Nova zvijezda

Zločesti dečko poljskog filma: Često je znao biti u sukobu sa zakonom, a sada glumi uz Mariju Škaričić

Glumac Mateusz Kościukiewicz, zvijezda drame ‘Mare’, otkriva da je ponudu za ulogu dobio putem e-maila, a partnericu Mariju Škaričić - s kojom je snimao vruće erotske scene - upoznao je tek na setu.

Glumac Mateusz Kościukiewicz (34) već je godinama zvijezda u rodnoj Poljskoj, a hrvatska publika moći će ga bolje upoznati zahvaljujući filmu “Mare” redateljice Andree Štake. U drami koja je premijeru imala na Berlinskom filmskom festivalu, a sad se prikazuje i u našim kinima, Kościukiewicz je bio prvi izbor redateljice.

- Sve je počelo e-mailom. Andrea mi je poslala scenarij i pitala želim li ulogu u njezinom filmu. Svidjelo mi se kako mi je sve objasnila i čak me na simpatičan način upozorila da u filmu imam tri erotske scene. Odgovorio sam da mi to nije nikakav problem, ako ih pristojno snimimo - kaže Kościukiewicz. U švicarsko-hrvatskom filmu, čiji su producenti Okofilm Production i Dinaridi Film, glumi poljskog radnika na gradilištu pokraj Dubrovnika, koji započinje ljubavnu vezu s udanom ženom i majkom troje djece, nezadovoljnom rutinom u koju je upao njezin život.

Svoju partnericu iz filma, hrvatsku glumicu Mariju Škaričić, upoznao je tek na pripremama za snimanje. No, priznaje da je za nju znao otprije, i to zahvaljujući programu Shooting Stars, koji svake godine na Berlinskom festivalu promovira najbolje mlade europske glumce. Mateusz je sudjelovao u Shooting Stars programu 2014., ali je bio dobro upoznat s prijašnjim sudionicima, poput Marije, koja je tu čast imala 2011.

image
U filmu ‘Mare’ s Marijom Škaričić
FOTOGRAFIJE: PROMO

- Znao sam za Mariju, ali tek sam u Dubrovniku shvatio koliko je popularna u Hrvatskoj - govori Mateusz, ističući da erotske scene na koje ga je upozorila redateljica Štaka nisu bile tako strašne. - Nikada to nije lagano, ali je dio posla. Čini mi se da smo napravili efektne scene, u kojima se ne vidi previše golotinje, ali gledateljima vjerno dočarava našu strast.

Iako je danas poznato glumačko ime u cijeloj Europi, odrastajući u gradiću Nowy Tomyśl na zapadu Poljske Kościukiewicz nije razmišljao o filmskoj karijeri. Bio je nestašno dijete uvijek spremno za izazivanje problema što ga je, priznaje, u tinejdžerskim danima znalo dovesti u sukob sa zakonom. O detaljima danas ne voli previše govoriti, no pitanje je gdje bi danas bio da u lokalnom kulturnom centru njegov gnjev i energiju nisu usmjerili u glumu.

image
Tek u Dubrovniku shvatio je kolika je zvijezda njegova partnerica iz filma Marija Škaričić.
FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

- Dolazim iz jednostavne, radničke obitelji. Mama je bila čistačica u bolnici, a otac stolar. Moje snove nisu razumjeli. Za njih je život bio svakodnevna borba da djetetu donesu hranu na stol pa su im bile sulude moje maštarije o velikoj glumačkoj karijeri. Unatoč tome, majka je uvijek bila uz mene, podupirala me u mojim željama. Preminula je prije nekoliko godina i doista sam sretan što je doživjela barem dio mojeg uspjeha, vidjela da sve njezine žrtve nisu bile uzalud. Otac se pak protivio mojoj glumi, no danas mu je drago kada vidi da sam uspio - govori glumac, dodajući da ga u rodnom gradu vide kao “dobrog ujaka iz velikoga grada koji uvijek dođe s darovima i pričama o ljudima s televizije”.

image
U mladosti kaže često je bio u sukobu sa zakonom.
FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Njegov put do glumca čiji filmovi redovito igraju na vodećim svjetskim festivalima poput Cannesa ili Berlinalea nije bio nimalo lagan. Zbog neodgovornog ponašanja čak su ga izbacili sa studija glume u Krakowu, nakon čega je godinu dana proveo u Parizu, gdje je igrom slučaja pohađao tečaj glume prema metodi Leeja Strasberga. Neobuzdani dani su prestali nakon što je upoznao današnju suprugu, nagrađivanu poljsku redateljicu Małgorzatu Szumowsku (47).

- U mlađim danima doista sam bio divlji, no ona me obuzdala. Toliko se dobro poznajemo i razumijemo da na setu čak ne moramo ni razgovarati, oboje znamo što ono drugo želi i treba. To je i razlog zašto ona voli kada sam glavni glumac u njenom filmu - otkriva Kościukiewicz, koji je sa suprugom snimio hvaljene filmove “U ime...” i “Lice”. U braku su od 2011., a zajedno imaju sedmogodišnju kćer Alinu.

image
Poljski glumac bio je prvi izbor redateljice.
FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Sa snimanja filma “Mare” nosi lijepe uspomene te hvali svoje hrvatske kolege, ali i ističe najvažniju razliku između glumaca iz dviju država.

- Kinematografija u Poljskoj strahovito brzo raste. Iz godine u godinu sve se više snima, sve je više publike u kinima, a posljedično i sve se više novca vrti oko produkcija. Nama glumcima je to sjajno jer imamo puno veći izbor i doista se možemo razvijati. Hrvatski su glumci u lošijoj situaciji. Kod vas se mnogo manje snima i glumci znaju dosta dugo čekati na pravu ulogu. Nadam se da će se to ubrzo promijeniti - rekla je poljska zvijezda hrvatskog filma.

Linker
18. travanj 2024 21:13