Ivana Bačura

Zagrebačka dizajnerica čiji jedinstven nakit od srebra nose u cijelom svijetu

Jedna od najšarmantnijih i 'najzagrebačkijih' ulica u centru grada u posljednje je vrijeme puno puta mijenjala svoje naličje. Znam to iz osobnog iskustva jer svakodnevno prolazim Radićevom i pratim odlaske i dolaske novih 'stanara'.

Jedni od posljednjih koji su stavili ključ u bravu bili su umjetnička galerija i jedan modni atelje uz par manjih trgovina cipelama i torbama te nekoliko pokušaja prodaje kebaba. Unatoč nestalnim strujama Radićeve mnoga mjesta su se oduprla odlascima: kultni kafići Krolo i Čvenk, koji su, skupa sa mnom, dočekali nove 'stanare'. S namjerom da ostane, u listopadu prošle godine, dizajnerica nakita Ivana Bačura otvorila je svoju malu galeriju i trgovinu. Umjetnički kutak u centru Zagreba u koji vrijedi zaviriti. Nakon godina provedenih u Dubrovniku svoj dućan, posao i strast preselila je u Radićevu 20 gdje stvara originalan nakit od srebra, po mnogočem drugačiji. Umjetnička priča ove Zagrepčanke započela je još u djetinjstvu jer je odrastajući okružena umjetnicima vrlo brzo shvatila da se želi baviti nečim kreativnim. Danas je jedna od najzanimljivijih dizajnerica na hrvatskoj sceni čiji se nakit nosi po cijelom svijetu. Kako je tekao njezin profesionalni put i što najviše voli kod svog posla, prepustili smo joj da nam sama kaže…

Kada si shvatila da se želiš baviti izradom nakita?

Može se reći da radim posao iz snova jer sam još od najranije dobi obožavala provoditi vrijeme u očevoj radionici i stvarati rukama. A kad sam u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, na Odjelu metala, vidjela radionicu; sav taj alat i strojeve, odmah sam znala da je izrada nakita ono čime ću se baviti u životu. Danas uživam u samom stvaralačkom procesu, ispunjava me rad s plemenitim metalima i za mene je sam proces izrade svojevrsna meditacija.

Kako je tekao tvoj profesionalni put?

Od ulaska u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna pokazivala sam veliki interes za sve što smo učili. Tu sam razvila ideju mog osobnog dizajna. Nakon završene škole kontinuirano sam se usavršavala u sklopu specijaliziranih tečajeva diljem svijeta, neko sam vrijeme kroz provela i u New Yorku. Kroz stručnu literaturu sam učila o različitim tehnikama izrade. Pored stručnog usavršavanja na području dizajna metala i nakita, savladala sam i brojne vještine koje su potrebne da bih uspjela i kao mala poduzetnica i vlasnica galerije. Nastojim da mi ne prođe niti jedan dan u kojem nešto novo ne naučim, tako da moj profesionalni put i dalje traje i jako je zanimljiv.

Kada si otvorila vlastitu galeriju s nakitom?

Početkom 2000-ih sam počela prodavati svoj nakit na umjetničkim štandovima u centru Zagreba, a paralelno s tim i u Amsterdamu. S prvim iskustvima i savjetima dobronamjernih prijatelja za lokaciju dućana odabrala sam Dubrovnik, gdje sam 2006. otvorila prvi vlastiti dućan.Tamo sam ostvarila kontakte sa suradnicima iz cijelog svijeta. Nakit sam slala u Japan, Norvešku, Englesku, SAD, Češku. S druge strane, kako se bavim izradom dizajnerskog nakita surađujem s brojnim muzejima pa se tako moj nakit može kupiti i u muzejskim dućanima zagrebačkog MSU-a, Galerije Klovićevi dvori i Muzeja torture. Kao šećer na kraju došao je i ovaj prostor u Zagrebu, moja galerija u Radićevoj ulici koji je tu od početka listopada 2016.

Izrađuješ zanimljive šarene komade od srebra. Otkud ideja za malo drugačiju estetiku kada je u pitanju nakit od srebra?

Izrađujem nakit kakav mi se sviđa, kakav nosim. Oduvijek su mi se sviđale boje, to sam ja, to je moj izričaj. Još u školi, na predmetu emajliranja, 'zakačila' sam se na boje. Oduvijek su mi se sviđali radovi slikara Pieta Mondriana i Vasilija Kandinskog. Boje su u meni. Osjećam se dobro kad napravim nešto što želim, što mi se sviđa, to izlazi iz mene. Primjerice, oduvijek mi se sviđala vatrena kombinacija crvene, crne i žute. Kako je srebrni nakit medij kroz koji se ja izražavam, koristim boje koje mi se sviđaju u datom trenutku. Kad napravim neki komad kako želim i kako sam ga zamislila, osjećam se sretnom i ispunjenom.

Koje sve materijale koristiš za izradu nakita?

Najčešće koristim srebro. I dok sam nekada najviše koristila tehniku emajliranja, danas uz razvijanje svojih znanja i konstantno učenje koristim epoksidne smole, koje su moderna zamjena za tehniku emajliranja. Rijetko koristim i zlato, ali u kombinaciji sa zlatarskim koloritima. Svaki metal ima svoje zakonitosti i zanimljivosti i fascinantno je kako niti jedan dan u radioni i u galeriji nije isti.

Što najviše voliš kod posla kojim se baviš?

Najviše me ispunjava sreća klijenata. Isto koliko sam ja sretna kada napravim neki komad nakita i izrazim samu sebe, toliko mi je važno da se osoba koja nosi taj komad nakita osjeća sretnom.To je ono zbog čega volim svoj posao i ono što mu daje smisao. Kada mi u dućan uđe netko s prstenom koji sam izradila i kaže da ga nije skinuo s ruke 15 godina mojoj sreći nema kraja.

Volim svoju slobodu. Volim što je svaki dio mog posla ideja koja, kad ju provedem u djelo, od početka do kraja održava moja promišljanja. Na taj način mogu biti ono što jesam, mogu biti svoja.

Usrećuje me činjenica da klijenti to prepoznaju i nagrađuju, isto koliko i činjenica da se moj nakit sa srećom nosi po cijelome svijetu.

Više informacija o radu Ivane Bačure provjerite na webu i Facebook stranici ili ju posjetite u Radićevoj 20.

Linker
19. travanj 2024 19:53