Imala je sve osim sreće u privatnom životu

 IBL/SHUTTERSTOCK
Agnetha Fältskog

Zbog depresije se povukla sa scene, a sada je u 73. predstavila novi singl

Švedska kantautorica najavila je novi single i album te pokazala da u 73. godini, u karijeri dugoj 56 godina, još uvijek ima energiju i snagu za novi početak - i kao pobjednica, sada odnosi sve.

Švedska kantautorica najavila je novi single i album te pokazala da u 73. godini, u karijeri dugoj 56 godina, još uvijek ima energiju i snagu za novi početak - i kao pobjednica, sada odnosi sve.

Deset godina poslije objave zadnjeg solo albuma, Agnetha Fältskog najavila je objavu svog novog singla "Where Do We Go From Here?" i izazvala senzaciju. Nije da ništa nije snimala otkako se raspala super grupa ABBA: objavila je pet zapaženih studijskih nosača zvuka (računajući i samostalni album "Eleven Women in One House" koji je snimila i producirala dok je bila članica benda ABBA), napisala je autobiografiju "As I Am: ABBA Before & Beyond", snimila duet s Garyjem Barlowom iz grupe "Take That" - "I Should‘ve Followed You Home” – i viralno se vratila u super grupu na digitalnom showu Voyage, kojim je ABBA promovirala istoimeni studijski album snimljen poslije četrdesetogodišnje pauze.

Pa ipak, dovoljna je naznaka da bi jedan od najupečatljivijih vokala današnjice mogao snimiti nešto novo, da fanovi preplave društvene mreže zapitkivanjima o njenim planovima i prisjećanjima na njezine najupečatljivije nastupe. Tako je bilo i u početkom ovog tjedna, kada je na Instagramu najavila da će 31. kolovoza objaviti spomenuti singl "Where Do We Go From Here?", a osim toga, pjevačica je najavila i album "A+", kao svojevrsni nastavak albuma „A“ iz 2013. godine. Njegov izlazak najavljen je 13. listopada, deset godina nakon objave albuma "A".

Sada su joj 73 godine, dugo nije snimala i očito je u sebi prikupila dovoljno ideja, energije i snage da ponovno uđe u studio. Tijekom cijele karijere započete 1967., kad je objavila debitantski singl "Jag var så kär" ("Bila sam tako zaljubljena"), držala se samonametnutog pravila da se reklamira što je manje moguće, stoga njena tajnovitost kao da još više raspiruje pomamu fanova za sve što povezano s njom.

image

S bivšim suprugom 1979., na koncertu u Northland Coliseumu u Kanadi

ANDRE CSILLAG/SHUTTERSTOCK

Kao šestogodišnjakinja napisala je prvu pjesmu "Två små troll" ("Dva mala trola"), pjevala u crkvenom zboru, ovladala glasovirom te početkom 1960. sa svojim prijateljicama Lenom Johansson i Elisabeth Strub osnovala je glazbeni trio "Cambers". Agnetha Fältskog i danas radije pjeva nego što priča.

Odrasla je u Jönköpingu, gradu u južnoj Švedskoj kao starija kćer direktora robne kuće Knuta Fältskoga i kućanice Birgit Johansson. Otac ju je poticao razvijati talent za glazbu i odlazio je na nastupe njenog trija u malim dvoranama rodnog grada. Potkraj 60-ih godina prošlog stoljeća, preselila se u Stockholm i zaposlila kao telefonistica. Paralelno je nastupala u grupi tada popularnog švedskog glazbenika Bernta Enghardta. Poslije dvije godine morala je dati otkaz i posvetiti se glazbenoj karijeri jer je gaža bilo sve više. A raskid s tadašnjim dečkom Björnom Liljom došao je kao inspiracija za pjesmu "Jag var så kär" kojom se proslavila. Kada je ABBA 1972. osnovana, bila je najpopularnija članica u bendu, premda ni ostali članovi nisu bili anonimci.

image

Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad 1980.

IBL/SHUTTERSTOCK

Kako god bilo, priča o grupi počinje Agnethinom vezom s pet godina starijim muzičarom Björnom Ulvaeusom i njihovim prijateljstvom s parom glazbenika, Annom-Frid Lyngstad i Bennyjem Anderssonom. Naime, Björn Ulvaeus i Benny Andersson otprije su surađivali, a nakon ljetovanja s djevojkama na Cipru 1972., odlučili su osnovati bend. U početku nisu bili uspješni: njihov prvijenac "Ring, Ring" nije se plasirao na Melodifestivalenu, natjecanju za predstavnika Švedske za najbolju pjesmu Eurovizije. To ih je ponukalo promijeniti naziv benda u pamtljivo "ABBA", a kako isto ime imala i švedska tvornica ribljih konzervi, zatražili su i dobili dopuštenje koristiti skraćenicu svojih imena na glazbenoj sceni. Potkraj 1973. švedska televizija pozvala ih je da napišu pjesmu za idući Melodifestivalen: 1974. nastupili su s hitom "Waterloo", a ostalo je povijest.

image

S Amandom Seyfried, Meryl Streep, Annifrid Lyngsta i Christine Baranski u Stockholmu 2008.

KARIN TORNBLOM/SHUTTERSTOCK

Ljubavna veza Agnethe Fältskog i Björnoa Ulvaeusa okrunjena je 1971. brakom: Benny Andersson svirao je orgulje na njihovom vjenčanju. Dobili su dvoje djece, kćer Lindu (rođenu 1973.), koja je danas glazbenica, te četiri godine mlađeg sina Petera. Poslije sedam godina braka, par se krajem 1978. odlučio rastati. Zahtjev za razvod braka podnio je on, u siječnju 1979., jer se zaljubio u drugu. Radilo se o Agnethinoj nekadašnjoj prijateljici Leni Källersjö: vjenčali su se 1980. i dobili dvije kćeri, Emmu i i Annu. No, Björn je isprva, zbog marketinških razloga, tajio da je ostavio suprugu zbog njezine prijateljice. Naposljetku su ga sve glasnija govorkanja o razvodu slavnog para (finaliziran je 1980.), nagnala da javnosti i medijima prizna istinu.

"Oboje smo presretni zajedno. Lena mi je donijela mir i zadovoljstvo". Na uporna pitanja novinara o supruzi, odgovorio je: "Iselila se prošlog Božića, 1978. Sada smo prijatelji. Kada je vidim, teško mi je zamisliti da smo ikad bili u intimnom odnosnu. Zapravo, mislim da ona uživa u samačkom životu. Bili smo potpuno nekompatibilni. To nije slučaj s Lenom, nas dvoje si posve odgovaramo"., odgovorio je.

image

Ples na crvenom tepihu na švedskoj premijeri mjuzikla
‘Mamma Mia!‘

KARIN TORNBLOM/SHUTTERSTOCK

Prošle godine Björn Ulvaeus razveo se i od druge supruge, poslije četrdesetijedne godine braka. Njegova bivša, Agnetha, i danas je sretna solerica. Doduše,1990. udala se za švedskog kirurga Tomasa Sonnenfelda, no par se razveo tri godine kasnije. Potktaj 90-ih osvojio ju je nizozemski vozač viličara, Gert van der Graaf koji ju je uhodio nakon što su dvije godine kasnije, prekinuli vezu. Najprije je dobio sudsku zabranu prilaska, a kada se na nju oglušio, prije 23 godine deportiran je u Nizozemsku. Međutim, to ga nije spriječilo da joj se ponovno pokuša prikrasti. Uhićen je 2003. i deportiran uz dvogodišnju zabranu povratka u Švedsku. Nažalost, sumanuti bivši primijećen je 2005. u blizini njenog doma u švedskom selu Ekeröu: taj put je dobio trajnu zabranu dolaska u Švedsku.

Višegodišnja borba s depresijom i smrt roditelja (otišli su jedno za drugim, majka joj je 1994. digla ruku na sebe, a njen otac preminuo je godinu kasnije) razlog su zbog kojeg se Agnetha Fältskog 1998. povukla iz javnosti i svijeta glazbe. Pauza je trajala sedamnaest godina, a za to vrijeme u svojoj seoskoj kući izučavala je astrologiju, posvetila se jahanju i jogi.

image

Prva zajednička fotografija ABBE poslije 22 godine, s glumcima iz mjuzikla ‘Mamma Mia!‘ na premijeri u
Stockholmu

KARIN TORNBLOM/SHUTTERSTOCK

Srećom, kantautorica anđeoskog glasa u proljeće 2004. objavila je album "My Colouring Book" a pjesma "If I Thought You‘d Ever Change Your Mind" solidno se plasirala na britanskim top ljestvicama. Nakon što je snimljena filmska verzija mjuzikla "Mamma Mia!", u srpnju 2008. došla je na švedsku premijeru filma s kolegicom iz benda, Annom-Frid Lyngsta i glumicom Meryl Streep. Prije nego što su na premijeru stigli ostali glumci, sve tri zaplesale su na temu iz filma pred oduševljenim obožavateljima u u Stockholmu.

image

Izrada njene statue u muzeju Madame Tussauds, 2012. u Londonu

MADAME TUSSAUDS/SHUTTERSTOCK

Bio je to prizor za pamćenje koji je nagovijestio kako Agnetha Fältskog poslije duge borbe s depresijom opet živi "punim plućima". Kada je tog istog dana pozirala s članovima benda na prvoj zajedničkoj fotografiji - poslije 22 godine - bilo je jasno da je prošlost ostavila iza sebe. I da joj ružna sjećanja, tuga i malodušnost više neće kvariti sadašnjost u kojoj ona, ovaj put, odnosi sve.

Linker
27. travanj 2024 18:03