sam provela ovdje. Nicholas Coleridge i Jonathan Newhouse u potpunosti su mi prepustili uređivanje ovog važnog magazina i neizmjerno sam im zahvalna na tome. Nedostajat će mi ljudi koji su me svakodnevno okruživali i drago mi je što ću ovdje provesti još nekoliko mjeseci u uređivanju novih izdanja svojeg voljenog magazina - poručila je Alexandra Shulman koja je na čelo britanskog izdanja najpoznatijeg modnog časopisa na svijetu zasjela 1992. godine i uspješno ga vodila kroz velike promjene, a svoju poziciju predat će u lipnju ove godine.

GettyImages
Alexandra Shulman

- Alex je bila najuspješnija urednica Voguea u njegovoj stogodišnjoj povijesti. Uređivala ga je četvrtinu njegovog postojanja i uspješno ga transformirala u digitalan brend. Bila je vodeća osoba britanskog modnog novinarstva, izvrsna novinarka i urednica. Nemoguće je izreći koliko je doprinijela Vogueu, Condé Nastu i britanskoj modnoj industriji - poručio je Nicholas Coleridge, izvršni direktor medijske kuće Condé Nast u Velikoj Britaniji. Kao da njezin odlazak nije bio dovoljan, britanski Vogue odlučila je napustiti i njezina zamjenica Frances Bentley s kojom je surađivala više od dva desetljeća.

Njezin odlazak dolazi usred velike generacijske smjene urednika u nekoliko izdanja luksuznog magazina. Samo ovog mjeseca promijenilo se vodstvo španjolskog Voguea koji je preuzela Eugenia de la Torriente te talijanskog Voguea u kojem je na mjesto preminule France Sozzani došla Emanuele Farneti. Zbog promocije Daniele Falcao na poziciju direktorice medijske kuće Edições Globo Condé Nast, Silvia Rogar vodi brazilski Vogue, dok je lani Karla Martinez postala urednica magazina za Meksiko i Latinsku Ameriku, a Deena Aljuhani Abdulazizi za izdanje Vogue Arabia.

GettyImages
Legendarna urednica talijanskog izdanja magazina Vogue Franca Sozzani

Brojne promjene u vrhu dolaze u vrijeme velikih izazova za magazine - čitatelji se sve više okreću digitalnim izdanjima, dok naklade tiskanih padaju što utječe i na oglašavanje. Nekadašnji cijenjeni prostori u tisku zamjenjuju se novim marketinškim prilikama koje nude online platforme i društvene mreže. S obzirom na uzastopne smjene vodstva u nekoliko izdanja, Vogue i Conde Nast sada imaju jedinstvenu priliku da promjene svoj pristup novim platformama i sadržaju koji će bolje odgovarati trenutačnoj situaciji u medijima te mogućnost da cijelu medijsku industriju gurnu naprijed. U Britaniji se već spominju nasljednici Shulman kao što su Katie Grand, Penny Martin i Jo Ellison. Iako je ona uspijevala održati tiražu od 200 tisuća na sve manjem tržištu, očekuje se da će novi urednik ubrzati evoluciju britanskog Voguea u digitalnom svijetu.

Linker
18. travanj 2024 06:38