Intervju

Zoran Predin o obitelji, glazbi i Eurosongu: ‘Letu 3 predviđam glatku pobjedu, bravo dečki!‘

Rijetki su glazbenici koji se toliko rado vraćaju u Hrvatsku i još su rjeđi oni koje domaća publika svaki put oduševljeno dočeka, a Zoran Predin, definitivno je jedan od njih. Slovenski glazbenik održat će poseban koncert u zagrebačkom Lisinskom, a na humanitarnom nastupu pridružit će mu se i poznati kolege - Anja Rupel i Davor Gobac.

Legendarni slovenski glazbenik vraća se u Zagreb ovog proljeća gdje će održati koncert u Lisinskom 27. ožujka zajedno uz svoje goste, a cilj je istovremeno tužan i plemenit - bit će to humanitarni koncert za stradale u potresu na Baniji. Uz njega na pozornici će biti i Davor Gobac te Anja Rupel, pjevačica jednako legendarnog slovenskog benda Videosex. Za Predina je pjevanje na humanitarnim koncertima, kako kaže, moralna obaveza svakog pojedinca, a odaziva im se redovito od početka svoje karijere. "Najteže mi je bilo nastupati za djecu oboljelu s rakom", kazao nam je i dodao da je za obnovu kuća na Baniji već svirao, u prosincu 2021. u Beogradu. Za Lisinski i izbirljivu zagrebačku publiku Predin, Rupel i Gobac spremaju poseban repertoar.

"Publika može očekivati najljepše moje, Arsenove i Djangove gipsy swing pjesme, Davorov izbor njegovih, Anjine iz vremena Videosexa, par dueta, par iznenađenja", nagovijestio je Zoran Predin.

image
NERA SIMIC CROPIX

Otprilike dva tjedna prije potresa od korone preminuo je vaš prijatelj Damir Kukuruzović, koji je iz Siska... Ima li ovaj nastup dijelom veze i s njime?

- Svakako. Damir je bio moj glazbeni brat i dobar prijatelj, a i ekipa njegovog Django Group je iz tih krajeva, pa mi je na neki način istovremeno tužno i drago što mogu svojim pjevanjem pomoći njihovim nesretnim sugrađanima.

Jeste li bili u Sisku, Petrinji nakon smrti prijatelja i potresa?

- Da. Posjetio sam Damirov grob i nastupio na koncertu posvećenom Damiru prilikom izlaska njegovog posthumnog albuma Smile.

Kako se u ovom nestabilnom vremenu nositi s gubicima?

- Nema recepta. Progutaš suze i u mislima ostaješ s dragim ljudima. Ja ih se sjetim svakoga dana.

I dalje svirate s Damirovim orkestrom...

- Bend je prihvatio ideju da pod imenom Damirov Django Group i njemu u čast s hrabrim i odličnim gitaristom Jurajem Mrkačem nastavimo s nastupima. Pogotovo jer je naš koncertni program "Zoran pjeva Arsena" još uvijek jako tražen.

image

Zoran Predin i gosti u Lisinskom 27.3.

PRESS
U Lisinskom ćete imati posebne goste Anju Rupel i Davora Gobca. Kako je došlo do ideje da spojite ta velika imena?

- Mi smo prijatelji iz osamdesetih. Mi smo posebna generacija. Srodne duše. Davor je bio moj gost u Boogaloou, a s Anjom je snimio duet, dok smo Anja i ja s Lačnim Franzom dosta nastupali zajedno. Tako da je bilo samo pitanje vremena kad će nas neka dobra prilika ujediniti na bini.

Koliko se družite s kolegama, s kime ste najbliskiji u Sloveniji i Hrvatskoj?

- Najbliskiji sam s glazbenicima s kojima surađujem, s violinistom Brunom Urlićem, s bubnjarom Tončijem Grabušićem, s gitaristom Igorom Polakom i još puno njih. Prošlog sam se ljeta recimo na Rabu družio s Massimom i Sašom Antićem i njegovim TBF-om, sa Sinanom Alimanovićem, Dadom Topićem i Nenom Belanom u koncertnom programu Poklon Indeksima. Imam puno prijatelja među hrvatskim kolegama i glazbenicima, kao što su Mladen Juričić, Darko Rundek, Vedran Božić. U Sloveniji su mi najbliži Vlado Kreslin, Pero Lovšin, Drago Mislej Mef, Jani Kovačič, i grupe Ana Pupedan i Zmelkow.

Imate veliku obitelj, petero djece. Koliko ste svojim odgojem utjecali na njihove izbore zanimanja, za ljubav prema umjetnosti?

- Roditelji su uzor djeci pa nisu imali baš puno prostora da pobjegnu umjetnosti. (smijeh) Živjeli i odrastali su s ljubavlju do glazbe, literature, filma i slikarstva. Rezultat su urednik, novinar i pisac, akademski slikar i animator, kostimografkinja na filmu i televiziji, programer vrhunskog ranga, TV montažer - filmska i TV montaža. Ponosan na sve i zbog toga vrlo bogat čovjek. Da četiri unuke i jednog unuka za sada i ne spominjem.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Spremate li neki obiteljski Predin bend ili nastup? Ima li takvih razgovora kada se okupite?

- Ne, ali u rijetkim trenucima kad se skupimo svi, ja ih volim plašiti da razmišljam o obiteljskom bendu.

Jeste li čuli pjesmu koja će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu "Mama ŠČ" Leta 3, što mislite o njoj i o poruci koju šalje?

- Fan sam grupe Let 3, već od početka. Čestitam Hrvatskoj na izboru. Bravo. Predviđam glatku pobjedu. Proturatna poruka je univerzalan osjećaj svih normalnih ljudi. Bravo dečki! Skidam šešir, kako se kaže.

Kakvi su vaši osjećaji prema Eurosongu i takvom tipu natjecanja, bismo li vas mogli vidjeti kao natjecatelja tamo?

- Bio sam na Eurosongu 1997. godine u Dublinu, kao autor teksta pjesme "Zbudi se" (Probudi se) koju je na Lošinu muziku pjevala Đurina žena Tanja Ribič. Bili smo deseti. Te iste godine Hrvatsku je predstavljala riječka grupa E.N.I. Tada nisam znao da ćemo par godina kasnije zajedno rušiti rekorde s mojom pjesmom "Traži se dečko".

image
JOSKO SUPIC/CROPIX
Mnogo i pišete: nakon ukoričene poezije i zbirki kraće proze stigao je i roman - pripremate li nešto novo u književnosti, a i glazbeno?

- Za mjesec dva u Sloveniji mi izlazi moj drugi roman s naslovom "Brezmadežna", koji bi po dogovoru s Frakturom trebao u Hrvatskoj izaći u veljači 2024. Osim toga, uskoro će mi Croatia Records objaviti novu autorsku pjesmu "Moja prva molitva", a za novi koncertni program "Na svojoj strani" skupio sam vrhunske glazbenike Brunu Urlića, Paula Kempfa i Gorana Delača, s kojima planiram u ovogodišnju seriju koncerata. Na objavu čeka LP "Počasni krug" kojeg sam snimio sa Zagrebačkom Filharmonijom 6. ožujka 2020. u Lisinskom, a nastavlja se i snimanje filma o mojoj karijeri "Praslovan", tako da se baš veselim skoroj budućnosti.

Preporuke Zorana Predina

Trenutno slušam: Grupu Spoon album "Lucifer on sofa" i Josha Rousa u muzici s albuma "1972".

Trenutno čitam: "Poglavnikova bakterija" Boris Dežulović i "Pripovjedač" Dave Grohl

Trenutno gledam: Filmovi "Triangle of sadness" i "The Banshees of Inisherin", na TV utakmice Luke Dončića.

Linker
24. travanj 2024 13:08